LIČANI POD VODOM

Ogorčeni Gospićani: ‘Znamo što uzrokuje poplave! To je tako od 2010. Kao da se netko ruga s nama’

Nevolje Kanižaraca započele su kad je netko podigao visinu starog benta (ustave) kod Murković mlinice za gotovo metar

Poplava kod Gospića

 MUP

Naselje Kaniža nadomak centra Gospića ovih dana našlo se u medijima zbog poplava. Na Badnjak im je na vrata 'pokucala' rijeka Novčica, prometno odsjekla nekoliko zaselaka i ušla u desetak domaćinstava, piše Novi list.

Frane Brkljačić (67) se gotovo svake godine bori s ovim nedaćama.

– Voda mi najprije uđe u podrum. Ja je pumpam van, ali kad mi voda počne ulaziti u gumene čizme, to je znak da moram van, isključiti struju i boraviti na katu kuće. I tako od 2010. godine. Sada tri dana nisam mogao iz kuće, ispričao je Frane.

Nevolje Kanižaraca započele su kad je netko podigao visinu starog benta (ustave) kod Murković mlinice za gotovo metar, piše Novi list.

Bent koji je inače propuštao dio vode, tada je betoniran, što je za rezultat imalo početak ere poplava dijelova naselja uz rijeku Novčicu.

– Tražio sam od tadašnjeg gradonačelnika Milana Kolića da mi kaže ime osobe koja je stajala iza tog lošeg pothvata. Ime nisam dobio. Zatražio sam to i pisanim putem, pa opet ništa. Imam u podrumu zabilježenu razinu vode iz 2013. godine – meni do vrata!!! Kao da se netko ruga s nama, ogorčeno govori Frane.

Voditelj službe civilne zaštite Gospić Joso Živković ovih je dana s članovima Stožera neprestano na terenu.

– Dok se ne poduzmu neke konkretne mjere, mi smo tu da u kritičnim situacijama pomažemo građanima. Tu je s nama i Crveni križ, kao i sve službe za žurna djelovanja. Sada, srećom, nije bilo potrebe za evakuacijama i ovdje smo i dalje sve dok bude potrebe, kaže Živković.

image

Poplava kod Gospića

MUP

Unatrag 11 godina žitelji Kaniže morali su dio svojih aktivnosti prilagoditi nevoljama. Tako Frane Brkljačić ima elektrocilkular za piljenje drva - na lancu. Kad krene poplava, Frane ga podiže na najmanje metar od tla, da ga ne uništi voda.

Još je složenija situacija kod Franinog susjeda Bože Brkljačića (64).

– Meni je na Božić poplava prodrla u štalu. Krave su bile više od pol metra u vodi! Do vimena. Morao sam ih odvezati i premjestiti na malu uzvisinu pod vedrim nebom, ispričao je.

Osim benta koji svi u Kaniži i Žabici odreda proklinju, promijenila se i klima. Snijeg na Velebitu sada se topi za prve jače južine i ta voda se pridružuje bujicama Novčice. Potvrdio je to Milan Mataija-Mikač, predsjednik Stožera civilne zaštite Grada Gospića.

– Unatrag 10-ak godina ovdje stalno dolazi do poplava. Uz otopljeni snijeg i mnoštvo oborinskih voda važan je slab protok obližnjih potoka na većem području Grada Gospića.

image

Poplava kod Gospića

MUP

Sve što sam naveo je u ingerenciji Hrvatskih voda s kojima Grad Gospić inače ima korektnu suradnju. Započete su određene radnje po tome pitanju i treba vjerovati da će one za konačni učinak imati otklanjanje ovakvih poplava dijelova Gospića, uvjeren je Mataija.

Situaciju je komentirao i ličko-senjski župan Ernest Petry koji je jučer i danas obilazio poplavljena područja u Žabici, Kaniži, Smiljanu i Donjim Pazarištima.

– Za svaku je pohvalu što su sve službe za žurna djelovanja već tri dana na terenu. Dugoročno gledano, ovo nisu rješenja koja će ukloniti ovu opasnost. Situacija je izvan naše ingerencije, ali sam u kontaktima s Hrvatskim vodama već inzistirao da se ovaj problem riješi. U jednom od zadnjih sastanaka rečeno mi je da će se u 2022. godini osigurati dodatna sredstva za financiranje zahvata na terenu kojima će se dugoročno riješiti ovakvi problemi naših građana, rekao je ua Novi list župan Ernest Petry nakon obilaska terena.

Do tada će Frane Brkljačić i njegovi susjedi u kišnim razdobljima koristiti čamce da prijeđu ulicu koja se našla pod vodom dubine metar i više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:01