POTRES NA VRHOVNOM SUDU

Oglasio se sudac kojeg je Dobronić smijenio: ‘Drznuli smo se misliti drugačije od njega! Kako je sve to tužno...‘

Damir Kos naveo je kako sumnja da će itko od sudaca Vrhovnog suda željeti ući u tim novog predsjednika

Damir Kos



 

 Damir Skomrlj/Cropix

Sudac Vrhovnog suda Damir Kos kojega je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić danas smijenio s mjesta predsjednika Kaznenog odjela nije dugo čekao da mu odgovori. Spočitnuo mu je da ga je smijenio mimo propisane procedure, te naveo kako sumnja da će itko od sudaca Vrhovnog suda željeti ući u tim novog predsjednika.

- Neće Vrhovni sud Republike Hrvatske zaostajati u kadrovskim promjenama za drugima, iako na drugačiji način. U bijelom svijetu i našoj Vladi odluka o napuštanju funkcije rezultat je ljudi koji su se zahvalili na funkciji. Na VSRH predsjednik suda, bez obaveznog mišljenja Opće sjednice, mijenja godišnji raspored poslova razrješavajući mene pozicije predsjednika Kaznenog odjela, a kolegu Mrčelu predsjednika Odjela za praćenje europskih propisa! - napisao je sudac Kos na Facebooku i pitao - Zašto?

- Pa drznuli smo se na Okruglom stolu misliti i reći da mislimo drugačije od predsjednika! A to se ne oprašta! Zar ne bi bilo korektno barem osobno reći da nekoga ne želiš kao dio svoga tima i omogućiti mu na Općoj sjednici kaže što misli, a ne da odluku saznaš iz mailom dostavljenog akta?!?!? - ogorčen je sudac Kos.

- Ne!!!! Ovako se pokazuje sila prema onima koji dolaze! Bas me zanima što će napraviti drugi kolege iz sudske uprave - danas i oni koji bi za to bili predloženi sutra! O Bože moj, kako je sve to tužno! Ne za mene već sudbenu vlast! - napisao je Kos.

- Diskutirao sam na Okruglom stolu govoreći kako vjerujem da je kolega Dobronić dorastao sudačkom poslu na kojem se odluke donose u vijeću, dakle moguće uz neslaganje mišljenja - većinom. No očito sam pogriješio. Očito je to pristup - ako nije kako ja želim, kolega suče treba te (s)maknuti - zaključio je smijenjeni sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:06