PRATITE UŽIVO

Oglasili se Uprava i Nadzorni odbor Ine: ‘Škugor je sve potpisivao, dobit će otkaz, traje detaljna istraga‘

Osumnjičeni su kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura

Osumnjičeni su u nedjelju poslijepodne privedeni na na Županijski sud u Zagrebu. Na fotografiji: Goran Husić, Damir Škugor, Josip Šurjak i Marija Ratkić

 CROPIX

>>>NOVO 15:15 Bivši predsjednik Nadzornog odbora (NO) Ine Damir Vanđelić će se o aferi preprodaje Ininog plina očitovati idućih dana, kazali su u ponedjeljak Hini iz njegovog tima, iz kojega ističu da za vrijeme njegova mandata sporni ugovor s tvrtkom OMS Ulaganje nije došao pred Nadzorni odbor.

Opširnije pročitajte OVDJE


15:06 Predsjednik Mosta Božo Petrov zatražio je u ponedjeljak trenutnu smjenu cijele Uprave i Nadzornog odbora Ine zbog neznanja, potpune nesposobnosti i nerada, a Nikola Grmoja ustvrdio kako bi afera poput ove u Ini u svakoj normalnoj državi značila ostavku premijera.

Opširnije pročitajte OVDJE


14:48 Glavni tajnik Socijaldemokrata Nikša Vukas ustvrdio je kako su za pljačku u Ini odgovorni premijer i Vlada, cijelu situaciju nazvao je "veleizdajom nacionalnih interesa" i pozvao na smjenu članova Uprave i Nadzornog odbora, najavivši da će tražiti izvanrednu sjednicu Sabora.

"Ovaj vikend smo svjedočili otkrivanju pljačke stoljeća u Ini. U vrijeme dok Vlada nije našla adekvatno rješenje da prebrodimo energetsku krizu i kako da Hrvatska bude samodostatna, ti isti krakovi su se vrlo dobro organizirali i besramno pred očima javnosti pokrali stotine milijuna kuna i oštetili Inu za više od milijardu kuna", izjavio je u ponedjeljak Vukas na konferenciji za medije u Saboru.

Opširnije pročitajte OVDJE


14:44 Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan poručio je u ponedjeljak kako je pokušaj oporbe da odgovornost za ugovor o kupoprodaji plina koji je pod istragom USKOKA prebaci na Vladu potpuni promašaj, ustvrdivši kako je odgovornost na Ini.

"Ono što oporba želi prikazati je potpuno promašeno, dakle odgovornost nije na vladi, odgovornost je je prije svega na Ini. Gospodin Grbin je u svojoj izjavi pokazao danas određeno neznanje", izjavio je Habijan novinarima u Zadru.

Opširnije pročitajte OVDJE


14:35 Predsjednik HDZ-ova Područnog odbora Gradske četvrti Maksimir Stanko Gačić rekao je u ponedjeljak da je protiv direktora Inina Sektora za trgovinu prirodnim plinom Damira Škugora, koji je član HDZ-a, pokrenut stegovni postupak koji je upućen na Sud časti na razini Grada Zagreba.

"Jutros smo imali telefonsku sjednicu HDZ-ova Područnog odbora Gradske četvrti Maksimir, jednoglasno smo donijeli odluku da se pokrene stegovni postupak protiv Damira Škugora i to smo proslijedili u zagrebački Sud časti", rekao je Gačić Hini.


14:34 O slučaju su se oglasili i iz MOL-a.

- MOL Grupa je nažalost u subotu doznala za slučaj Škugor iz hrvatskih medija. Tvrtka osuđuje postupke Škugora i njegovih partnera. MOL Grupa zahvaljuje Uredu za sprječavanje pranja novca, PNUSKOK-u i USKOK-u na radu u razotkrivanju slučaja Škugor. Tvrtka na sve načine surađuje s nadležnim tijelima te će poduzeti sve potrebne korake kako bi se šteta po Inu svela na minimum.

Kao prvi korak, potpredsjednik Nadzornog odbora Ine József Molnár zatražio je izvanrednu sjednicu Nadzornog odbora za srijedu nakon što je informaciju dobio u subotu rano poslijepodne. Na sjednici Nadzornog odbora članice MOL Grupe predložit će pokretanje temeljite i detaljne istrage kako bi se razumjeli svi dijelovi slučaja Škugor, uključujući i kontrolni mehanizam unutar Ine. MOL Grupa predlaže da se interna istraga učini dostupnom nadležnim tijelima, kažu iz MOL-a.


14:26 - Pljačku u Ini komentirao je u Bledu i premijer Andrej Plenković.

Dobro je da pravna država funkcionira, da institucije funkcioniraju. Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ovog slučaja, rekao je i dodao kako su sredstva u blokadi te da se tako osiguralo što manje financijske štete. Očito je da sustav unutarnje kontrole u Ini nije bio previše strog pa se ovako nešto dogodilo, rekao je i dodao kako oni očito imaju razine upravljanja.

- Ne znam kako im je ovo promaklo. Ministar Filipović je danas zatražio reviziju, striktnu kontrolu poslovanja da hrvatska država kao suvlasnik do kraja shvati kako se odluke donose, rekao je Plenković.

Opširnije pročitajte OVDJE


14:17 Ina je u ponedjeljak priopćila da njezina Uprava i Nadzorni odbor nisu odlučivali o spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage, a da je Damir Škugor imao ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura, uz supotpis njegovog zamjenika.

"Uprava i Nadzorni odbor Ine nisu odlučivali o spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage. Damir Škugor, koji je menadžer tri razine ispod Uprave Ine, imao je ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura uz supotpis njegovog zamjenika. Sukladno svojim ovlastima, Damir Škugor je potpisnik svih ugovora koji su predmet istrage", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da će Ina pokrenuti postupak raskida radnog odnosa s Damirom Škugorom, revidirati sve postojeće ugovore o prodaji plina i pokrenuti sve moguće pravne radnje.

"U narednim danima održat će se izvanredne sjednice Uprave i Nadzornog odbora Ine. U Ini već traje detaljna istraga ovog slučaja, a posljedično će se uvesti i dodatni mehanizmi kontrole. Opskrba tržišta plinom nije ni na koji način ugrožena", kažu u Ini.


14:16 Vukovarsko-srijemska županijska uprava izvijestila je u ponedjeljak kako je zgrožena viješću o uhićenju predsjednice uprave tvrtke "Plinara istočne Slavonije" (PIS) Marije Ratkić te kako je, kao jedan od vlasnika tvrtke, odmah pokrenula sve propisane procedure.

U priopćenju za medije župan Damir Dekanić ističe kako Županija ovaj slučaj, u kojem je Ratkić jedna od petoro osumnjičenih za malverzacije na štetu Ine, "ne može detaljnije komentirati dok ne dobije sve potrebne informacije", ali i dok traju izvidi, jer "ne raspolažu s dovoljno informacija o ulozi Marije Ratkić u cijelom slučaju".

Dodaje kako Županija "najstrože osuđuje bilo kakav oblik korupcije i kriminala te kako će svi eventualno umiješani u ovaj slučaj biti sankcionirani, sukladno važećim pravilnicima i pozitivnim zakonskim propisima"

Vukovarsko-srijemska županija, kao jedan od vlasnika tvrtke PIS d.o.o., odmah je pokrenula sve propisane procedure te zatražila izvješće Nadzornog odbora, koji će izvanrednu sjednicu održati već danas, a po potrebi će se održati i izvanredna Skupština društva.

O svim novopristiglim informacijama vezanim za navedeni slučaj javnost ćemo pravovremeno izvijestiti, navode u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


14:14 Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović zatražila je u ponedjeljak od Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora javno saslušanje predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u vezi pljačke u Ini od oko milijardu kuna.

Zbog velikog javnog interesa Vučemilović je zatražila da Odbor za gospodarstvo, kao matično radno tijelo, organizira javno saslušanje predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Danijela Žambokija jer je jedan od osnovnih poslova HERA-e nadzor energetskih subjekata u obavljanju energetskih djelatnosti, u koje se ubrajaju proizvodnja, distribucija, trgovina, opskrba i organiziranje tržišta prirodnog plina.

HERA-ine dužnosti na tržištu su osiguranje objektivnosti, transparentnosti i nepristranosti u obavljanju energetskih djelatnosti te briga o provedbi načela reguliranog pristupa mreži/sustavu.

Vučemilović također traži da Odbor za gospodarstvo istraži odgovornost Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) kao operatora tržišta plina, koji je pod nadzorom HERA-e.

HROTE je operator tržišta plina temeljem Zakona o energiji, Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, Zakona o tržištu plina i podzakonske regulative proizašle iz Zakona o tržištu plina, podsjeća Vučemilović.


14:10 Predsjednik stranke Centar i splitski gradonačelnik Ivica Puljak je u ponedjeljak ocijenio da je slučaj Ine možda najveća pljačka u povijesti moderne Hrvatske te je pozvao birače HDZ-a da ubuduće ne glasuju za tu stranku.

"Birači HDZ-a, vi ste im omogućili da kradu milijune, a sada su prešli u milijarde. Pozivam vas da prestanete s podrškom HDZ-u kao što ste to prestali ovdje u Splitu da to sutra napravite u Hrvatskoj jer ste im vi omogućili da kradu", rekao je Puljak na konferenciji za novinare.

Opširnije pročitajte OVDJE


14:04 Hrvatska odvjetnička komora (HOK) priopćila je u ponedjeljak kako je obustavila pravo na obavljanje odvjetništva svom predsjedniku Josipu Šurjaku, jednom od osumnjičenih u milijardu kuna teškoj aferi u Ini, dodavši da istraga Uskoka nema veze s djelovanjem HOK-a.

Opširnije pročitajte OVDJE

image

Josip Šurjak

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

13:56 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da su zahvaljujući djelovanju državnih tijela prikupljeni podaci i blokirani računi počiniteljima pljačke u Ini, a drugo je pitanje kako se takvo nešto uopće miglo dogoditi.

"Kao ministru mi je satisfakcija da su policijski službenici s pripadnicima Porezne uprave, Uskokom i drugim nadležnim službama u dugotrajnom istraživanju prikupili dovoljno dokaza kako bi se mogla podnijeti prijava i kako bi se detektirali počinitelji pljačke", rekao je Božinović novinarima u Obrežju nakon sastanka sa slovenskom kolegicom Tatjanom Bobnar.

Istaknuo je kako je zahvaljujući blokadi novca spriječena velika šteta koja je mogla pogoditi kompaniju, a daljnje prikupljanje podataka će dodatno osnažiti kaznenu prijavu.

Upozorio je, međutim, na poslovne procedure u Ini koje su omogućile da se tako nešto uopće dogodi.

"To su poslovne procedure koje je potpisala jedna kompanija s preciznim angažmanom. Svi očekujemo odgovor na pitanje kako je moguće da nitko ne primijeti i da se dogode takve transakcije koje su svakome sumnjive", kazao je Božinović.


13:00 USKOK je mjesecima tajno pratio i snimao osumnjičene za veliku pljačku Ine. Jutarnji prvi donosi dijelove onoga što su snimili.

"Imam nešto para viška ... ne točim u ono u čemu je otplata na predugi rok, bolje da se pare vrte ... na dugom roku se može svašta zakomplicirat‘, što kraći rok, makar i manje para" - pričao je suvlasnik OMS-Ulaganja, sada okrivljeni Goran Husić u srpnju ove godine opisujući zapravo kako od zarade na trgovini prirodnim plinom ulaže u kupnju nekretnina u Zagrebu i na moru.

Opširnije pročitajte OVDJE


12:15 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u ponedjeljak da je ovo što se dogodilo u Ini jedna od najvećih pljački Hrvatske poručivši da se radi o odgovornosti premijera Andreja Plenkovića i ekipe koje je postavio u Inu te zbog toga trebaju otići.

"Ovo čemu svjedočimo u zadnja dva dana je jedna od najvećih pljački u povijesti Hrvatske. Pljački koja se dogodila u trgovačkom društvu u kojem je Hrvatska najveći suvlasnik i ima preko 40 posto udjela", rekao je Grbin na konferenciji za medije vezanoj uz malverzacije u Ini.

Opširnije pročitajte OVDJE


11:23 Stručnjak za energetiku, bivši direktor Ine i bivši ministar gospodarstva Davor Štern gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao pljačku Ine, uhićenja i odgovornosti.

Komentirajući cijelu situaciju i sve što je javnost doznala od prvih uhićenja u subotu, Davor Štern je rekao:

“Da sam imao utjecaja, ne bi uprava Ine ni NO izgledali ovako kao danas. Kao bivšem radniku Ine cijela priča je gadljiva i mislim da se gadi svim građanima Hrvatske da se vidi na koji primitivan način se pljačka država. Duboka revizija Ine koja treba slijediti, treba stati tome na kraju, da se najviša energetska kompanija u RH tako ošteti, a da se to sazna preko Porezne uprave. Svaka im čast na tome, ali to govori da se Inom loše upravlja.”

“Vijest je da je taj gospodin imao ovlaštenje za potpis ugovora do 20 milijuna eura i to je zastrašujuće, da je mogao bez znanja ljudi oko sebe provesti ugovor za burzovnu robu kojoj se iz sata u sat mijenja cijena na fiksnu cijenu. Njegova obrana će se vjerojatno pozivati na to da je bio ovlašten za potpis ugovora. To je zabrinjavajuće. Ako ima još takvih ugovora u Ini, Ina je krivo postavljena ako se takve stvari mogu događati. Pitanje je tko vodi reviziju Ine, Budimpešta ili Zagreb, stižu li nalozi iz Budimpešte ili Zagreba. Kako bilo, sustav očito nije radio, duboka revizija svega je potrebna da se stvari izvedu na čistac”, dodao je.

Ističe da predsjednik Uprave danas više nije smio biti na poslu, već je odmah nakon izbijanja afere trebao dati otkaz:

“Škugora ne poznajem, došao je godinu nakon što sam otišao. Imao je ovlasti na svojoj razini, ali i oko njega sjede ljudi i nije samostalan. Problem u Ini je to da je model upravljanja Inom nakaradan i nije u skladu sa Zakonom o upravljanju trgovačkim društvima, ranije smo vodili bitku s Mađarima oko toga. Od početka stvari nisu postavljene kako treba. Iznad ovog nivoa direktora sektora dolazi izvršni direktor koji nadgleda segmente rada, pa dolaze članovi uprave nadređeni tim izvršnim direktorima… Nakon ovakvog događaja predsjednik uprave koji je trebao upravljati svime i imao uvid u svaki detalj, njegova se odgovornost ne može izuzeti, trebao je odmah podnijeti ostavku.”

Štern je također napomenuo da je cijela stvar “odrađena na jedan primitivan način”: “Nikad nisam vidio takav ugovor. Čudi me da je takav ugovor mogao biti potpisan.”

Naglašava da je to pljačka novca građana: “I mi svi, građani, smo teoretski suvlasnici, dioničari, radi se o našim novcima. 44 posto pripada hrvatskoj državi i ako se država tako odnosi prema tom novcu, onda je to sramotno i kažnjivo.”

O političkoj odgovornosti rekao je: “Počeo bih od Vlade 2003. koja je prodala 25 posto pa se kasnije sve događalo što se zna… Odgovornost Vlade u ovom trenutku ne vidim jer ako treća razina upravljanja, druga i prva nisu znali što se događa, onda nije mogao znati ni NO. No, odgovor za reviziju je to trebao vidjeti. Tu se postavlja pitanje odgovornosti unutarnjih mehanizama.”


11:17 Nakon što je u 9 sati ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održao kratku pressicu u kojoj je poručio kako će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine, u 11 sati počela je i konferencija za novinare Marka Primorca, ministra financija.

Uz ministra Primorca, izjave novinarima vezano uz pljačku Ine dali su šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Opširnije pročitajte OVDJE


11:12 Za Bloomberg Adriu je komentar dao bivši predsjednik NO-a Ine Damir Vanđelić.

Kako prenosi novinar Bloomberga Marko Perožić na Twitteru, Vanđelić je kazao da NO nije bio upoznat sa spomenutim ugovorom i da rezultate spomenute poslovne suradnje nije uspio vidjeti jer je razriješen dužnosti prije podnošenja ključnog izvješća o poslovanju.


8:54 - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godine.

Filipović je to izjavio u Ministarstvu gospodarstva uoči sastanka s Upravom Ine koji je sazvao, a na kojem će, kako je istaknuo, od Uprave tražiti detaljna obrazloženja onoga što se događalo proteklih dana.

Opširnije pročitajte OVDJE


Za petero uhićenih zbog malverzacija s prirodnim plinom koje Uskok sumnjiči za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca određen je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se u nedjelju na zagrebačkom Županijskom sudu.

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u 9 sati počinje sastanak s Upravom INA-e koji je sazvao ministar gospodarstva Davor Filipović. U srijedu će se održati sastanak s Nadzornim odborom.

SDP je najavio konferenciju za novinare u 11 sati na temu "malverzacija u Ini i najvećoj pljački u povijesti moderne Hrvatske". Iz stranke Možemo! oglasili su se i rekli da naftnoj kompaniji INA treba hitna energetska promjena. Izvanrednu konferenciju za novinare pod nazivom "Ovo je najveća pljačka RH" u 12 sati održat će i Most, javlja HRT.

image

Damir Škugor

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Dane Škugor

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Josip Šurjak

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Goran Husić

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Marija Ratkić

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS Ulagenje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavao po cijenama ispod tržišne cijene.

U realizaciji plana, prvookrivljeni je odredio da drugookrivljeni u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, priopćio je Uskok.

Ina je u konačnici oštećena je za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.

VIDEO: Dane Škugor novinarima vikao: ‘Lešinari!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:51