IZMJENE ZAKONA

Odzvonilo anonimnim prijavama: Imate nešto kontra prosvjetara? Potpišite se imenom i prezimenom

Iz Ministarstva su izvijestili kako je u posljednjih pet godina zabilježeno čak 11.367 prijava, a gotovo svaka četvrta bila je anonimna
 Jakov Prkić/CROPIX

Prijavljivali su učiteljicu da se previše lijepo odijeva i da je zbog toga socijalno neosviještena prema onima koji nemaju mogućnosti kupovati skupu odjeću. Neka je ljubomorna supruga prijavila nastavnicu da je ljubavnica njezinu mužu. Učitelje se prijavljivalo i da zlorabe učenike jer su ih tjerali da im peru automobile.

Svašta se prijavljivalo i to naravno - anonimno, a prosvjetna je inspekcija na gotovo svaku prijavu, bila ona osnovana ili ne, moralo izlaziti na teren i obavljati nadzor, piše Slobodna Dalmacija.

Sad je praksi anonimnog prijavljivanja napokon došao kraj. Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) u utorak je u proceduru uputilo izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima se predlaže ukidanje anonimnih prijava protiv učitelja i nastavnika te ostalih djelatnika u školama.

Točnije, kako su izvijestili iz MZO-a, izmjenama se propisuje da svaka predstavka koju će razmatrati prosvjetna inspekcija, uz upozoravanje na konkretne nepravilnosti u radu škole, mora sadržavati ime i prezime prijavitelja. Druga izmjena odnosi se na zajamčenu anonimnost prijavitelja prema trećoj strani, to jest ime osobe koja prijavljuje neku nepravilnost morat će biti poznato prosvjetnoj inspekciji ali ne i "tuženoj" osobi.

- Izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima se ukidaju anonimne prijave donesene su kako bi svi građani ostvarili svoja zakonska prava, ali i kako bi prosvjetni radnici, odnosno školske ustanove koje podliježu nadzoru prosvjetne inspekcije, bili zaštićeni od proizvoljnih ili neutemeljenih prijava - objašnjavaju u MZO.

Iz Ministarstva su izvijestili kako je u posljednjih pet godina zabilježeno čak 11.367 prijava, a gotovo svaka četvrta (23,15 posto) bila je anonimna.

- Namjera je ovim izmjenama spriječiti zlouporabu instrumenta prijave prosvjetnoj inspekciji - naglašavaju iz MZO-a.

Podsjetimo, anonimne prijave uvedene su još prije više od 20 godina u mandatu bivše ministrice obrazovanja Ljilje Vokić. Iz Ministarstva ističu kako je ukidanje "anonimki" tek minimalna izmjena navedenog zakona koja je hitna i nužna, a tijekom 2021. godine planirane su izmjene cjelovitoga paketa zakona, među kojima su i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakon o stručno-pedagoškom nadzoru te novi Zakon o prosvjetnoj inspekciji, sve s ciljem stvaranja učinkovitijeg i usklađenijeg sustava odgoja i obrazovanja.

Nakon višegodišnjih napora nastavničkih grupa da se ukine mogućnost anonimnog prijavljivanja, koje je mnogim prosvjetarima priskrbilo brojne traume i otjeralo na dugotrajna bolovanja, zadovoljstvo izmjenama koje predlaže Ministarstvo ne krije riječka profesorica Tamara Šoić, pokretačica i urednica nastavničkog portala 45 minuta, koja je i sama šest, sedam puta bila žrtva anonimnih prijava.

Podsjetimo, ona je još prije više od godinu dana pokrenula peticiju kojom se tražilo ukidanje anonimnih prijava, a prikupljeno je 8123 potpisa te predano administraciji bivše ministrice Blaženke Divjak. No do danas ništa se nije pomaknulo s mjesta, piše Slobodna Dalmacija.

- Ministar Radovan Fuchs učinio je za učitelje u dva mjeseca više nego njegovi prethodnici zajedno u cijelom mandatu. Zadovoljna sam, predloženo je najbolje moguće rješenje i ne košta ništa državni proračun - komentira predložene izmjene Tamara Šoić. Kako ističe, ovime je prijaviteljima i dalje zajamčena anonimnost prema onima koje prijavljuju, ali je bitno da tijelo kojima su predstavke upućene zna ime i prezime prijavitelja.

- Čovjek ima pravo biti zaštićen, osobito ako prijavljuje nekoga tko nad njim radi mobing, međutim inspekcija mora znati ime i prezime prijavitelja. Sigurno je da će sad onaj tko se potpisuje punim identitetom malo više razmisliti kad šalje prijavu - ističe Šoić. Smatra ipak kako je u izmjene zakona trebalo uvesti novčane kazne za one čije se prijave pokažu neosnovanima.

- To mogu biti simbolični iznosi, možda stotinu kuna, tek toliko da ljudi shvate koliko besmislene i neopravdane prijave opterećuju sustav - predlaže Tamara Šoić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:13