PODNOSI ŽALBU

Odvjetnica zatočene prijateljice benda Pussy Riot: ‘Nije dobro. Kaže da su uvjeti u hrvatskim zatvorima gori nego u ruskim‘

Izručenje Nijazove Turkmenistanu bilo za nju pogibeljno jer je i njezin otac ubijen u zatvoru u toj zemlji

Aja Ni

 Privatni album

"Ne osjeća se baš dobro. Rekla mi je da su uvjeti u hrvatskom zatvoru gori od uvjeta u ruskim zatvorima u kojima je robijala", kaže nam o svojoj klijentici, prijateljica benda Pussy Riota Aisultan Nijazovoj koju prijatelji zovu Aja, zagrebačka odvjetnica Lina Budak.

"Aji je pritvor radi izručenja određen temeljem odluke suca istrage u Zagreb, a pritvor može trajati najdulje 40 dana u kojem roku Turkmenistan mora dostaviti zahtjev za izručenjem te čitavu relevantnu dokumentaciju za donošenje odluke o postajanju ili nepostojanju pretpostavki za izručenje. Ja sam jučer bila u posjeti Aji u Remetincu radi potpisivanja punomoći te sam potom izvršila uvid u spis i utvrdila da je ona prethodnog dana već saslušana i da se protivi izručenju. U spisu se nalazi i zapisnik Okružnog suda u Ljubljani koji je u istom slučaju postupio drugačije, utvrdivši da je moja klijentica kaznu zatvora odslužila u Rusiji i da ne može biti dva puta biti osuđena i služiti kaznu za isto djelo", kaže nam odvjetnica Budak.

"Ona je slobodna građanka koja putuje diljem Europe i nigdje nije imala problema s kretanjem, od Islanda, Njemačke, Švicarske...", kaže.

image

Lina Budak

Privatni album

Sljedeći korak koji će napraviti je, naravno, podnošenje žalbe na određivanje pritvora.

"Neprihvatljivo je da je jedan od razloga za pritvaranje činjenica da ona nema boravište u Hrvatskoj i da ničim nije vezana za teritorij Republike Hrvatske. Naime, Hrvatska je članica EU-a i ona slobodno putuje diljem EU-a kako po zemljama članicama tako i po europskim zemljama koje nisu članice unije. Očekujemo da će ovoga puta sud savjesno ocjenjivati utemeljenost zahtjeva Turkmenistana", kaže Budak te dodaje da bi izručenje Turkmenistanu bilo za nju pogibeljno.

"Osobito iz razloga jer je i njezin otac ubijen u zatvoru u Turkmenistanu, a radi se o slučaju političkoga progona zbog neslaganja s tim nedemokratskim režimom. Povrh toga, položaj žena u toj državi je ispod minimuma prava koje žene uživaju u razvijenim zemljama", rekla nam je odvjetnica Budak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:12