POMOĆ NAVIJAČIMA

Odvjetnica otkriva: Evo što hrvatske vlasti sve moraju učiniti za uhićene navijače, a što nikako ne smiju

Najpozvanije je hrvatsko veleposlanstvo, koje ima striktno propisane obaveze, ali i Ministarstvo pravosuđa

Višnja Drenški-Lasan

 /Cropix

Hrvatska državna tijela imaju vrlo konkretnu ulogu u postupku koji grčka pravosudna tijela vode protiv navijača uhićenih u Ateni zbog sudjelovanja u neredima u kojima je jedan mladić ubijen. Odvjetnica Višnja Drenški Lasan, koja se specijalizirala za kazneno pravo, pojašnjava da je najpozvanije hrvatsko konzularno predstavništvo, koje ima striktno propisane obaveze, potom Ministarstvo pravosuđa, a najnepoželjniji su politički pritisci.

- Svatko tko je uhićen ima pravo na branitelja i obratiti se konzularnim tijelima. Ona trebaju vidjeti poštuju li se svi standardi tijekom suđenja, u smislu članka 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, čija je potpisnica i Grčka. Konzularni predstavnici trebaju biti prisutni tijekom provođenja postupka kao promatrači, odnosno javnost da se vidi provodi li se postupak na pravičan način - kaže odvjetnica.

Konzularni predstavnici, nastavlja, mogu dobiti dozvolu da ih posjete u istražnom zatvoru, provjere situaciju, vide u kakvim se uvjetima izvršava mjera istražnog zatvora, krši li se članak 3. - zabrana nečovječnog i nehumanog postupanja prema zatvorenicima. Tu je, ističe, uloga konzularnih predstavnika prilično velika.

Mogu pomoći u posredovanju i kontaktima između uhićenih osoba i članova njihovih obitelji, pri odabiru branitelja i biti spona između obrane, uhićenog i članova obitelji. Trebaju brinuti da okrivljeniku budu dostupna sva prava zajamčena u okviru nacionalnog prava Grčke, prava koja proizlaze iz Konvencije i koja su zajamčena europskim direktivama.

- Bilo kakav neprimjereni utjecaj politike ne bi bio dobro prihvaćen. Sudbena vlast odvojena je od izvršne. Naravno, treba osigurati nepristrano suđenje, ali ne bi bilo dobro, niti prihvatljivo, da izvršna vlast pokuša utjecati na sudbenu, niti bi Grčka bilo kako to smjela dozvoliti - ističe Drenški Lasan.

U odnosu na Ministarstvo pravosuđa, kaže da kao tijelo koje provodi postupak međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima može utjecati na to da se postave zahtjevi za premještanje suđenja, odnosno kasnije izvršenje kazne, ako bude izrečena. Pretpostavlja da će se suditi u Grčkoj, jer je tamo sav dokazni materijal i svi su svjedoci tamo, pa zato treba pratiti postupak, poštuju li se sva prava okrivljenika.

Ako se hrvatskim navijačima krše prava koja jamče Konvencije, oni imaju pravo obratiti se, kaže odvjetnica, svim nacionalnim tijelima Grčke, pa i njihovom ombudsmanu nadležnom za ljudska prava, kako zbog uvjeta u zatvoru, prehrane, smještaja, prekapacitiranosti zatvora, tako i eventualno zbog radnji koje bi bile grubo kršenje prava zatvorenika...

Nema zapreke, dodaje Drenški Lasan, da osim grčkog branitelja, imaju i nacionalnog odvjetnika, uz uvjet da ima sve dozvole da može tamo raditi i da si ga mogu priuštiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 19:58