POSTIGNUT SPORAZUM

Održana zajednička sjednica hrvatske i BiH Vlade, na dnevni red ipak uvrštena i sporna točka

BiH stanovnici, ali i Hrvati koji žive uz granicu kod Dvora na Uni protive se izgradnji odlagališta nuklearnog otpada iz elektrane Krško

Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

 Ranko Suvar/Cropix

Zajednička sjednica hrvatske Vlade i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana je danas u Zagrebu iako je večer prije bilo upitno njeno održavanje zbog sporne točke dnevnog reda o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

image
Ranko Suvar/Cropix

Mediji u BiH objavili su da ministri iz Republike Srpske neće prisustvovati sjednici ako se na dnevni red ne uvrsti ta točka, a onda je danas ujutro postignut sporazum pa se na dnevnom redu pod egidom "zaštita okoliša" našla Trgovska gora, ali i projekt "Gornji horizonti" u Republici Srpskoj, te pod razno i izgradnja aerodroma u Trebinju.

image
Ranko Suvar/Cropix

BiH stanovnici, ali i Hrvati koji žive uz granicu kod Dvora na Uni protive se izgradnji odlagališta nuklearnog otpada iz elektrane Krško u vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, dok stanovnici doline Neretve s obje strane granice strahuju da bi ta rijeka mogla postati još slanija ako se realizira megaprojekt izgradnje triju hidroelektrana, što bi onda negativno utjecalo na poljoprivrednu kulturu plodne doline.

image

Borjana Krišto i Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto rekao je da sve zemlje uvijek imaju otvorena pitanja, te je pojasnio da je riječ o odlaganju nisko i srednje radioaktivnog otpada koji jako malo zrači.

image
Ranko Suvar/Cropix

"Čerkezovac nije predviđen za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva. Da 365 dana i 24 sata stojite ispred zida koji dijeli odlagalište, ne biste primili nikakvo zračenje, odnosno ono bi bilo znatno manje od bilo kojeg zračenja koje svaki putnik primi u avionu", pojasnio je Plenković i naglasio da je pravo Hrvatske da izabere lokaciju za to.

image
Ranko Suvar/Cropix

Na sjednici nije bilo govora o izmjeni izbornog zakonodavstva koje opterećuje odnose između hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH. Krišto je rekla da je to unutarnje pitanje BiH.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:04