SIGURNA TERAPIJA

Održana promocija knjige prof. dr. sc. Dragana Primorca ‘Farmakogenetika u kliničkoj praksi‘

Knjiga sadrži najopširnije i sveobuhvatne informacije o kliničkoj implementaciji farmakogenetike za 55 lijekova obrađenih u knjizi

Dragan Primorac, Elizabeta Topić i Krešimir Luetić

U Hrvatskoj liječničkoj komori u utorak je održana promocija knjige “Farmakogenetika u kliničkoj praksi: Iskustvo s 55 lijekova korištenih u kliničkoj praksi”, urednika prof. dr. sc. Dragana Primorca i prof. dr. sc. Wolfgang Hoppnera.

Knjiga, u čijem pisanju je sudjelovalo 17 znanstvenika i liječnika iz Hrvatske i inozemstva, namijenjena je tržištu EU-a i SAD-a. Knjiga sadrži do sada najopširnije i sveobuhvatne informacije o kliničkoj implementaciji farmakogenetike za 55 lijekova obrađenih u knjizi. U knjizi se prikazuju genski polimorfizmi važni za farmakogenetičku analizu, indikacije za genetičko testiranje i preporuke vezano uz prilagodbu terapije rezultatima genetičke analize, sukladno preporukama Europskog Konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike.

O važnosti knjige, najbolje govore podatci koje je objavio vodeći američki medicinski časopis JAMA, a koji ističu da samo u SAD-u godišnje više od 2 milijuna hospitaliziranih bolesnika nakon uzimanja lijekova ima ozbiljne štetne učinke lijekova, dok njih 106.000 zbog štetnih učinaka lijekova umre. Zbog navedenog, samo u SAD-u zdravstveni sustav izdvaja 30 milijardi dolara godišnje za liječenje komplikacija uzrokovanih štetnim učincima lijekova. S druge strane, nedavni podatci za Europu pokazuju da se 7 do 13 % pacijenata prima u bolnicu zbog neželjenih reakcija na lijekove te da bi korištenjem farmakogenetike značajan dio tih učinaka mogao biti spriječen.

Jedan od urednika knjige, prof. dr. sc. Dragan Primorac na promociji je istaknuo: „S obzirom na to što je sve do sada u Hrvatskoj napravljeno po pitanju implementacije personalizirane medicine, posebice farmakogenetike, u kliničku praksu, mislim da se Hrvatska u kratkom razdoblju može pozicionirati kao jedan od europskih lidera u ovom području. Na tome intenzivno rade i Hrvatsko društvo za personaliziranu (preciznu) medicinu i Hrvatsko društvo za humanu genetiku Hrvatskog liječničkog zbora. Osim što bi se sustavnim uvođenjem farmakogenetike u kliničku praksu, značajno podigla konkurentnost hrvatskog zdravstvenog sustava, smanjila bi se i pojavnost neželjenih učinaka lijekova.

Predstavljajući knjigu, dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik Liječničke komore istaknuo je kako je Hrvatska liječnička komora ponosna što je ovako važan klinički priručnik realiziran upravo u Hrvatskoj. „Sve smo svjesniji važnosti farmakogenetike u svakodnevnoj kliničkoj praksi, stoga sam uvjeren da će ova knjiga biti od praktične koristi liječnicima, a sve u svrhu što boljeg i sigurnijeg liječenja naših bolesnika“, rekao je dr. sc. Luetić .

Knjigu je recenziralo šestero recenzenata iz Njemačke, SAD-a, Nizozemske i Hrvatske, a jedan od najvećih svjetskih autoriteta iz područja farmakogenetike prof. dr. sc. Ron van Schaik, predsjednik Europskog Konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike, je u svojoj recenziji istaknuo: „Uistinu izvrsna knjiga prof. dr. sc. Dragana Primorca i prof. dr. sc. Wolfganga Höppnera daje nam vrijedne informacije o kliničkoj primjeni farmakogenetike, na jasan i razumljiv način. Specifične preporučene doze lijekova temeljene na genotipu prikazane su preglednim tablicama te čine ovu knjigu neizostavnim priručnikom za svakog zdravstvenog djelatnika koji želi postići optimalnu i sigurnu terapiju za sve svoje pacijente. Knjigu svakako preporučujem čitateljima!“

Tijekom promocije knjige prof. dr. sc. Elizabeta Topić istaknula je: „Drugo izdanje ove knjige, napisano na engleskom, njemačkom i hrvatskom jeziku, predstavlja sustavni pristup farmakogenetici u kliničkom okruženju. Preporuke o dozama lijekova s obzirom na specifični genotip temelje se na najvišoj kliničkoj razini dokaza. Zasigurno, ova knjiga predstavlja važan doprinos sigurnijem liječenju s minimalnim nuspojavama ili bez nuspojava, uz svoju ulogu u sadašnjim i budućim nastojanjima razvoja potpuno personalizirane medicine.“

Prof. dr. sc. Adrijana Kekić (Mayo Clinic, Phoenix, Arizona, United States) posebno je naglasila: „Onima koji žele unijeti farmakogenetiku u svoju svakodnevnu kliničku praksu, ova će knjiga zasigurno poslužiti kao pouzdan izvor informacija. Knjigu svakako preporučujem liječnicama, farmaceutima, medicinskim sestrama i svim drugim zdravstvenim djelatnicima koji su spremni svakom pacijentu pristupiti personaliziranom terapijom. Ova knjiga brzo je postala jedan od najčešćih izvora informacija u mojoj farmakogenetičkoj praksi jer je jednostavna za korištenje i primjenu te relevantna za praksu.“

U Hrvatskoj se farmakogenetička testiranja već niz godina provode u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, u suradnji s OneOme-om, spin-off tvrtkom američke Klinike Mayo te u drugim zdravstvenim institucijama poput KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice.

Ovaj projekt realizirali su Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti (International Society for Applied Biological Sciences) i Hrvatska liječnička komora. Nakon promocije knjige, Hrvatska liječnička komora će putem svoje platforme Hrvatska elektronička medicinska edukacija – HeMED omogućiti svim hrvatskim liječnicima pristup knjizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:34