NEZADOVOLJNI MJERAMA

Odgojitelji zavapili jer nema tko raditi: ‘Mislite da u vrtićima nema covida? Gore nam je nego školama‘

Odgojitelji u dječjim vrtićima reagirali su povodom najave mjere uvođenja testiranja učenika

Vrtić, ilustracija

 Calmettes/AFP

Odgojitelji u dječjim vrtićima, okupljeni u udruzi Sidro, reagirali su povodom najave mjere uvođenja testiranja učenika. Navode kako nisu za testiranje djece u vrtićima i traže nova zapošljavanja djelatnika, napominjući da je stanje sa zapošljavanjem stručnog kadra u vrtićima moguće i gore nego u školama.

U vrtićima nema tko raditi, poručuju, tražeći reakciju države na nagomilane probleme u predškolskim ustanovama - bolju kontrolu rada, hitna dodatna zapošljavanja i koordinaciju svih službi u rješavanju problema.

„U školama se ističe velik broj samoizolacija, i djece i nastavnika, nema tko voditi nastavu. Kakva je situacija u vrtićima? Ista, moguće i teža, no odgovorni čvrsto zatvaraju oči i uši. Jer u vrtićima nema covida? Jer u vrtićima nema djece i onih koji provode odgojno-obrazovni proces, koji brinu o zdravlju i sigurnosti?“, pišu u priopćenju, koje prenosi tportal.

Ako država ima novaca za kratkoročne mjere u školama, ima li, pitaju, novca za kratkoročne mjere i u vrtićima? „Ima li novca za hitno zapošljavanje dodatnih odgojitelja, pomoćnika za njegu i skrb i drugih nestručnih zamjena, s obzirom na to da odgojitelja na tržištu rada navodno nema. Ima li novca za zapošljavanje zamjena za bolovanja i samoizolacije, za zapošljavanje dodatnog tehničkog osoblja, jer ni u vrtićima više nema tko raditi?“, upozoravaju.

Napominju da je s jedne strane, sukladno EU sporazumima, cilj povećati uključenost djece u vrtiće, no izmjene zakona predviđaju provedbu tog cilja bez ijedne kune dodatnog ulaganja, a s druge strane, ulažu se milijuni kuna u testiranja učenika.

„Na svakom koraku činimo razliku među djecom, osim tamo gdje bi je, s obzirom na različite potrebe i različite razvojne specifičnosti djece, morali činiti. Pravimo se da covid u vrtićima ne postoji. Zapravo, pravimo se da vrtići ne postoje! Koliko ovoj lijepoj zemlji znače njena djeca rane i predškolske dobi, pokazuje nam svaki dan“, pišu odgojitelji okupljeni u udruzi.

Prema dostupnim informacijama, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja mjerom testiranja zasad ne planiraju obuhvatiti dječje vrtiće, niti spominju uključenje studenata (za razliku od, primjerice, Slovenije, koja je paralelno s mjerom za učenike uvela obvezu testiranja studenata). Vrtići zasad nisu u planu iz više razloga, a jedan od njih je što po potvrdi Ravnateljstva za robne zalihe, nema zaliha brzih antigenskih testova, odnosno čeka se isporuka 2,5 milijuna testova. Osim toga, treba voditi računa i o tome da jasličku djecu niti liječnici baš rado ne testiraju ako nije nužno, pa je teško očekivati da bi se od roditelja očekivalo da testiraju djecu jednom ili više puta tjedno, ovisno o epidemiološkoj situaciji u vrtiću.

Sa studentima je druga priča. Zbog autonomije sveučilišta, svako od njih donosi odluke o potrebi testiranja studenata. Na Sveučilištu u Zagrebu situacija je šarolika jer je odluka prepuštena upravama fakulteta i akademija. Odluke su, očekivano, različite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:50