‘PREBLAGO SUDSTVO‘

Odbor za obitelj, mlade i sport reagirao zbog odluke sutkinje iz Rijeke: ‘Pedofil mora u pitvor, a ne pod mjere‘

Zbog starosti počinitelja i njegova zdravstvenog stanja, sutkinja je odlučila ne poslati ga u istražni zatvor

Odbor za obitelj

 Damjan Tadic/Cropix

Osumnjičenom pedofilu (85) iz Rijeke koji je navodno počinio kazneno djelo spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina sutkinja Županijskog suda trebala je odrediti pritvor, a ne mjeru opreza - poručio je to saborski Odbor za obitelj, mlade i sport.

Prisiljeni su reagirati, tumače, i ukazati na opetovanu i nerazumljivu blagost sudstva prema počiniteljima kaznenih djela spolne zlouporabe djece, osobito jer je u medijima navedeno kako su, u ovom konkretnom slučaju, ispunjene pretpostavke utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela. No usprkos tome, zbog starosti počinitelja i njegova zdravstvenog stanja, sutkinja je odlučila ne poslati ga u istražni zatvor. Odbor pita kakvu je brigu tom odlukom pokazala sutkinja o mentalnom stanju žrtve i kakvu joj je poruku poslala o skrbi za njezinu sigurnost i zdravlje?

Nije ovo prvi put, opominju, da pravosuđe neprimjereno blago reagira na ovu vrstu kaznenih djela na štetu maloljetnika. Podsjećaju na prošlogodišnji slučaj kada je kazna zatvora muškarcu osuđenom zbog spolnog zlostavljanja svoje pokćerke zamijenjena s 11 mjeseci društveno korisnog rada i to ni ni manje ni više nego u udruzi koja radi s djecom s posebnim potrebama.

Odbor apelira na sve suce da "konačno prihvate činjenicu da ovakva nedjela nanose dugoročnu štetu mentalnom i fizičkom zdravlju žrtve, da je cijela obitelj prisiljena nositi se s posljedicama takvog zlodjela, i da objektivno ne može postojati olakšavajuća okolnost kojim bi se moglo umanjiti ovakvo zlodjelo".

Vrijeme je da i sudstvo počne slati poruke koje javnost šalje: počinitelje treba najstrože osuditi, a žrtvama pružiti pomoć u najvećoj mogućoj mjeri, zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:52