EPIDEMIOLOGINJA MAYER

‘Od popisivača će se tražiti covid potvrde. Situacija u Zagorju? To je nedopustivo, svinjarija‘

Imamo najlabavije mjere i cilj je da se nastava održava uživo, a ne online. Uvijek idemo na dobrobit djece i nastavnika, rekla je
Dijana Mayer
 Marko Todorov/CROPIX

Epidemiologinja Dijana Mayer iz HZJZ-a gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je govorila o uvođenju covid potvrda u zdravstveni sustav. Osvrnula se na popis stanovništva te otkrila i što popisivači moraju zadovoljiti po pitanju mjera.

Komentirala je i situaciju u školi u Zagorju.

“To je nedopustivo, svinjarija. Prošle godine su maske bile preporučene za cijelu nastavu od 5. do 8. razreda. Ove godine smo napravili drastičan rez i popustili, maske se nose u školama u hodniku, od ulaza do učionice. Raditi ovakve performanse za masku koja se nosi 3-5 minuta… Za tako malo vremena imati tolike neugodnosti zaista je nedopustivo, to se ne može tolerirati”, izjavila je Mayer.

Dodala je kako imamo najlabavije mjere te da je cilj da se nastava održava uživo, a ne online.

”Uvijek idemo na dobrobit djece i nastavnika”.

Zašto se od popisivača ne traži maska?

“Popisivači će dolaziti starijim osobama, u kućama, zadržavat će oko 30 minuta. Razgovara se intenzivno o tome da će popisivači morati imati covid potvrde. Vrlo vjerojatno će morati imati covid potvrde”, naglasila je epidemiologinja.

“Tražit će se covid potvrde od popisivača jer će se duže vrijeme zadržavati i kod starijih u kućama”, dodala je za N1.

DZS: Popisivači moraju posjedovati EU digitalnu covid potvrdu

Svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provedbi druge faze popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj, odnosno terenskom popisivanju, morat će posjedovati EU digitalnu covid potvrdu, priopćio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

U konzultacijama s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, s obzirom na promijenjene epidemiološke prilike u odnosu na lipanj 2021., kada je raspisan javni poziv za popisivače i kontrolore, svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u terenskom popisivanju stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj morat će posjedovati EU digitalnu covid potvrdu, ističe DZS.

DZS-u je tijekom provedbe popisa od primarne važnosti osigurati sigurnost i zdravstvenu zaštitu svih hrvatskih građana. Stoga se kao uvjet za terensko popisivanje, što uključuje fizički kontakt popisivača i građana, uvodi obvezno posjedovanje EU digitalne covid potvrde (što znači da je osoba preboljela covid, cijepljena je ili ima negativan test), kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:09