VELIKA PROMJENA

Od ponedjeljka se izdaju nove osobne iskaznice: služit će i kao putovnica i zdravstvena, evo detalja

Važit će pet godina, osim starijima od 70, a cijena joj raste na 100 kuna zbog novih tehnologija
Ilustracija
 Ranko Šuvar/Cropix

Oni koji imaju važeće osobne iskaznice, ne moraju ih mijenjati do njihova isteka, a od ponedjeljka će se svima koji predaju zahtjev izdavati nove osobne iskaznice, tzv. e-osobne iskaznice, izjavio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, na sjednici Vlade. Dodao je da se nove osobne iskaznice izdaju na rok od pet godina, ali da su zadržali i mogućnost da građani starije dobi zatraže osobne bez roka važenja.

"S navršenih 65 sad se dobna granica za izdavanje takvih osobnih iskaznica, koje po zakonu imaju rok važenja od 40 godina, pomiče s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima, kao i bez njih", rekao je Božinović.

Navodi da novu, 2. generaciju osobnih počinju izdavati i ostale članice EU. Razlog su pojačana pouzdanost i sigurnost. Nova osobna, uz postojeći elektronički nosač podataka, ima i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne i dva otiska prsta.

Zbog novih funkcionalnosti porast će i cijena nove osobne iskaznice. U redovnom postupku će nove osobne stajati sto kuna, a trajna verzija bez certifikata, za starije od 70 godina, koštat će 70 kuna. Božinović je naglasio da se cijene za ubrzani i žurni postupak izdavanja neće promijeniti. Naveo je da će nove osobne ujedno biti putne isprave koje će unutar EU-a biti jednakovrijedne putovnici.

"To za građane znači jednostavniji i brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama", rekao je.

Usto, nova osobna objedinjuje i funkcije zdravstvene iskaznice pa građani više neće morati imati zdravstvenu. Zbog toga su informatičke službe MUP-a i HZZO-a povezale sustave pa će se s novom osobnom moći podizati i lijekovi u ljekarnama te ići na zdarvstvene preglede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:57