USPJEŠNA AKCIJA

Objavljeni novi detalji o mini koja je detonirana u Rijeci: Otkriveno koliko je stvarno bila opasna

Mina je ukupne dužine 298 centimetara i promjera 70 centimetara, a njena je ukupna težina 1100 kilograma, s 690 kilograma eksploziva

Trenutak detonacije mine na moru pred Rijekom

 Civilna Zaštita/Civilna Zaštita

Detonacijom u Kvarnerskom zaljevu u 13.15 sati u nedjelju poslijepodne uspješno je okončana operacija uklanjanja i neutralizacije protuprodske mine, zaostale iz Drugog svjetskog rata, koja je nedavno pronađena unutar same riječke luke.

Stožer se zahvalio građanima Rijeke na strpljenju i suradnji, budući da je cijela operacija bila organizacijski izuzetno zahtjevna, uz koordinaciju čitavog niza stručnih službi koje su sudjelovale.

Iako miljama udaljena od riječke obale, detonacija je bila toliko snažna da je odjeknula u cijeloj Rijeci, a u zrak se podigao nekoliko desetaka metara visok vodeni stup.

image

Mina pronađena u Rijeci

Mup/Mup

Nakon što je, u 13.45 sati, sirena za prestanak opasnosti označila kraj akcije, Stožer za civilnu zaštitu Grada Rijeke otkrio je o kakvoj se konkretno mini radilo, što se do sada krilo, zbog sigurnosnih razloga.

Riječ je o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, koja se nalazila na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno, te je otkrivena tek kada su krenuli infrastrukturni radovi u luci. Mina je ukupne dužine 298 centimetara i promjera 70 centimetara, a njena je ukupna težina 1100 kilograma, s 690 kilograma eksploziva.

image

Izvlačenje mine

Denis Lovrovic/Afp

Zbog njenih je karakteristika, kao i lokacije na kojoj je pronađena, unutar lukobrana, bilo nemoguće uništenje na mjestu pronalaska. Stoga je bilo nužno otegliti je na otvoreno more i tamo je detonirati, za što je trebalo pričekati povoljne vremenske uvjete i evakuirati dio centra grada, u takozvanoj crvenoj zoni, te zaustaviti cestovni, željeznički i zračni promet.

Već u subotu, uklonjeni su svi brodovi iz riječke luke, uključujući i plutajući hotel Marina, kao i automobili, a u večernjim satima, evakuirani su stanari okolnih zgrada, njih 500-injak. Većina je našla privremeni smještaj kod obitelji ili prijatelja, a za njih 15-ak, većinom starije životne dobi. Grad je organizirao privremeni smještaj i okrepu u Dvorani mladosti.

U nedjelju u 6.09 sati ujutro, sirena za uzbunu, kao što je bilo i najavljeno, oglasila je početak akcije. Potom su ronioci specijalne policije MUP-a izmjestili minu s dna i pripremili je za tegalj. Mina je balonima podignuta na dubinu od oko 7 metara te je brzinom od dvije milje na sat tegnjena do lokacije gdje je neutralizirana, metodom detonacije u vodi.

Lokacija za neutralizaciju morala je biti na najmanjoj udaljenosti od 8300 metara od kopna, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović zadovoljan je radom službi, ali i disciplinom građana Rijeke: “Stanovnici Rijeke su vrlo disciplinirano pristupili savjetima i odgovorno se ponijeli. Iako smo pronašli još jednu napravu na gradilištu, radi se o puno jednostavnijem zahvatu nego ovom što se danas događalo. Petstotinjak stanovnika je evakuirano iz svojih domova, sve je proteklo kako treba. Crveni križ odradio je svoj dio posla oko zbrinjavanja ljudi. Zahvaljujem svim službama koje su bile aktivirane. Zahvala ide sugrađanima koji su se ponijeli vrlo odgovorno i na adekvatan način se ponašali. Mina je neutralizirana, opasnost je prevladana i možemo se vratiti našim svakodnevnim aktivnostima”.

image

Prolaznik dalekozorom promatra tegljenje mine

Denis Lovrovic/Afp
image

Izvlačenje mine na otvoreno more

Damir Skomrlj/Cropix

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance rekao je, javlja N1 Televizija: “Već nekoliko mjeseci se zna za ovu opasnost. Intenzivno se radio program kako ukloniti minu sa što manjim rizikom. Stožer civilne zaštite Grada Rijeke je preuzeo sve aktivnosti u suradnji s MUP-om. Vrijeme nas je poslužilo. Sve se odvijalo u planiranim terminima. Uspješno je izvedena neutralizacija na sigurnoj distanci od grada Rijeke”.

Zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije PU Primorsko-goranske Nenad Krasny ističe: “Izvidima smo vidjeli da se radi o vrlo opasnom minsko-eksplozivnom sredstvu koje sadrži 690 kila heksonita što je ekvivalent od 1200 kila TNT-a. Odluka struke je bila da je jedini način da se mina izmakne iz luke jer bi sve ostalo bilo preopasno za građane i infrastrukturu. Specifičnost je to što se mina nalazila nedaleko od objekata. Nije se radilo o jednoj nego o više pozicija”.

Obratio se i glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske Goran Gašpert: “Izrazio bih zadovoljstvo uspješnim okončanjem ove situacije zbog visoke profesionalnosti ljudi u stožeru. Ovaj čin danas je mali dio operacije koja je trajala mjesec i pol dana intenzivno. Zahvala ide i građanima koji su pokazali veliki osjećaj i senzibilitet za rizične situacije”.

image

Izvlačenje mine

Damir Skomrlj/Cropix

“U izvlačenju su sudjelovala preko 24 službenika. Izuzetno su ponosni na vrlo zahtjevan posao koji su napravili. Bilo je više ronilačkih parova koji su se izmijenjivali. Sama priprema je izuzetno opasna i zato čestitam. Za samo izvlačenje se koristio način padobrana. Mina je teška oko 1100 kilograma”, rekao je Krasny, piše N1.

Zanimljivo je da je, u vrijeme dok su trajale pripreme za ovu neutralizaciju, neovisno o brodskoj mini pronađena još jedna eksplozivna naprava zaostala iz Drugog svjetskog rata, na sasvim drugoj lokaciji. Radi se o avionskoj bombi koja je pronađena tijekom vršenja iskopa na gradilištu ceste D403, zbog čega su odmah obustavljeni svi radovi. I ona bi uskoro trebala biti neutralizirana, no ta će operacija biti daleko manje zahtjevna od ove s protubrodskom minom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:18