PAKAO KOD SV. ROKA

Objavljena dramatična snimka: Pogledajte kako se HGSS probijao do neodgovornih vozača

Vozači koji su ostali zaglavljeni na autocesti svjesno su kršili zabrane prometovanja i probijali se kroz snijeg, kaže Ernest Petry

HGSS spašavanje

 Hgss Zadar/

Stotine ljudi ostale su zarobljene u snijegu u Gospiću, više od 200 ih je noćilo u gradskoj sportskoj dvorani, ostali su popunili sve ugostiteljske smještajne kapacitete te kuće za odmor, a neki su noć proveli u automobilima na odmorištima, potvrđuje nam to lički župan Ernest Petry.

- U ovom trenutku u dvorani ih je više od 100, ostali su u gradu i na kavama, nisu mogli dalje do Gospića kad su na snazi zabrane prometovanja prema jugu. Svi ostali kapaciteti su popunjeni. Još sinoć smo za njih pripremili okrjepu, sendviče, kavu i čaj, upravo dogovaram ručak za njih, to ćemo organizirati preko ‘Pletera‘. Neki će vjerojatno jesti u restoranima, tako da ćemo im pripremiti minimalno 150 ručkova - kaže nam župan Petry.

Nažalost, vozači koji su ostali zaglavljeni na autocesti svjesno su, kaže, kršili zabrane prometovanja i probijali se kroz snijeg, sve dok nisu stali.

Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević, inače i sam Gospićanin, kaže da samo u gradu ima oko 80 cm snijega, u ruralnim područjima ima ga više od metra. Cijelu noć njegovi kolege imali su pune ruke posla, u akcijama je sudjelovalo oko 30 pripadnika iz stanica Gospić, Zadar, Šibenik i Split, koji su imali na raspolaganju 10 terenaca, motorne saonice i četverocikl s gusjenicama.

HGSS je na Facebooku objavio video na kojem se vidi kako se pokušavaju probiti do 26 vozila koji su zapeli na autocesti kod tunela Sveti Rok. Pružili su pomoć vozačima koji su se zatekli u snježnoj mećavi na cesti kod Modrića.

Najviše intervencija bilo je na dionici Gračac-Obrovac i Gračac-Knin kod mjesta Otrić, gdje je zaglavilo više vozila. Sa svake strane Svetog Roka bila je zaglavljeno po petnaestak vozila. Ondje su se našli vozači koji su se odlučili probijati kroz snijeg debelo nakon zabrane prometovanja. U ponedjeljak oko 5 sati ‘oslobodili‘ su ih ralice i freze Hrvatskih autocesta te naši dečki s južne strane. Ovi sa sjeverne strane su se okrenuli i krenuli natrag prema Zagrebu, a ovi s južne strane nastavili su prema sjeveru - kaže nam pročelnik Brozičević.

- Mi iz Gospića jutros smo imali jednu intervenciju, prevezli smo čovjeka iz Karlobaga u gospićku bolnicu na dijalizu. Zapusi na Oštarijama bili su viši od dva metra i nije im mogla ništa niti ralica, tako da je ispred nas snijeg čistio veliki bager - rekao je.

Prema njegovim informacijama, na cesti više ne bi trebalo biti zaglavljenih vozila, odnosno možda je ostalo još jedno vozilo.

- Upravo smo dobili poziv u pomoć od nekih Engleza kod Otrića, sinoć ih nije bilo, a kako su se sad ondje našli, stvarno ne znam. U svakom slučaju, moramo ih izvući - dodaje Josip Brozičević.

Kaže da su evakuirali jedan autobus i prevezli putnike u prihvatilište u Gračacu, a iz osobnih automobila izvlačili su starije, djecu i ostale u potrebi, dok su vozači mahom stajali u vozilima kako se ne bi dogodio još veći krkljanac na dionicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:23