NOĆNA MORA U ZAMBIJI

Obitelji su očajne, a u Ndoli su se pojavile razne glasine: Za sve je kriva dojava iz Hrvatske?

Ono što znamo jest da je optužnica u utorak povučena, a ne odbačena, što je omogućilo ovakav scenarij koji se danas odigrao - kaže odvjetnica Marković
 Marko Miscevic/Cropix

Hrvatski posvojitelji, kojima je sud u Zambiji u ponedjeljak povukao optužnicu za pokušaj trgovine djecom i krivotvorenje dokumentacije o posvojenju četvero djece iz DR Konga te naredio da napuste zemlju u roku od 48 sati, zaustavljeni su u utorak prijepodne u zračnoj luci u Ndoli pri povratku u Hrvatsku, a kako Jutarnji doznaje iz diplomatskih izvora, zadržani su u pritvoru zbog istih optužbi za koje ih se teretilo ranije. Imigracijska služba zaustavila ih je u zračnoj luci po nalogu Nacionalnog tužiteljstva prije leta za Hrvatsku i ponovno odvela u zatvor u Ndoli, isti onaj u kojem su ranije proveli više od mjesec i pol dana.

Iz Vlade su u utorak stupili u kontakt s odvjetnikom u Zambiji, koji je rekao da će se tijekom popodneva susresti s hrvatskim državljanima te potvrdio da su uhićeni zbog istih optužbi zbog kojih im je i počelo suđenje u toj afričkoj državi. Hrvatska će, poručuju nadležni, poduzimati intenzivne diplomatske i političke kontakte na svim razinama u Zambiji i s delegacijom EU, a u Ndolu je otišao i Ante Cicvarić, hrvatski veleposlanik sa sjedištem u Pretoriji, koji pokriva i područja niza drugih afričkih država. Nakon razgovora s pritvorenim klijentima, zambijski će odvjetnik javiti i našim vlastima o čemu se točno radi. Zambijska policija, podsjetimo, prvi je put uhitila četiri hrvatska posvojiteljska para s četvero djece podrijetlom iz DR Konga 7. prosinca, u istoj zračnoj luci u Ndoli, zbog sumnje na trgovinu ljudima u pokušaju i krivotvorenja dokumentacije. U pritvoru su bili do 23. siječnja, otkad se brane sa slobode.

Obustava

Republika Zambija je preko javnog tužitelja u ponedjeljak podnijela zahtjev sudu da se predmet obustavi prema odjeljku 88. (a) zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87. zakona Zambije. U zakonu o kaznenom postupku, kako piše u tom odjeljku, svaki javni tužitelj, u bilo kojem suđenju na nižem sudu, može, uz suglasnost suda ili po uputama glavnog državnog odvjetnika, u bilo koje vrijeme prije izricanja presude odustati od kaznenog progona. No, to ne znači da mu se ne može ponovno suditi za isto kazneno djelo, što se očito dogodilo i u ovom slučaju. "I nakon takvog povlačenja optužnice, ako je učinjeno prije nego što je optužena osoba pozvana da iznese svoju obranu, ona će biti otpuštena, ali takvo otpuštanje optužene osobe neće predstavljati prepreku za kasniji postupak protiv nje na temelju istih činjenica", piše u zambijskom zakonu o kaznenom postupku.

Obitelji ponovno pritvorenih hrvatskih posvojitelja su očajne, kaže Sandra Marković, zagrebačka odvjetnica koja zastupa jednu od uhićenih žena. Kontakt sa svojima u Zambiji članovi obitelji praktički uopće ne mogu ostvariti, a odvjetnica na kapaljku dobiva i relevantne pravne informacije.

- Nemamo nikakvih pouzdanih informacija, još uvijek nisam dobila bilo kakav dokument iz kojeg bih mogla pouzdano utvrditi temeljem čega su u ponedjeljak pušteni, temeljem čega im je naloženo da u roku od 48 sati napuste zemlju i temeljem čega su u utorak ponovno zadržani. Znamo jedino da je optužnica u ponedjeljak povučena, a ne odbačena, što je omogućilo ovakav scenarij koji se odigrao u zračnoj luci, odnosno njihovo ponovno pritvaranje - kaže odvjetnica.

Puno glasina

Pojavile su se razne glasine o tome zašto su zapravo ponovno uhićeni - od toga da je imigracijskoj službi u Ndoli stigla anonimna prijava jednoga hrvatskog građanina do toga da se u srijedu javio ključni svjedok tužiteljstva koji se u utorak nije pojavio.

- Nisam čula ni za što od toga. Naš logičan zaključak je bio da su pušteni zbog nedostatka dokaza. Priča o anonimnoj prijavi zvuči sumanuto, ali radeći na ovom slučaju počela sam vjerovati i u sumanuto - kaže Marković. Ističe da je u kontaktu s hrvatskim vlastima te da svi pokušavaju na sve moguće načine, i diplomatske i pravne, pomoći hrvatskim državljanima.

POSVOJENI MALIŠANI

Nitko ne zna što će biti s djecom i zašto nisu predana roditeljima

Činjenica da hrvatskim posvojiteljima nakon prekida suđenja nisu dovedena i njihova posvojena djeca nije bila dobar znak, kažu upućeni, jer je ukazivala na to da zambijske vlasti i dalje vode istragu o legalnosti posvojenja u DR Kongu te da bi se i suđenje posvojiteljima moglo nastaviti ako se pronađu novi dokazi.

- U pogledu zaštite djece koju su posvojili hrvatski državljani i njihove daljnje sudbine surađujemo s nadležnim ministarstvima koja su isključivo ovlaštena poduzimati mjere u ovom slučaju te očekujemo njihova izvješća. Iskreno se nadamo da će se ova situacija u konačnici razriješiti na dobrobit djece, a da će naše preporuke o potrebi sustavnih promjena u procesu posvajanja djece mimo odredbi Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem biti prihvaćene i realizirane da se ovakvi slučajevi ne bi ponovili - poručila je u utorak pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Koji su mogući pravni scenariji vezani za četvero posvojene djece iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine, koje zambijske vlasti tretiraju kao žrtve traffickinga te ih drže u sigurnoj kući na adresi nepoznatoj hrvatskim vlastima? Pravobraniteljica se, kao i ostali sugovornici, nije htjela upuštati u procjene jer "ne raspolaže provjerenim informacijama o vrsti sudskih postupaka koji se vode u Zambiji i njihovim ishodima".

Čini se da će situacija biti jasna ako se dokaže da su posvojenja bila legalna: hrvatski posvojitelji tada mogu mirno odvesti svoju djecu kući. Ako pak do toga ne dođe, situacija je bitno zamršenija.

- Ministarstvo rada i socijalne politike uključeno je u zaštitu djece hrvatskih državljana koji se nalaze u Zambiji putem suradnje s drugim nadležnim tijelima RH. Ministarstvo nema saznanja zašto djeca u utorak odmah po odluci zambijskog suda nisu predana roditeljima. Kada sva nadležna tijela provedu postupke i utvrde status djece, donosit će se daljnje odluke vezane za njihovu zaštitu, a Ministarstvo zauzeti mišljenje o navedenom pitanju koje će biti u skladu s dobrobiti djece - kažu u Ministarstvu socijalne politike kojem je na čelu Marin Piletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:05