NA ŠIBENSKOJ TVRĐAVI

Obilježena 30. obljetnica Rujanskog rata, Medved: ‘Ovdje ste zaustavili pakleni agresorski stroj‘

"Hrvatska sloboda nije darovana, već krvlju izborena", poručio je Medved
Središnja svečanost obilježavanja 30. obljetnice Rujanskog rata, mimohod branitelja ulicama grada
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Obilježavanje 30. obljetnice rujanskog ratnog podviga završeno je u srijedu Svečanom akademijom na tvrđavi sv. Mihovila, a ministar Tomo Medved zahvalio je braniteljima Šibenika i Hrvatske u tim presudnim danima 1991. u obrane od velikosrpske agresije.

Na obilježavanju su, uz bili potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Medveda, bili i general pukovnik Marijan Mareković, šibensko-kninski župan Marko Jelić, gradonačelnik Željko Burić, šibenski biskup Tomislav Rokić te mnogi veterani Domovinskog rata. U glazbenom dijelu programa nastupilo je Šibensko pjevačko društvo "Kolo" i klapa "Sveti Juraj", uz pratnju Orkestra Hrvatske ratne mornarice (HRM).

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ministar Medved je tom prigodom iskazao zahvalu svim braniteljima na obrani Šibenika i Hrvatske u presudnim danima 1991. Godine, u rujnu koji je a Hrvatsku bio najteži u novijoj povijesti.

''Vi ste ovdje čvrsto preuzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke i zaustavili pakleni agresorski stroj koji je zastupao državu u nestajanju, i dali ste svoj doprinos na najbolji mogući način. Za našu Vladu, hrvatski branitelj je inspiracija i ohrabrenje, putokaz i vodilja u donošenju svih teških odluka. Sve napore koje činimo, činimo u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata, uvijek imajući na umu činjenicu da su branitelji, na čelu s dr. Tuđmanom, najzaslužniji za slobodu koju danas imamo'', kazao je ministar na šibenskoj tvrđavi.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Naglasio je kako hrvatska sloboda nije darovana, već krvlju izborena.

General pukovnik Marijan Mareković rekao je da se danas odaje počast junaštvu branitelja Šibenika, koji je napadan s kopna, mora i iz zraka na više od 120 kilometara dugoj crti obrane grada.

''Nakon osmodnevnih napada Šibenik je izdržao i neprijatelj je bio prisiljen na povlačenje. Tada, kao i danas, bili smo svjesni kakve bi nesagledive posljedice za Hrvatsku donijelo presijecanje Dalmacije i okupacija Šibenika. Rujanski rat bio je prva velika pobjeda i po mnogočemu prekretnica rata'', istaknuo je general Mareković.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

I dan danas odzvanja uzvik ‘Oba dva, oba su pala’, rekao je, dodavši kako nas taj uzvik podsjeća na teške i ponosne dane hrvatskog zajedništva, zanosa, odvažnosti i hrabrosti.

Župan šibensko-kninski, Marko Jelić, kazao je da je bio na skoro svim događajima kojima je proteklih desetak dana obilježena 30. obljetnica Rujanskog rata, i kako ponos jednostavno ide u drugi plan, više osjeća tugu za onima koji nedostaju.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

''Moram reći da su ti ljudi, koji su stradali, uzrok ovoga svega. Jer, dati sebe za nas je najvrednije što se moglo dati. Moglo je biti sasvim drugačije. Malo vas, protiv jačeg protivnika, omogućili ste da se velika sila zaustavi. Stojeći u Pakovu selu kod onog tenka koji je danas turistička atrakcija, shvatio sam koliko je snažan stroj. Imao sam priliku biti nazočan na vojnoj vježbi prije par godina. To je strašno, a vi ste ih zaustavili. Kad pogledam te crvene i bijele kvadratiće, sjetim se koliko smo slični, koliko smo različiti i koliko smo zajedno", kazao je na svečanosti župan Jelić.

Dodao je kako je oprost uvijek stvar prošlosti, ali sjećanje mora biti stvar budućnosti.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić naglasio je da ga se posebno dojmilo s koliko emocija, nakon 30 godina, dionici krvave bitke za Šibenik pričaju svoje doživljaje.

''Moje iskustvo govori da ljudi koji pričaju s emocijama pričaju samo istinu. To je ono što trebamo čuvati, ono što treba poticati kod svih nas koji smo sudionici javnog života. Rat je bio obrambeni, jedan je narod htio jednako pravo kao i drugi da živi slobodan u svojoj zemlji - kazao je gradonačelnik.

Na obilježavanju je sudjelovao i šibenski biskup Tomislav Rogić koji je kazao da se rata prisjeća kroz pogođenu katedralu svetog Jakova.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

''Nemilo vrijeme stradanja, ali u toj kušnji dade nam Bog sloge i zajedništva da se ne nevolja prevlada i da rane zacijele. Kakva lekcija za narod i budućnost, da s po zajedništvu i slozi svaka nevolja može pobijediti'', kazao je biskup Rogić.

Rujanski rat, tj. bitka za obranu Šibenika trajala je od 16. do 23. rujna 1991. Obranom grada spriječeno je da se srednja i južne Dalmacija odsijeku od preostalog dijela Hrvatske, a zarobljen je i znatan broj brodova na vezu u Šibeniku, čime je omogućen osnutak Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:00