BITKA ZA VUKOVAR

Obilježena 30. godišnjica stradanja sela Bogdanovaca u Domovinskom ratu

Bogdanovci su te ratne 1991. bili jedina veza vukovarskih branitelja sa slobodnim područjem Hrvatske

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

U Bogdanovcima je u srijedu obilježena 30. obljetnica užasnih stradanja tog sela u velikosrpskoj agresiji 1991., čijim padom se Vukovar našao u potpunom okruženju srpskih paravojnih postrojba i JNA, da bi osam dana kasnije bila slomljena i obrana vukovarskih branitelja.

Kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u središtu Bogdanovaca, nedaleko Vukovara vijence su položili i zapalili svijeće suborci i prijatelji te članovi stradalničkih i braniteljskih udruga kao i državna i druga izaslanstva.

Ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca, Ivan Matković Lasta podsjetio je da je tijekom tromjesečne obrane Bogdanovaca od višestruko nadmoćnijeg srbijanskog agresora, poginulo 133 hrvatskih branitelja i civila.

"Zbog nekih stvari smo možda nesretni, ali kada vidimo da imamo svoju državu Hrvatsku i da smo se uspjeli izboriti da naša djeca, a i mi sami živimo u slobodi, moramo biti zadovoljni", kazao je Matković.

Podsjetio je da su Bogdanovci, udaljeni svega nekoliko kilometara od Vukovara, te ratne 1991. tzv. "kukuruznim putem" bili jedina veza vukovarskih branitelja s slobodnim područjem Hrvatske, a okupacijom Bogdanovaca Vukovar je ostao u potpunom okruženju.

Načelnik Općine Bodanovci Marko Barun rekao je kako su u Bodanovcima izgubljena 133 života od kojih su 89 bili mještani sela, među njima sedmero pripadnika albanske nacionalne manjine, dok je još uvijek 17 nestalih osoba koje se traži.

"Krivce znamo, ali nažalost do njih ne možemo doći, kako bi ih stigla zaslužena kazna za zlodjela", naglasio je Barun.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović rekao je kako je važno i potrebno da bi se zaključila traumatična priča Bogdanovaca - da druga strana prizna svoju ulogu u ratnoj agresiji, napravi iskorak i pomogne u pronalasku osoba koje Republika Hrvatska još uvijek traži te da omogući procesuiranje onih koji su krivi za patnje i stradanja hrvatskog naroda.

"Ova Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, neće nikada stati u naporima da se pronađe i posljednji nestali hrvatski branitelj i civil, a svi oni koji su počinili zločine da se kazne za to", poručio je Janović.

Kod Spomen obilježja vijence su položili i svijeću zapalili, uz članove obitelji poginulih i nestalih Bogdanovčana, njihovih suboraca i prijatelji, predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata te državna izaslanstva.

U ime predsjednika Republike vijenca je položio i svijeću upalio zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade, brigadni general Mijo Validžić, u ime predsjednika Hrvatskog sabora to je učinio saborski zastupnik Josip Šarić, a predsjednika Vlade, državni tajnik Špiro Janović. Počast su odali i predstavnici Veleposlanstva Kosova iz Zagreba.

Sveta misa zadušnica služena je u Župnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 23:01