POVRATAK OTPISANOG

Obersnel nahvalio Milanovićev suverenizam i jednog Plenkovićevog ministra: ‘Da njega nema...‘

Najdugovječniji gradonačelnik Rijeke želi biti visoko na izbornoj listi SDP-a i postati saborski zastupnik.

Vojko Obersnel 

 Matija Djanjesic/Cropix

Vojko Obersnel izašao je iz medijske "hladovine" u koju se povukao nakon što se odrekao mjesta gradonačelnika Rijeke - na prošlim lokalnim izborima nije se ni kandidirao već je to mjesto prepustio svom dotadašnjem dogradonačelniku Marku Filipoviću - velikim razgovorom za Novi list u kojem je nahvalio predsjednika RH Zorana Milanovića i njegov "suverenizam", te rad HDZ-ova ministra Olega Butkovića, dok je o svojoj stranci i svom nasljedniku na čelu Rijeke govorio dosta hladnim tonom.

- Neka stajališta predsjednika Zorana Milanovića podržavam, a neka ne. Odnosno, najviše ne podržavam način na koji ih iznosi jer svojom osebujnom retorikom često skreće pažnju s merituma i često izaziva medije da se bave njegovim frazama ili da mu izjave i sintagme prenose izvan konteksta. Na taj način gubi se jasnoća po pitanju onoga što doista kao predsjednik države poručuje i zagovara. No, ako izuzmemo taj dio, često se slažem s njegovim stavom vezanim uz poziciju Hrvatske u Europskoj uniji i s kritikom naspram poniznosti koju naše institucije vlasti iskazuju kada komuniciraju s europskim institucijama. Mi smo punopravna članica EU-a i ako se sami ne počnemo tako ponašati, uvijek će nas smatrati malima i iskompleksiranima - kaže Obersnel.

Kakvu ocjenu biste dali premijeru Andreju Plenkoviću kada je riječ o odnosu prema antifašizmu, ali i kada je riječ o ukupnom upravljanju Hrvatskom i odnosu prema Rijeci?, pitali su ga kolege iz Novog lista.

- Skromnu dvojku za antifašizam. Minus dva za upravljanje Hrvatskom. Jedva dvojku za pogled prema Rijeci … Ono što je najtužnije, građani Hrvatske već dugo žive gotovo na rubu siromaštva, inflacija je pojela minimalno jednu, ali i više plaća, a minusi na osobnim računima su pravilo, a ne izuzetak. Odlasci po osnovne namirnice u susjedne zemlje opet su hrvatska stvarnost. Eurostat je nedavno objavio da Hrvatska spada među zemlje EU-a s najnižim plaćama. Kad se sve to zbroji, i kad se pridoda samohvala kojoj je vrlo sklon, za upravljanje Hrvatskom minus dvojka mu je i prevelika ocjena - odgovorio je Obersnel, a zatim jako pohvalio potpredsjednika Vlade i vladajuće stranke Olega Butkovića.

- Što se tiče odnosa prema Rijeci, ni jedan riječki projekt koji je imao potencijal da ostale hrvatske sredine učini boljima, Plenković nije smatrao vrijednim preuzimanja na nacionalnoj razini. Primjer je, recimo, Građanski odgoj i obrazovanje. Na otvorenje najveće kulturne manifestacije ikada održane u Hrvatskoj, koja se 2020. odvijala u Rijeci, nije došao. Ocijenio bih ga jedinicom da nema ministra Olega Butkovića koji doista radi na nacionalnim prometnim projektima koji pozicioniraju Rijeku ondje gdje je trebala biti već davno, u mnogim prošlim ciklusima HDZ-ove vlasti - poručio je Obersnel.

Najdugovječniji gradonačelnik Rijeke tvrdi da još uvijek ima političkih ambicija i da bi nakon idućih parlamentarnih izbora volio odraditi barem jedan četverogodišnji saborski mandat.

- Nažalost, na kraju posljednjeg mandata, kada sam želio nastaviti političku aktivnost u Saboru, moja stranka to nije prepoznala. Imao sam ambiciju baviti se politikom u Saboru, predstavljati sve ono što smo kao pozitivne društvene pomake pokrenuli iz Rijeke i ujedno zagovarati na toj nacionalnoj političkoj razini ideje i projekte koji bi donijeli dobrobit našem gradu i regiji. Želio sam zastupati ideju lijevog, slobodnog svjetonazora i verbalno odmjeravati snage sa sabornicima koji su na suprotnom spektru. Ali s pozicije koju mi je stranka dodijelila na listi, logično je da u Sabor nisam mogao stići. No, tempi passati. Moje političke ambicije nisu zamrle odlaskom u mirovinu, nisam bacio koplje u trnje, a što donose buduće saborske liste, tek ćemo vidjeti - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:51