FILIPOVIĆEVI BISERI

Obećavao je tvornicu cjepiva za karcinom, naljutio Balaševićeve fanove, a najveći hit je bio kad nije znao prijeći ulicu

Davor Filipović više nije ministar, prisjećamo se njegovih najvećih bisera

Davor Filipović

 Screenshot/jutarnji List/

Davor Filipović više nije ministar gospodarstva. Premijer Andrej Plenković smijenio ga je nakon što je Nacional objavio detalje o aferi njegovog posebnog savjetnika Jurice Lovrinčevića.

Šira javnost pouzdanog je Plenkovićeva čovjeka bolje upoznala nakon što je HDZ odlučio upravo njega kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika lokalnim izborima. Filipović je doživio neugodan poraz već u prvom krugu u kojem je zauzeo tek četvrto mjesto iza Tomislava Tomaševića, Miroslava Škore i Jelene Pavičić Vukičević. Političku karijeru nastavio je kao HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini, a zatim je nagrađen pozicijom u Nadzornom odboru Ine.

- G. Filipović je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, iz područja organizacije i menadžmenta, ima iskustvo članstva, odnosno predsjedanja NO-om. Tu nema nagrada, jednostavno adekvatni ljudi, rekao je o njemu bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, čovjek u čiju je fotelju sjeo Filipović.

Filipović se tijekom kampanje za lokalne izbore ‘proslavio‘ neobičnim potezima i još neobičnijim izjavama. Cijelom zemljom je odjeknulo njegovo obećanje kako će mu prioritet biti izgradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi cjepiva protiv karcinoma i koronavirusa. Dosta publiciteta je dobila i izjava o poruci "Bećarac" u Ilici koja je bila postavljena nakon smrti Đorđa Balaševića.

- Od njega znam samo pjesmu "Nikad kao Bane". Nisam vidio transparent. Međutim, u Hrvatskoj treba koristiti službeno pismo. Osobno ne znam ćirilicu, natpis u Ilici ne bih mogao ni pročitati, ispalio je tada Filipović.

Naklonost birača pokušao je pridobiti i tvrdnjama da će zatvoriti odlagalište u Jakuševcu, sagraditi novi stadion u Maksimiru, a Cibonu vratiti na stare staze slave. No, nije pomoglo.

Zbog Filipovića je tijekom kampanje morala postupati i policija kada je nenajavljeno došao u dvorište Glazbenog učilišta Elly Bašić i ondje htio održati konferenciju za novinare. Ravnateljica škole zamolila ih je da napuste prostor, što Filipovićeva svita nije učinila pa je pozvala policiju.

No sada već bivši ministar ušao je u povijest nakon što je novinarki Jutarnjeg lista, Ivanki Tomi, ispričao zašto mu je u Americi bio problem prelazak ceste.

- Kad sam prvi put došao u Ameriku, dobili smo jasnu uputu da se ne smiju kršiti pravila jer se može izgubiti stipendija. Kako je moja stipendija bila 35.000 dolara godišnje, pazio sam na svaki detalj pa i na prelazak ulice. Tako sam jednom 15 - 20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše, dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svjetlo. Međutim, 2002. godine nije bilo takvih semafora kod nas u Zagrebu, a ja sam se striktno držao pravila, rekao je Filipović koji nam je tada demonstrirao i svoje košarkaške vještine.

Nakon što je objavljen video, Filipović je postao hit na društvenim mrežama, a kako je to izgledalo, možete se podsjetiti ovdje.

Filipović je nastavio nizati bisere i nakon što je postao ministar gospodarstva. Ubrzo nakon što je zasjeo u fotelju, morao se čupati iz goleme afere Plin za cent, u kojoj je otkriveno kako je HEP skupo kupovao, a zatim prodavao viškove plina ispod svake cijene te gubio desetke milijune eura.

Spektakularan fijasko doživjela je i njegova aplikacija ‘Kretanje cijena‘ koja je građanima trebala pokazati što je i gdje najviše poskupjelo.

Sada već bivši ministar ustvrdio je i da neradna nedjelja pomaže demografiji.

- Mi smo to napravili kako bi nedjeljom naši ljudi što više vremena mogli provoditi s obitelji. Obitelj je temelj hrvatskog društva, a u konačnici, više slobodnog vremena sa svojim najmilijima može se u perspektivi i pozitivno reflektirati na demografske izazove s kojima se susrećemo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:38