AGROKOR U BOJU ZA MERCATOR

O Todorićevoj ponudi odlučit će slovenska javnost i banke

ZAGREB - Među osam potencijalnih kupaca 36 posto udjela u slovenskom trgovačkom lancu, Agrokor Ivice Todorića, kako tvrde slovenski mediji, ponudio je znatno više nego fondovi privatnog kapitala. Todorića će u ovom poslu, kako se spekulira u slovenskim medijima, financijski pratiti Unicredit banka.

Skok na 170 eura

Prema izvorima slovenskog Dnevnika, Agrokor je za dionicu ponudio znatno više od trenutačne cijene na burzi, koja je danas rasla na više od 170 eura. Tržišna vrijednost Mercatora, koji posluje u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Bugarskoj i Albaniji, procjenjuje se na oko 630 milijuna eura.

U slovenskim poslovnim krugovima pretpostavljaju da bi za 36-postotni udio koji banke prodaju Agrokor mogao platiti tristotinjak milijuna eura, no konačna će cijena najviše ovisiti o tome može li jednostavno i po kojoj cijeni doći do 51 posto dionica.

U Agrokoru o cijelom poslu vezanom uz Mercator ništa ne žele komentirati dok traje proces, a potpuna zatvorenost za medije bila je i nedavno kada je Agrokor sudjelovao na natječajima za kupnju turskog Migrosa, a poslije i ruske Lente.

Na natječaj slovenskih banaka za kupnju 36 posto dionica Mercatora stiglo je osam ponuda, ali imena ponuđača još nisu službeno objavljena, no mediji ističu Todorićev Agrokor i spominju da je već pred vratima te kompanije. Na prezentaciji koju je krajem prošlog mjeseca održao Mercator pojavili su se svjetski investitori poput Bain Capitala, CVC-a, Blackstonea, Mid Europe, Goldman Sachsa, Merrill Lyncha, KKR-a te hrvatskog Agrokora.

Nakon pristizanja neobvezujućih ponuda, već bi idući mjesec četiri-pet kompanija moglo ući u uži krug, a cijeli posao prodaje ovog udjela mogao bi biti završen do polovice ove godine.





Vladari regije

Todorićevom kupnjom Mercatora nastao bi najveći trgovački lanac u regiji koji bi držao dominatne udjele u svim državama bivše Jugoslavije. Mercator u Sloveniji drži 36 posto tržišnog udjela, dok mu je udio u Hrvatskoj zajedno s Getroom, koji je preuzeo potkraj prošle godine, oko deset posto.

U Srbiji Mercator ima oko osam posto tržišnog udjela. S druge strane, Agrokor drži više od 25 posto udjela u Hrvatskoj, drugi je trgovac na tržištu Srbije, a prvi trgovac u susjednoj Bosni i Hercegovini. Kada se zbroje njihovi procijenjeni prihodi za prošlu godinu, nastala bi kompanija s godišnjim prihodom od gotovo sedam milijardi eura, te s više od 50.000 zaposlenih.

Dioničari Mercatora već su lani pokušali privući investitore i ispitati koliko bi se novca moglo dobiti za manjinski udjel u kompaniji.

Tada se spekuliralo da je Agrokor slovenskog trgovca htio preuzeti zajedno s Orbicom Branka Roglića, a spominjao se i rovinjski Adris. Stručnjaci tvrde da se ni sada sa sigurnošću ne može reći da će prodaja Mercatora biti finalizirana jer bi u cijeloj priči na kraju mogla presuditi politika, kao i reakcija javnosti.

Mercator je za slovensku prehrambenu industriju bio glavni kanal prodaje i prodora na tržišta bivše Jugoslavije, a cijela je industrija i prošle godine poslala jasnu poruku da im je važno tko će postati vlasnik nacionalnog trgovačkog lanca.

Ideja o stvaranju jakog regionalnog trgovačkog lanca stara je nekoliko godina, kada su Mercator, Delta Holding Miroslava Miškovića i Agrokor razmišljali o ujedinjavanju.

Tu je ideju prvi napustio upravo Mercator.

Kasniji pokušaj spajanja Konzuma i Miškovićeve Delte naglo je prekinut jer, kako su tada objasnili vlasnici najveće srpske i hrvatske kompanije, svaka je kompanija krenula u svom smjeru daljnjeg širenja trgovine.

Nova širenja

Zasad je rano prognozirati što bi rekle Agencija za tržišno natjecanje i njezina šefica Olgica Spevec ako bi Agrokor postao vlasnik Mercatora, jer bi nastao trgovački lanac s dominantnim udjelima na hrvatskom tržištu, dok bi u Srbiji Mercator i Agrokor dostigli Deltu.

U Agrokoru ne kriju da ih zanima daljnje regionalno širenje i izvan ovih prostora, a kako je u intervjuu za slovenske finance Finance izjavio predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez, zanimaju ih velika tržišta s više od 60 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:44