LOKALNA SAMOUPRAVA

Novi zakon prije izbora: Ukidaju se 634 zamjenika načelnika općina i gradonačelnika

Oporba vjeruje da će se zamjenike samo preimenovati i uhljebiti na druga radna mjesta
 Bruno Konjevic/Cropix

Gotovo svi u izborno vrijeme naglašavaju kako je važno donijeti Novi Zakon o lokalnoj samoupravi. No, onda kada na vlast dođu, tog se vrućeg krumpira nitko ne laća. Hoće li biti tako i s ovom Vladom? Izmjene zakona su pripremljene. N1 televizija dobila je uvid u nacrt izmjena zakona koji uskoro kreće u javno savjetovanje. Iz njih je vidljivo da će odsad troškovi svih lokalnih jedinica morati biti transparentni. Gradonačelnik glavnog grada ne brine.

- Ma bitno je da ja radim svoj posao, a kakav će biti zakon sasvim je irelevantno. Treba raditi korektno 365 dana, pošteno i transparentno, a onda će to ljudi honorirati kao i do sada - kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Izmjene predviđaju sljedeće: općina, grad i županija dužni su javno objaviti informacije o trošenju proračunskih sredstava na svojim mrežnim stranicama na način da te informacije budu lako dostupne i pretražive.

HSLS-ov Dario Hrebak tvrdi - to je moja zasluga. No ipak najbitniji dio sustava provjere troškova još uvijek nije definiran. To su kontrola i kazne za uočene nepravilnosti.

- Već sam vidio nacrt prijedloga novog zakona. Transparentnost je zastupljena onako kako sam i očekivao. Ali ono što je bitno moramo u tom novom zakonu odrediti u tom novom zakonu definirati i kaznene odredbe za sve one lokalne šerife koji neće htjeti taj zakon primjenjivati. Vjerujem da ćemo to i dodatno uskladiti - kazao je Hrebak.

I dio vladajućih, ali i oporba napominju da taj sustav već postoji u mnogim dijelovima Hrvatske te da ne donosi ništa novo.

- To u Bjelovaru nije ništa posebno, neka se kolega Hrebak ne ljuti, ali on to prezentira na način da to stalno ponavlja i poznat je po tome. To što on ima u Bjelovaru Samobor ima već više od deset godina - kazao je HSS-ov Krešo Beljak.

- Ja sam u prošlom mandatu pokrenuo aplikaciju na kojoj bi svi građani jednim klikom mogli vidjeti kako je provedena javna nabava, tko je dobio posao, na što i kako se troši novac za obnovu Zagreba i okolice i kad je na kraju bila isplata - kazao je HNS-ov Predrag Štromar.

Ni predsjednik u tome ne vidi ništa revolucionarno.

- Ne vidim u tome ništa bitno i ništa novo. To je u redu. To više golica znatiželju tko je koliko potrošio na kavu - kazao je Zoran Milanović 19.09.2020.

Ide se i na smanjenje broja lokalnih dužnosnika. Na izborima 2017. godine biralo se njih više od 1300, od toga 745 zamjenika. Izmjenama zakona trebalo bi se birati čak 634 zamjenika manje. U gradovima do 35 tisuća stanovnika ukidaju se zamjenici općinskih načelnika i gradonačelnika. Tamo gdje stanovnika ima nešto više birao bi se samo jedan zamjenik. Oporba nije fascinirana.

- To uopće nije reforma. Ovo je samo ušteda. Racionalizacija, da se smanji broj članova predstavničkog tijela i da se smanji broj zamjeničkih mjesta. Što je u redu jer ne treba možda stvarno biti toliko - kazao je Zlatko Komadina iz SDP-a.

No u mjestima gdje ne postoji zamjenik vlada bi ga u iznimnim slučajevima morala imenovati što znači da ta osoba ne bi imala izborni legitimitet pa će se o tome dodatno razmisliti. Oporba vjeruje da će se zamjenike samo preimenovati i uhljebiti na druga radna mjesta.

- Ono što imamo mi u Hrvatskoj je dno dna, to se svakako treba mijenjati. A najavljena reforma gdje bi se samo ukinuli zamjenici nije nikakva reforma, to je pijesak u oči birača, to je nešto što neće imati apsolutno nikakve učinke - kazao je Krešo Beljak.

A kada je u pitanju korupcija, za smanjenje iste na lokalnim razinama nije dovoljna samo veličina kazne nego i brzina provođenja.

- Jer mi imamo situacija da puno toga odlazi u zastaru, da se procesi vuku deset i više godina, da nemamo epiloga, tako da to su stvari koje treba mijenjati. I porezna uprava koja će istraživati nesrazmjere imovine, koja će biti državna institucija, koja neće gledati tko je na vlasti, koga se smije, a koga ne smije dirati - kazao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Uz sve navedeno vlada zasad ne planira krenuti u ozbiljniji teritorijalni preustroj, odnosno u pravu reformu lokalne samouprave, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:18