ŠOKANTNO

Novi skandal u državnoj kompaniji: Smijenjenom direktoru ZTC-a isplatit će više od 100.000 kn otpremnine

‘To je šokantno i neprihvatljivo. Zdravko Klanac je smijenjen zbog štete koju je napravio tvrtki, kaže Branko Borković‘, član NO-a ZTC-a

Zdravko Klanac

 Davor Pongracic/Cropix

Zdravku Klancu, nedavno smijenjenom direktoru Zrakoplovno-tehničkog centra, bit će isplaćena otpremnina u iznosu većem od 100 tisuća kuna, potvrdio je Jutarnjem listu Branko Borković, član Nadzornog odbora ZTC-a.

"To je šokantno i neprihvatljivo. Klanac je smijenjen zbog loših odluka koje je donosio i štete koju je napravio tvrtki, a sad će mu biti isplaćena i otpremnina. Apsolutno sam protiv toga. To sam rekao i na sjednici Nadzornog odbora na kojoj se raspravljalo o njegovoj smjeni", istaknuo je Borković. Prema njegovim riječima, nedopustiv je i način odlučivanja o isplati otpremnine.

Protiv isplate

"U CERP-u su mi rekli da smo glasanjem za razrješenje Klanca glasali i da mu se isplati otpremnina, a to nije točno. Ja sam na toj sjednici jasno rekao da ćemo o pravu na otpremninu razgovarati naknadno i da sam ja protiv isplate. Protiv toga je i predstavnik radnika ZTC-a u Nadzornom odboru. U ovom trenutku stvarno ne znam tko mu je i zašto odobrio isplatu otpremnine", napomenuo je Borković.

Klanac je s mjesta direktora smijenjen odlukom Nadzornog odbora prije sedam dana. Dugačak popis poslovnih grijeha koje mu stavljaju na teret može se svesti na zajednički nazivnik da je svojim odlukama nanio štetu tvrtki kojoj je bio na čelu. Iako je utvrđeno da je nanio štetu ZTC-u, taj isti ZTC morat će mu isplatiti otpremninu. Naime, prema ugovoru o radu ima pravo na otpremninu u iznosu od četiri prosječne plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca u slučaju opoziva zbog "neskrivljenog ponašanja". To znači da mu je otpremnina mogla biti isplaćena samo ako nije smijenjen zbog vlastite krivnje, a to u ovoj situaciji nije slučaj.

Odlazak mehaničara

Odluka o isplati otpremnine svojevrsna je pljuska i premijeru Andreju Plenkoviću koji je osobno najavio njegovu smjenu zbog, kako je rekao, "nesuvisle procjene da u sadašnjim okolnostima prima na sastanak predstavnike ruske tvrtke ATS". Dakle, premijer je ustvrdio da je Klanac svojim odlukama skrivio smjenu, a u CERP-u su mu odlučili isplatiti otpremninu jer opoziv nije uzrokovan njegovom krivnjom.

Zrakoplovno-tehnički centar će tako bivšem direktoru morati platiti više od 100 tisuća kuna otpremnine, a istodobno se nova Uprava oglušuje na zahtjev Sindikata ZTC-a za razgovor o plaćama. Naime, još od 2010. nije se mijenjala odredba da je vrijednost jednog boda jedna kuna. Sindikat je od Uprave zatražio da se o tome razgovora, ali nisu na to dobili nikakav odgovor. S obzirom na takvu situaciju, nije ni čudo što iz tvrtke odlaze zrakoplovni mehaničari te je upitno tko će u budućnosti uopće moći obavljati servise i remonte borbenih i protupožarnih aviona i helikoptera.

Zdravko Klanac smijenjen je odlukom premijera Andreja Plenkovića nakon što je otkriveno da je u svom uredu sredinom rujna na razgovor primio delegaciju ruske tvrtke ATS i s njima dogovarao kupnju dijelova za hrvatske vojne helikoptere, koji bi se uvezli preko Republike Srpske. Klanac se poslije pravdao da su dvojica Rusa bili na proputovanju za Mađarsku pa su se najavili na razgovor te da su tema bila potraživanja ZTC-a iz ranijih vremena. No, opravdanje nije prošlo, a Plenković je ministru obrane Mariju Banožiću i CERP-u naložio njegovu hitnu smjenu.

Katastrofalni remont

Taj skandal uslijedio je nakon katastrofalno odrađenog remonta aviona za prošlu protupožarnu sezonu te otkrića da su mu radnici koji su bili na lažnom bolovanju i radili u inozemstvu dobili stimulacije za to razdoblje. Zbog loše pripreme protupožarnih aviona za remont i servis zrakoplovne su snage u prošlu protupožarnu sezonu ušle sa samo tri kanadera. Na mjesto Zdravka Klanca imenovan je umirovljeni brigadir Ivica Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:29