PRIMILI 236 PRIJAVA

Novi moment u slučaju tvrtke bivšeg ministra na koju se žale Slavonci: Zabranjen joj rad!

Ne mogu ništa reći, dok se ne upoznam s detaljima ove odluke, za koju sam i ja saznao netom prije vašeg poziva, rekao nam je Vrdoljak

Pogon tvrtke Livit

 Vlado Kos/Cropix

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije ukinuo je dozvolu za gospodarenje otpadom tvrtki Livit d.o.o., za obavljanje djelatnosti oporabe neopasnog otpada na lokaciji tvrtke u Belišću. Objavljeno je to na web stranici Osječko-baranjske županije. Riječ je o tvrtki Ivana Vrdoljaka, bivšeg ministra gospodarstva.

image

Ivan Vrdoljak

Nera Simic/Cropix

Ispunjeni uvjeti za ukidanje dozvole

‘‘Nakon više upita medija, a osobito zbog učestalih poziva građana tijekom proteklog vikenda, u interesu javnosti i prava na informacije u vezi zaštite okoliša, donosimo nove informacije vezane uz problematiku građana Belišća i Valpova zbog neugodnih mirisa i onečišćenja zraka izazvanim gospodarenjem otpadom tvrtke Livit d.o.o, na lokaciji Starovalpovački put 65a u Belišću.

Naime, po službenoj dužnosti, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije 8. travnja 2024. godine donio je rješenje o ukidanju dozvole za gospodarenje otpadom tvrtki Livit d.o.o. za obavljanje djelatnosti oporabe neopasnog otpada, koja je izdana 17. svibnja 2022. godine.

Riječ je o rješenju u upravnom postupku za čije su donošenje ispunjeni svi formalno-pravni preduvjeti, a kojim se omogućava provođenje daljnjih faza postupka. Donošenje rješenja o ukidanju dozvole za gospodarenje otpadom tvrtki Livit na lokaciji u Belišću temelji se na zahtjevu i dokumentima Državnog inspektorata, Područnog ureda Osijek, Ispostave u Našicama, u čijoj je nadležnosti, kao i u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, najveći dio daljnjih postupaka rješavanja ovog problema,‘‘ stoji u kratkom priopćenju iz Županije o slučaju koji je već nekoliko puta bio medijski eksponiran i o kojemu smo pisali i u Jutarnjem listu.

Građani se žalili na neugodne mirise

Podsjetimo, građani Belišća i susjednog Valpova, koji žive u neposrednoj blizini tvrtke Livit, koja je svoj pogon za obradu industrijskog i komunalnog mulja koji nastaje u pročistačima otpadnih i komunalnih voda smjestila pokraj gradskog odlagališta otpada u Belišću, unazad dvije godine kontinuirano su se žalili i, putem udruge Eko Karašica, pisali prijave zbog širenja neugodnih mirisa, za koje su tvrdili da dolaze iz Livitovog pogona.

Vrdoljak je ovaj pogon u Belišću pokrenuo 2021. godine, a samo u prošloj godini Državni inspektorat primio je 236 prijava zbog neugodnih mirisa u Belišću i dijelovima susjednog Valpova. DIRH je čak 2022. godine zabranio Livitu odlaganje otpada, a oni su onda protiv takve odluke pokrenuli upravni postupak pred Upravnim sudom.

image

Pogon tvrtke Livit, utovar nedozrelog mulja koji ide na preradu

Vlado Kos/Cropix
image

Pogon tvrtke Livit, prerađeni mulj

Vlado Kos/Cropix

Međutim, pogon je nastavio s radom, a iz Livita tvrde da je ključni problem bio u tome što su dvije i pol godine čekali Rješenje o ukidanju statusa otpada od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koje su dobili u studenome prošle godine.

Prema tom Rješenju, materijal kojeg dobiju miješanjem mulja i pepela nije otpad, već građevinski materijal. Uglavnom, očito je da problem u međuvremenu nije riješen, premda u Belišću ima građana i koji tvrde da se neugodni mirisi prvenstveno šire iz pročistača otpadnih voda obližnje tvrtke DS Smith. Odluka Osječko-baranjske županije novi je moment u ovom slučaju.

Inače, prema neslužbenim informacijama, Upravni sud je prije nekoliko mjeseci donio rješenje kojim se zaustavljaju svi postupci vezani uz Livit do donošenja sudske odluke u postupku koji se vodi pred tim sudom, iz čega proizlazi pitanje odnosi li se to i na ovu odluku Županije iz koje su nam poručili da danas na tu temu neće biti dodatnih izjava i objašnjenja. Vrdoljak, pak, nije želio ništa komentirati.

- Ne mogu ništa reći, dok se ne upoznam s detaljima ove odluke, za koju sam i ja saznao netom prije vašeg poziva – rekao nam je bivši ministar.

image

Pogon tvrtke Livit, prerađeni mulj u dvorištu tvrtke Livit

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:49