MARKO PRIMORAC

Novi ministar financija: ‘Mjere za borbe protiv inflacije bit će ograničene i usmjerene na pomoć građanima‘

‘Kad govorimo o brizi za građane, Vlada je do sada pokazala da se zna nositi s krizama - epidemija, potres...‘, rekao je Primorac

Marko Primorac

 Nova TV

Sabor je u petak potvrdio Marka Primorca za novog ministra financija, a u Ministarstvu financija obavljena je službena primopredaja. Prvi intervju na televiziji novi ministar dao je u Dnevniku Nove TV.

Pred novim ministrom je vruća jesen. Na pitanje - što bi savjetovao građanima, s obzirom na inflaciju, Primorac je kazao da nas očekuju izazovna vremena.

"Najavljuju se rekordne stope inflacije, ekonomski analitičari su prognozirali usporavanje stopa rasta, pa čak i recesiju", dodao je i kazao kako misli da imamo razloga za optimizam.

"U najavi imamo za večeras i povećanje kreditnog rejtinga agencije Moody‘s zbog svih reformi koje je Vlada provela, stabilnosti financija, zbog mjera fiskalne konsolidacije", rekao je.

Navodi kako su cijene skočile. "Hrana je skočila, cijene su općenito porasle, to je neminovno", dodao je; "Ja sam već u nekoliko navrata istaknuo da fiskalna politika ima javno ograničen manevarski prostor u borbi protiv inflacije, međutim, ovo su dobre i pozitivne vijesti koje ne smiju ostati po strani i treba ih istaknuti", rekao je Primorac.

Apelira na javnost da se stane na loptu. "Kad govorimo o brizi za građane, Vlada je do sada pokazala da se zna nositi s krizama - epidemija, potres...", rekao je Primorac i dodao: "U trenucima općeg porasta cijena jako su važna u ekonomiji očekivanja. Stanimo na loptu, primirimo se, u smislu da - ako se šire vijesti o pretjeranoj inflaciji, nekakvom armagedonu, ta očekivanja mogu potaknuti građane na veću potrošnju, obavljanje investicija koje nisu planirali obaviti zbog toga što strahuju od porasta cijena i to može dalje produbiti inflaciju", kazao je.

Na pitanje treba li više trošiti ili štedjeti, navodi kako građani ne bi trebali mijenjati navike koje imaju.

"Mislim da građani ne bi trebali mijenjati svoje navike", rekao je i dodao da je on skroman te da se njegova supruga brine o rashodima.

"Imamo podijeljene poslove u obitelju, ja sam zadužen za prihodovnu stranu, moja supruga za rashodovnu", rekao je i dodao kako njihova potrošačka košarica nije puno drugačija od potrošačkih košarica drugih građana.

"Trošimo na hranu, režije, energente, ne bih rekao da je to nešto neuobičajeno", objasnio je.

Neke zemlje u Europi već sad pozivaju građane na štednju energenata i grijanje na 19, a hlađenje na 25 stupnjeva.

"Mjere fiskalne politike u smislu borbe protiv inflacije bit će ograničene i usmjerene na pomoć građanima. Ono što možemo napraviti su mjere. Treba apelirati na građane da troše manje energije", rekao je Primorac u Dnevniku Nove TV.

Navodi da je jesenjski paket mjera još uvijek u raspravi. "Što se tiče Ministarstva financija, on će biti na tragu što sam već do sada i komunicirao - pomoć najugroženijim skupinama ljudi, onima s najnižim dohotcima", kazao je Primorac.

"U ovakvim situacijama energetskih kriza i potpora - istraživanja su pokazala da bi većina potpora otišla najbogatijima. Mi to nećemo napraviti nego ćemo identificirati ljude kojima je potrebna pomoć i kroz nekakve novčane transfere pokušat ćemo povećati njihov realni dohodak", kazao je.

Primorac kaže da se proračun puni dobro.

"Nema nikakvih problema. Inflatorni učinci pozitivno djeluju na punjenje proračuna, no postoje i dodatni zahtjevi za rashodima iz proračuna, najavljuju se usklađivanja, povećavanja plaća u javnom sektoru, indeksacija mirovina...", navodi Primorac.

Na pitanje o povećanju plaća koje traže sindikati navodi kako očekuje konstruktivan dijalog.

"S povećanjem osnovice iz svibnja za četiri posto, rashodi su na godišnjoj razini porasli za milijardu i pol kuna", rekao je i dodao da će ministarstvo učiniti sve da im pomogne.

"Moramo biti svjesni činjenice da je proračun ograničen, apetiti su veliki, apetiti se povećavaju. Vidjet ćemo u kojem segmentu možemo pomoći, ja nisam sudjelovao u tim pregovorima. Odgovorit ćemo na poziv sindikata za sastankom", rekao je Primorac.

Primorac navodi da tim u ministarstvu ostaje isti.

"Uz promjenu, državni rizničar Ante Matijević podnio je ostavku, zajedno s ministrom Marićem. Njegova nasljednica će biti Danijela Stepić, osoba koja vlada ovom temom, bila je njegova zamjenica", istaknuo je Primorac.

Na pitanje ima li prijatelje s jahtama, kaže kako, nažalost, nema, a da će za odmor uzeti tek par dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:13