ODLUKA UPRAVE

NOVI LIST IMA NOVOG GLAVNOG UREDNIKA Starom nije mogao biti potvrđen mandat zbog stupnja obrazovanja

 Tea Cimaš / CROPIX

Odukom Uprave Novog lista, nakon što je dosadašnjem obnašatelju dužnosti glavnog urednika Robertu Franku istekao mandat, za novog obnašatelja dužnosti glavnog urednika izabran je Edi Prodan, objavio je u srijedu Novi list.

Prodan je urednik priloga Auto, a u zadnjih 20-ak godina obnašao je sve značajnije funkcije u redakciji Novog lista. Profesor je hrvatskog jezika i književnosti te diplomirani organizator kulturnih djelatnosti, a u mandatu Roberta Franka bio je njegov prvi zamjenik.

U tekstu kojeg potpisuje sam Prodan, najavio je da Novi list nastavlja u istom ritmu, otvoreno i bez predrasuda. Naveo je da vlasnici te novine drže da je Frank pokrenuo jako dobre procese, kako u uređivanju novina, dinamičnosti u prijelomu i sadržaju, tako i u procesima prema web portalu te da je logična odluka bila da se unutar istog uredničkog tima mora nastaviti u istom ritmu.

Prodan u tekstu objašnjava da Franku nije mogao biti potvrđen mandat zbog stupnja obrazovanja.

"Na stranu koliko je to najbitnije u poslu koji je, prema dojmovima ljudi iz profesije, tako i desetaka tisuća čitatelja, obavljao na vrlo zanimljiv, inovativan i intrigantan način, no moguće implikacije koje bi proistekle iz njegovog daljnjeg imenovanja nosile su potencijalnu opasnost za visinu poreza koji se naplaćuje za tiskovine u Hrvatskoj. Skraćeno rečeno, nepoštivanje redakcijskog statuta Novom listu bi, u nekakvom crnom ali ne previše realnom scenariju, moglo izmaknuti stopu povlaštenog poreza, koji sve hrvatske dnevne novine ne plaćaju 25, nego 5 posto.

S druge strane, i sam HND je svojedobno odbacio uvjet da se članom krovne organizacije u Hrvatskoj može postati isključivo s fakultetskom diplomom, no to je već neka druga tema", naveo je Prodan.

Na izjašnjavanje o imenovanju Roberta Franka za glavnog urednika "Novog lista", koje je prošlog tjedna sazvala Uprava tog lista, od 121 člana redakcije odazvao se 41, a Redakcijsko vijeće koje je pozvalo na bojkot, to je izjašnjavanje ocijenilo nestatutarnim i nezakonitim.

Izjašnjavanje je sazvano prije isteka šestomjesečnog razdoblja u kojem je Frank bio obnašatelj dužnosti, a od 41 člana redakcije 32 su bila za Franka, osam protiv, a jedan listić nije bio valjan.

Redakcijsko vijeće isticalo je da je prepreka Frankovu imenovanju to što ne zadovoljava uvjete Statuta Novog lista za imenovanje za glavnog urednika budući da nema visoku stručnu spremu. Smatraju da bez promjene redakcijskog Statuta nije moguće statutarno imenovanje glavnog urednika bez visoke stručne spreme te da takvo drastično kršenje Statuta može imati teške posljedice po financijsku stabilnost cijele kuće.

Potporu Redakcijskom vijeću Novog lista u pozivu na bojkot izjašnjavanja dalo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u podružnici Novog lista Fiore Vežnaver naveo je da se i sindikat slaže sa stajalištem Redakcijskog vijeća da sadašnji obnašatelj dužnosti glavnog urednika ne zadovoljava statutarne uvjete za imenovanje glavnim urednikom.

Predsjednik Redakcijskog vijeća Novog lista Denis Romac rekao je danas za Hinu da odluku Uprave i obrazloženje još nije vidio te da ju ne može komentirati, kao i zamjenik predsjednika Redakcijskog vijeća Damir Cupać. Cupać je dodao da Redakcijsko vijeće za sada nema stav u vezi s imenovanjem novog obnašatelja dužnosti glavnog urednika, kako čekaju da vide odluku Uprave, kao i obraćanje novog obnašatelja dužnosti.

Povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Novom listu Fiore Vežnaver naveo je da ni on nije vidio odluku o imenovanju Prodana te da se nada da je njegovo postavljanje u skladu sa redakcijskim Statutom, što, kaže, nije bilo u slučaju Frankova imenovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 10:52