ODBIJENICA

Novi HDZ-ov manevar u slučaju Turudić razbjesnio oporbu: ‘Ovo je farsa i to sada svi vide!‘

Saborski odbor za pravosuđe neće održati tematsku sjednicu o izboru glavnog državnog odvjetnika jer je taj prijedlog oporbe odbila vladajuća većina

Sandra Benčić

 Damjan Tadić/Cropix

Saborski odbor za pravosuđe neće održati tematsku sjednicu o izboru glavnog državnog odvjetnika jer je taj prijedlog oporbe odbila vladajuća većina uz poruku da je izbor Ivana Turudića proveden transparentno i zakonito.

"HDZ i Andrej Plenković napravili su apsolutno sve da izbace javnost iz ovog postupka i da sve što mogu sakriju", izjavio je novinarima u Saboru predsjednik Odbora SDP-ov Mišel Jakšić nakon što je odbijen njegov prijedlog održavanja tematske sjednice o provođenju postupka izbora glavnog državnog odvjetnika.

Istaknuo je i da je košmaru oko procedure izbora pridonijelo i Državnoodvjetničko vijeće tako da još uvijek nije poznato što se sve u proceduri trebalo napraviti.

Naime, predsjednik Republike i oporba tvrde da je Ivan Turudić imenovan protuzakonito jer prethodno za njega nije zatražena sigurnosna provjera, dok vladajući tvrde da je sve provedeno u skladu sa zakonom.

"Ovo nije bio transparentan postupak nego farsa i sada valjda svi to vide", rekao je Jakšić o izboru Turudića.

Sandra Benčić ističe da Turudić ne može biti neucjenjiv glavni državni odvjetnik s obzirom na njegove kontakte s osuđenim kriminalcima i onima protiv kojih su podignute optužnice ili se vode postupci.

"Oporba, zajedno s građanima, može stvoriti pritisak da Turudić ne stupi na dužnost i zaustaviti daljnje uništavanje državnih institucija", rekla je Benčić i pozvala građane da dođu u subotu na Markov trg i kažu vladi Andreja Plenkovića što o njoj misle.

Na sjednici Odbora za pravosuđe Mostov Nikola Grmoja predložio je da se na sjednicu pozove i aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kako bi se čulo što ima reći na optužbe premijera Andreja Plenkovića o puštanju korespondencije između Turudića i Rimac iz redova DORH-a. Mislim da bi to bilo važno uoči moguće prisege Turudića‘‘, rekao je Grmoja.

‘‘Vlada je ta koja je trebala zatražiti novu sigurnosnu provjeru, pogotovo nakon svih saznanja koja su izašla u javnost‘‘, kazala je Urša Raukar Gamulin iz Možemo! i podsjetila, između ostalog, na sporne poruke između Turudića i Josipe Rimac te Turudićeve susrete sa Zdravkom Mamićem.

‘‘Ako zamjenik glavnog državnog odvjetnika mora proći sigurnosnu provjeru, jasno da mora i njegov šef‘‘, naglasila je Sandra Benčić (Možemo!) i upozorila da ne postoji niti jedan argument da Turudić ne prođe sigurnosnu provjeru.

HDZ-ov Krunoslav Katičić istaknuo je da se ne slaže s većinom onoga što je prethodno iznijela oporba, za koju je rekao da iznosi neistine i laži.

Upozorio je da se upotrebljavaju dvostruka mjerila te podsjetio na izbor predsjednika Vrhovnog suda. ‘‘Izbjegava se vremenski kontekst, iznose se papiri koji nisu bili priloženi ovom Odboru jer nisu ni morali biti. Za Turudića postoji validna sigurnosna provjera‘‘, ponovio je Katičić.

‘‘Od Turudića se traži samo da bude samostalan i neovisan‘‘, poručio je i dodao da HDZ neće podržati prijedlog da se sazove tematska sjednica jer je postupak izbora glavnog državnog odvjetnika proveden na zakonit način.

Većinom glasova odbijen je i prijedlog oporbe da se na sjednicu Odbora pozove Zlata Hrvoj Šipek.

Hrvoje Zekanović (HDS) poručio je pak da se izbori bliže, pa oporba mora stvarati teme. "Sve što bi se moglo čuti, bilo bi reciklirano‘‘, ustvrdio je Zekanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:26