BIRA SE NOVI SAZIV

Novaković se opet kandidirala za šeficu Povjerenstva za sukob interesa: ‘Nisam svladala vještinu odustajanja"

Čak četvero od ukupno petero sadašnjih članova Povjerenstva bore se za novi mandat

Nataša Novaković

 Damjan Tadić/Cropix

Sabor bi do kraja ove godine trebao izabrati novi, treći saziv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Na javni poziv prijavilo se petnaest kandidata, a Sabor će ih izabrati pet - četiri člana i predsjednika Povjerenstva.

Čak četvero od ukupno petero sadašnjih članova Povjerenstva bore se za novi mandat: Nataša Novaković i Davorin Ivanjek kandidirali su se za predsjednika Povjerenstva, Aleksandra Jozić Ileković i za predsjednicu i za članicu (pa što joj od toga uspije), a Tončica Božić za članicu. Nije se kandidirala samo Tatjana Vučetić.

Novim Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, koji je na snazi od početka ove godine, propisano je da nitko ne može biti član Povjerenstva više od dva mandata, ali se Davorin Ivanjek, kojem u veljači 2023. istječe drugi mandat, natječe i za treći. Sadašnji zakon propisuje da u Povjerenstvo mogu biti birani samo diplomirani pravnici (prije su mogli i kandidati s diplomama drugih fakulteta), ali se članica Povjerenstva, Tončica Božić, psihologinja, ipak javila na natječaj.

Prozivanje Povjerenstva

Još dvije kandidatkinje natječu se za obje dužnosti, i predsjednice i članice Povjerenstva, u nadi da će im jedno od toga poći za rukom - pročelnica karlovačkoga gradskog ureda za upravu Ines Pavlačić i savjetnica uprave zagrebačke Gradske plinare, Nike Nodilo Lakoš.

Među ostalih deset kandidata koji su se javili za članove Povjerenstva ima pravnika zaposlenih u državnoj i lokalnoj upravi, u državnim tvrtkama i ustanovama te dvoje odvjetnika.

Na početku mandata aktualna predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković izjavila je kako misli da će joj jedan mandat biti dovoljan. Na pitanje zašto se predomislila, rekla je: "Ako radiš svoj posao kako treba, biti član Povjerenstva za sukob interesa jako je nepopularna pozicija.

Međutim, ja taj posao volim i zato sam se ponovo prijavila. Činjenica je", dodala je, "da su nas zbog našeg rada u ovih nepunih pet godina prozivali s najviših razina - da ne radimo dobro svoj posao, da preširoko tumačimo svoje ovlasti i namjerno štetimo reputaciji dužnosnika... Ja, međutim, smatram da smo samo ispunjavali svoju dužnost i društvenu ulogu koju nam je zakon namijenio, a to je građenje sustava i standarda viših od onih koje imamo."

Pokrenute aktivnosti

Novaković kaže i da je u prošlih pet godina puno puta bila na rubu da ode. "Ali, jedno je rub, a drugo je odustajanje, a vještinu odustajanja još nisam svladala." Ističe i da je Povjerenstvo u ovom mandatu kadrovski ojačano - primljeni su novi stručni suradnici, a od početka ove godine primjenjuje se novi zakon.

"Međunarodno smo prepoznati kao uspješna institucija u ovom području, a odabrani smo da budemo zemlja domaćin međunarodne konferencije za osnivanje mreže etičkih tijela na razini EU koja će se održati idući mjesec u Zagrebu. Mnogo je pokrenutih aktivnosti i voljela bih ih završiti", rekla je Novaković.

Temelje i duh ove institucije udario je prvi saziv Povjerenstva koji je radio od 2013. do ožujka 2018., a predvodila ga je Dalija Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:01