MALVERZACIJE

Nova vlast u Puli prozvala je prethodnu IDS-ovu za političku korupciju i razbacivanje novca

‘Kao nova gradska vlast, moramo se nositi s posljedicama koruptivnog ponašanja prethodne gradske vlasti‘
Filip Zoričić
 Dusko Marusic/Cropix

Nova pulska gradska vlast prozvala je prethodnu IDS-ovu za političku korupciju oko prostornog planiranja i malverzacije sa zemljištem na atraktivnom području iznad pulske marine Veruda. Riječ je o zemljištu od 10 tisuća kvadrata koje je urbanizirano prije 7 godina, a Možemo, SDP i nezavisna lista Filipa Zoričića ističu da je Grad urbanizirao zemlju, platio projektnu dokumentaciju za gradnju ceste koja nije od interesa grada kako bi privatni vlasnici mogli zarađivati na preprodaji zemlje. Vele da su jedino u slučaju ovog zemljišta na atraktivnoj poziciji s pogledom na more i marinu profitirali vlasnici zemljišta, kojem je tako vrijednost s 10 eura po kvadratu skočila na minimalno 300 eura po kvadratu, što za 10.000 kvadrata zemlje iznosi vrtoglavih 3 milijuna eura.

- Kao nova gradska vlast, moramo se nositi s posljedicama koruptivnog ponašanja prethodne gradske vlasti. Slijedom mnogobrojnih upita građana, zašto se usred zelene zone, na lokaciji iznad Marine Verude, odjednom gradi stambeno naselje, provjerili smo kako je do toga došlo. Radi se o katastarskim česticama 4739/1 površine 5000 kvadrata i 4739/10 površine 4724 kvadrata. U Generalnom urbanističkom planu Grada Pule iz 2008. godine namjena predmetne lokacije je bila Zaštitna zelena površina. 2012. godine tadašnji potpredsjednik Gradskog vijeća Ardemio Zimolo uputio je Gradskom vijeću amandman u kojem predlaže „doradu planskog rješenja uz lokaciju hotela u Marini Veruda tako da se planira nova zona mješovite namjene u cilju stvaranja planskih pretpostavki za realizaciju pratećih sadržaja.“

Izmijenjen GUP

Možda to i ne bi bilo neobično da se radi o gradskom ili državnom zemljištu, ali obje parcele su bile u privatnom vlasništvu 5 osoba: Rosanda Sergio, Goršić Elfi, Kapuralin Vladimir, Rosanda Nives i Grujić Tea. Gradsko vijeće je usvojilo amandman i po zakonskoj proceduri 2014. izmijenjen je GUP te je na predmetnoj lokaciji planirana mješovita stambeno-poslovna, javna i društvena namjena, navodi platforma Možemo, SDP i nezavisna lista Filipa Zoričića.

Ističu da se radi o pogodovanju i razbacivanju javnog novca jer je osim urbanizacije Grad platio i oko 200 tisuća kuna za gradnju ceste budući da se radilo o zoni bez komunalne infrastrukture.

- S obzirom na to da ta lokacija nije imala pristupnu prometnicu, koja je uvjet da se parcela smatra građevinskom, 2018. godine tadašnji pročelnik odjela za prostorno planiranje Giordano Škuflić naručuje izradu građevinskog projekta prometnice u dvije faze. Grad Pula projekte je platio oko 190.500,00 kuna + PDV i 2019. godine Škuflić izdaje građevinsku dozvolu za cestu. Uvidom u projekte svakome je jasno da ta cesta vodi isključivo do predmetnih privatnih parcela, da Grad Pula nije imao nikakvog interesa planirati i financirati te projekte, kao i da neće biti ništa od „realizacije raznih dodatnih sadržaja uz lokaciju hotela u cilju unapređenja ponude“ što je bilo obrazloženje za spornu prenamjenu, ističu dalje.

- I tako su vlasnici, u naizgled zakonskoj proceduri, a uz pomoć Zimola, gradskog vijeća i Škuflića unaprijedili svoje džepove za nekoliko milijuna eura. Već mjesec dana nakon dobivanja dozvole za cestu vlasnici su prodali prvu parcelu tvrtki Tehnomont d.d., a početkom 2021.g i drugu parcelu tvrtki Promel d.o.o. Predstavnici gradske vlasti omogućavali su dakle ostvarenje interesa pojedinaca, nauštrb javnog interesa, putem utjecaja na izmjene prostornih planova i odlukama usvojenima na Gradskom vijeću. Tako su se pravila kreirala prema potrebama pojedinaca i njihovih privatnih interesa. Time se korupcija ozakonjivanja. Posljedice - neprimjerenu gradnju i devastaciju obalnog područja vidimo u našem gradu na svakom koraku, zaključila je nova gradska vlast.

Što kaže IDS

Ardemio Zimolo nije htio u telefonskom razgovoru komentirati navode, već je kazao kako je IDS reagirao. A u tom reagiranju stoji da su izmjene i dopune GUP-a Grada Pule 2014. godine pratile razvojne potrebe grada i da su donesene u skladu sa svim zakonskim propisima i procedurama..

- Nadalje, kad govorimo o urbanizaciji gradskog prostora, ista prati i iskazane interese pojedinaca, kao i značajnih poslovnih subjekata, čime se ujedno doprinosi gospodarskom rastu grada, naveli su. Istaknuli su da su tada taj prijedlog podržali i SDP-ovci, koji sada ukazuju na problem, koji su tada s IDS-om činili većinu u vijeću.

- Podsjećamo i kako je tadašnje izmjene GUP-a usvojila većina u Gradskom vijeću Grada Pule, odnosno vladajuća koalicija na čelu s IDS-om i SDP-om, a zanimljivo je da sadašnji SDP Pule odluku za koju su i sami glasali dovodi u pitanje, stoji u reakciji IDS-a.

Sanja Radolović iz gradske podružnice SDP-a pak da te 2014. kada se glasalo za GUP SDP nije bio u koaliciji s IDS-om.

- Nakaradna koalicija IDS-a i SDP-a trajala je do 2012. godine kada je ondašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović raspustio SDP Pule i Istre upravo zbog toga što nisu djelovali u skladu s onime što SDP zastupa. U toj koaliciji bilo je nekoliko figurica iz SDP-a, koji su ustvari bili prikriveni igrači IDS-a i koji su oduvijek željeli biti članovi IDS-a, ali tamo ne bi mogli doći do izražaja jer je bila cijela horda takvih poput njih. Dovoljno govori podatak kako su ubrzo nakon raspuštanja i zaokreta u politici u smislu prestanka bezrezervnog podržavanja IDS-a, svi otišli iz SDP-a, poručila je Radolović. Predočila je i zapisnik s te sjednice na kojoj je se za izmjene glasalo tajno. Za je glasalo njih 14, a 8 je bilo protiv, od njih 22. Na vijeću je bilo 14 IDS-ovaca, 6 SDP-ovaca i 2 vijećnika Ladonje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:01