ČETVERO OSUMNJIČENIH

NOVA ISTRAGA U ZAGREBUNa meti Uskoka dodjele koncesijaza Bundekfest i šator na Trgu

Sumnja se da je Grad Zagreb pravo na šator na glavnom trgu i štandove na Bundekfestu dodijelio bez natječaja
Zagreb, 031213.Uoci Bozicnih i Novogodisnjih blagdana centar grada okicen je prigodnim lampicama i ukrasima.Na fotografiji: Trg.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

Koncesije za držanje velikoga adventskog šatora na Trgu bana Josipa Jelačića, kao i organiziranje manifestacije Bundekfest, odnedavno se nalazi pod USKOK-ovom istragom.

Kako neslužbeno doznajemo, USKOK sumnja da je Grad Zagreb, odnosno njegova nadležna tijela, vrlo unosne poslove držanja adventskoga šatora na glavnom gradskom trgu, kao i držanje određenih štandova na Bundekfestu, zatim iznajmljivanje razglasa, dodijeljivao bez prethodno raspisanoga natječaja.

Milijunska šteta

Istraga je, navodno, otvorena protiv četvorice osumnjičenika koji su već prije nekoliko dana ispitani u USKOK-u, a tužiteljstvo smatra da je riječ o milijunskoj šteti, odnosno pribavljanju ilegalne imovinske koristi u iznosu od nekoliko milijuna kuna. Kako neslužbeno doznajemo, pod istragom se ponovno našao jedan od bliskih suradnika zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.



Zdenko Antunović
Foto: Ronald Goršić/CROPIX

Dogovor oko štandova

Antunovića je USKOK uhitio zajedno s Bandićem prije nekoliko mjeseci, a pušten je na slobodu uz jamčevinu od 250.000 kuna. Osim Antunovića, USKOK je istragu otvorio i protiv Josipa Nalisa, direktora Koncertne direkcije Zagreb, gradskoga tijela koje se među ostalim bavi dodjelom koncesija za organiziranje manifestecija. Osim njih, osumnjičen je Ratimir Jureković, pomoćnik pročelnika Gradskoga ureda za poljoprivredu i šumarstvo te ugostitelj Josip Katić, koji je nekliko godina držao šator na glavnom gradskome trgu. Antunoviću se na teret stavlja da je poticao Nalisa da pri organizaciji Bundekfesta 2014. godine, bez natječaja, koncesije za štandove dodijeli tvrtkama po Antunovićevu izboru, kao i da od odabranih tvrtki u najam uzme opremu za binu, razglas i slično. Riječ je o uslugama koje je Grad Zagreb platio oko nekoliko milijuna kuna.

Dodjeljivanje koncesije

Osim za Bundekfest, Nalis je zajedno s Jurekovićem i Katićem osumnjičen da je pri dodjeljivanju koncesije za adventski šator na glavnom gradskom trgu na zimu 2013./2014. godine također propustio raspisati natječaj, a tvrtke koje su tako dobile posao, a od kojih su neke bile povezane s Katićem, tijekom zime su zaradile oko četiri milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 04:39