USKOK U HRVATSKIM VODAMA

Nova afera: Nadzirala milijune iz EU i dodijelila ih svojoj tvrtki

Izvori Jutarnjeg svjedoče o sprezi i sukobu interesa pojedinih službenika SAFU-a i dužnosnika Hrvatskih voda

ZAGREB - Na osnovi više anonimnih prijava, Uskok je pokrenuo predistražne radnje o kriminalu u Hrvatskim vodama. Sumnja se da je tijekom proteklih pet godina iz Hrvatskih voda na netransparentan način, namještenim natječajima ili izravnom pogodbom dodijeljeno više stotina milijuna kuna tvrtkama zaduženim za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te obranu od poplava.

Jutarnjem su to potvrdili izvori bliski Državnom odvjetništvu, ali i neki sugovornici bliski Upravi Hrvatskih voda koji su željeli ostati anonimni.

Izvlačenje novca iz Hrvatskih voda u mnogočemu podsjeća na model isisavanja novca iz Hrvatskih autocesta, pri čemu su glavnu ulogu imale kooperantske tvrtke. Iza tvrtki podizvođača obično stoje osobe bliske Vladi ili pojedinim dužnosnicima HDZ-a. Sa stotinama milijuna kuna utrošenih na sumnjivo plaćanje usluga tzv. kooperantskih poduzeća hrvatski sustav obrane od poplava mogao je biti bitno efikasniji.

Sugovornici Jutarnjeg navode da je novac iz EU fondova namijenjen pročišćavanju voda i obrani od poplava, dodjeljivan netransparentno unatoč činjenici da je za kontrolu trošenja novca iz EU fondova u hrvatskoj mjerodavna Središnja agencija za financiranje i ulaganje (SAFU).

Sukob interesa

Kao primjer navode tvrtku Agro Kraljevec iz Zagreba koja je angažirana kao podizvođač na više projekata u Slavoniji. Tvrtka je prijavljena na adresi Grebenščica 9 gdje se nalazi luksuzna vila s bazenom.

S tom su tvrtkom povezani Zdravko Krmek, državni tajnik za vode i član središnjice HDZ-a, i Renata Svoboda, glavna revizorica SAFU-a. Renata Svoboda na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirana je kao direktorica poduzeća Agro Kraljevec koje zastupa samostalno i pojedinačno, iako istodobno kao revizorica SAFU-a nadzire financiranje, ugovaranje, plaćanje i nadzor provedbe programa i projekata Europske Unije CARDS, PHARE, ISPA i IPA, što je u najmanju ruku sukob interesa. Svoboda i Krmek kadrovi su koje podupire predsjednik Sabora Luka Bebić.

‘Nismo u kontaktu’

Na upit Jutarnjeg lista u kakvim je odnosima s tvrtkom Agro Kraljevec i Renatom Svobodom, Zdravko Krmek je odgovorio pismom u kojem navodi kako nema saznanja o tome gdje je angažirana tvrtka Agro Kraljevec kao podizvođač radova na projektima koje financiraju Hrvatske vode.

- Nemam poslovnih, partnerskih ili bilo kojih drugih odnosa s tvrtkom Agro Kraljevec i ne znam tko su članovi Uprave. Također nemam partnere u tvrtki Ex Compacto jer s tom tvrtkom nemam poslovne odnose od 2005. Nisam nadzirao radove na objektu koji ste naveli i predlažem da to pitanje postavite tvrtki Agro Kraljevec. Ne surađujem s Renatom Svoboda u pojedinim privatnim tvrtkama - navodi Krmek u odgovoru.

Renata Svoboda, pak, nije odgovorila na upit je li vlasnica vile u Grebenščnici te je li njezina funkcija u SAFU-u spojiva s angažmanom u poduzeću Agro Kraljevec. Za informacije koje je prikupio Jutarnji list optužila je stanare Grebenščice tvrdeći da je riječ o braniteljima s PTSP-om i mentalnim bolesnicima s dosjeom. Na mjesto revizorice u SAFU-u Renata Svoboda je zaposlena nakon odlaska iz tvrtke HŽ Cargo, upletene u niz korupcijskih afera koje istražuje Uskok.

Svoboda je ispred SAFU-a angažirana i kao stručna konzultantica u kaznenim predmetima koje obrađuje DORH, a koja su povezana s trošenjem proračunskog novca te novca EU.

Jedini član Uprave

Iako je na Trgovačkom sudu Svoboda registrirana kao jedini član Uprave, kao suvlasnici su navedeni Ivan Carina i Ante Teklić. Ante Teklić član je Uprave poduzeća Ex Compacto, čiji je suvlasnik do prelaska u Vladu bio Zdravko Krmek, državni tajnik za vode. Izvori Jutarnjeg napominju da je Agro Kraljevec angažiran kao podizvođač Hrvatskih voda na području Osijeka, Slavonskog Broda i Vinkovaca.

Agro Kraljevec: Od uzgoja bilja do prodaje nekretnina

Tvrtka Agro Kraljevec registrirana je na raznorodne djelatnosti: uzgoj usjeva i vrtnog bilja, javni cestovni prijevoz ljudi i tereta, zastupanje stranih tvrtki, projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevina, poslovanje nekretninama, izvođenje investicijskih radova u inozemstvu i ustupanje investicijskih radova stranoj osobi u Republici Hrvatskoj te čišćenje svih vrsta objekata. Renata Svoboda, dakle glavna revizorica Središnje agencije za finaciranje i ulaganje (SAFU) na Trgovačkom je sudu navedena kao jedini član Uprave.

Svoboda tvrdila: Druga sam vlasnica vile od milijun eura

Sjedište tvrtke Agro Kraljevec na adresi Grebenščica 9 u Zagrebu priča je za sebe. Riječ je o luksuznoj vili s bazenom, bivšoj diplomatskoj rezidenciji vrijednoj više od milijun eura, opremljenoj solarnim ćelijama i potpuno renoviranoj prošle godine. Na luksuznoj doradi objekta bile su angažirane prestižne tvrke iz Hrvatske i Austrije: Baumont Interijeri, Niveto bazeni te Solarni sistemi Pasivna kuća.

Vladine agencije

Zanimljivo je da se kao pravni zastupnik tvrtke Agro Kraljevec javlja odvjetnički ured Zlatka Katavića iz Zagreba, pravnog savjetnika u više Vladinih agencija.

Iako je kao formalni investitor u Grebenščici 9 navedena tvrtka Agro Kraljevec, stanari susjednih zgrada novinarima su potvrdili da je gradnju nadzirao Zdravko Krmek koji se njima predstavljao i kao vlasnik.

‘Ja sam drugi vlasnik’

Jutarnji je u posjedu fotografija njegova službenog Audija parkiranog ispred vile. U Krmekovu društvu pojavljivala se i Renata Svoboda koja se predstavljala kao drugi vlasnik objekta, iako nije prijavljena na toj adresi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 16:04