VRIJEME ISTJEČE

Nitko ne želi preuzeti Vrhovni sud: ‘Tko bi se normalan htio biti topovsko meso u ovakvim političkim obračunima?‘

Đuri Sessi mandat istječe 20. srpnja, a Sabor ni nakon dva javna poziva nije izabrao osobu koja bi ga naslijedila
Đuro Sessa
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović poručio je u petak iz Požege da će nakon onoga što je proživjela Zlata Đurđević pokušati naći jednako kvalitetnog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Čini se, međutim, da je pronalazak kandidata za tu dužnost u neugodnoj političkoj klimi stvorenoj oko tog izbora prilično neizvjestan posao....

Aktualni predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, broji zadnje dane na čelu toga suda. Mandat predsjednika istječe mu u utorak 20. srpnja, a osobu koju bi ga naslijedila na mjestu predsjednika Sabor nije izabrao ni nakon dva raspisana javna poziva.

Podsjetimo, na prvi javni poziv raspisan u veljači ove godine predsjednik države Zoran Milanović nije želio predložiti nikoga od troje kandidata koji su se prijavili (četvrti kandidat se povukao), a na drugom, ponovljenom javnom pozivu predložio je profesoricu sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević koja je u Saboru dobila 37 glasova, 39 glasova manje od natpolovične većine saborskih ruku potrebnih za izbor na čelo Vrhovnog suda.

Treći javni poziv koji formalno raspisuje Državno sudbeno vijeće, u Narodnim je novinama objavljen 7. srpnja ove godine. Poziv je otvoren 30 dana, što znači da će zainteresirani kandidati prijave moći podnositi do 6. kolovoza. Ako se na taj poziv netko i javi, a predsjednik Milanović među njima nađe kandidata kojeg će predložiti Saboru, ili onome kojeg želi na čelu pravosudne vlasti dade mig da se javi na taj javni poziv, tema izbora predsjednika Vrhovnog suda neće doći pred Sabor prije 15. rujna, kad počinje zimsko zasjedanje.

Treća sreća

Od srijede 21. srpnja do izbora novog čelnog čovjeka sudbene vlasti, poslove predsjednika Vrhovnog suda kao vršitelj dužnosti obavljat će vrhovni sudac Marin Mrčela kojeg je godišnjim rasporedom poslova Sessa odredio za svoga zamjenika u ovoj godini. Situacija s vršiteljem dužnosti na čelu sudbene vlasti je presedanska. Ovo je, naime, prvi put da predsjednik Vrhovnog suda nije izabran u predviđenom zakonskom roku - prije isteka mandata aktualnog predsjednika.

Hoće li međutim, treća sreća, teći javni poziv raspisan u "sezoni kiselih krastavaca" uroditi izborom predsjednika Vrhovnog suda ili će Hrvatska zbog dosad neviđenog konflikta između predsjednika države i vladajuće koalicije otklizati u ustavnu krizu?

Zasad je prilično sigurno da zainteresiranih za sudjelovanje na trećem javnom pozivu za predsjednika Vrhovnog suda neće biti previše. Prilično je sigurno i da ćemo ovo ljeto i dalje slušati međusobne optužbe između dva politička brda - Gornjeg grada i Pantovčaka zašto je tome tako.

Fotografija u programu

Neslužbeno doznajemo da među sucima Vrhovnog suda nema onih koji razmišljaju o javljanju na treći javni poziv. Nitko od njih se nije javio ni na ponovljeni drugi javni poziv nakon što je na prvome predsjednik Milanović odbio Saboru predložiti dosadašnjeg predsjednika Đuru Sessu koji se bio javio, i jasno dao do znanja da želi kandidata koji će doći izvan pravosudnog sustava.

Kako se sada čini, za treći javni poziv nema zainteresiranih ni u akademskim pravnim krugovima, barem na zagrebačkom Pravnom fakultetu na kojem smo se kod nekolicine profesora raspitivali bave li se mišlju da se natječu.

- Tko bi se normalan želio izložiti kao topovsko meso u ovakvim političkim obračunima? Iskustvo kolegice Đurđević svi smo u nevjerici promatrali i ono je bilo doista egzemplarno - rekao nam je jedan od uglednih profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta.

- Ne vjerujem da bi se itko od odvjetnika koji drže do sebe javio na treći javni poziv. Jasno je da će suci Vrhovnoga suda dati negativno mišljenje o svakom kandidatu koji ne dolazi iz njihovih redova. Nitko ozbiljan, sve da ga predsjednik države i predloži, a Sabor na tu dužnost izabere, ne želi doći na čelo suda na kojem ga suci ne žele. Kako ćeš raditi i surađivati s onima koji te ne žele - rekla nam je poznata zagrebačka odvjetnica za koju smo neslužbeno čuli da razmišlja o javljanju na javni poziv, ali je ona tu mogućnost odlučno opovrgnula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:53