SKUPI VIŠAK CJEPIVA

Nitko ga više ne želi, Europska unija traži da i proizvođači snose trošak uništenja

Nove doze i dalje stižu, a nitko se više ne cijepi. Osam država podržalo je inicijativu da se revidiraju ugovori s početka pandemije

cijepljenje na Velesajmu

 Goran Mehkek/CROPIX

Ministri zdravstva osam zemalja EU, među kojima je i Vili Beroš, podržali su u utorak na sastanku u Luksemburgu inicijativu Poljske, kojom se traži revizija ugovora između proizvođača cjepiva protiv korone i država članica EU na način da proizvođači participiraju u rješavanju viškova cjepiva, da se obustave isporuke cjepiva koje više nikome ne treba te da proizvođači, a ne države članice, osiguraju primjerenu kompenzaciju građanima u slučaju nuspojava nakon cijepljenja.

U inicijativi se ističe kako su proizvođači prvi prekršili ugovore probivši sve rokove dogovorene isporuke - kad su se građani željeli cijepiti, cjepiva nije bilo, a sad, kad interesa više nema, cjepivo i dalje stiže. Također su spočitnuli proizvođačima što kasne s registracijom cjepiva adaptiranih novim sojevima. Europska je unija dosad, prema podacima ECDC-a, nabavila čak 357 milijuna doza cjepiva više nego što ih je potrošila. Hrvatska je nabavila oko 8,8 milijuna, a potrošila 5,25 milijuna cjepiva.

Uzmu li se u obzir sve donacije cjepiva te cjepivo uništeno zbog isteka roka trajanja, Hrvatska trenutačno u skladištu ima oko 1,5 milijun doza. Dosad je na cjepivo protiv korone Hrvatska utrošila 1,35 milijardi kuna. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se u 2022., kad se epidemiološka situacija značajno promijenila nabolje, stvaraju viškovi jer proizvođači nisu prilagodili dinamiku proizvodnje i isporuku potrebama, ne vodeći računa o globalnom ekološkom, energetskom i financijskom opterećenju uslijed uništavanja nepotrebnih doza cjepiva.

- Ugovore treba izmijeniti tako da proizvođači podijele rizike s državama članicama, u smislu da proizvođači imaju pravo prekinuti proizvodnju svih nepotrebnih doza cjepiva na zahtjev države članice, kao i da osiguraju primjerenu kompenzaciju građanima u slučaju nuspojava - kaže Beroš.

Ministar Beroš dijeli razmišljanja i zabrinutost drugih država članica s obzirom na adekvatno zbrinjavanje viškova cjepiva te sprječavanje novog nakupljanja zaliha.

- Stoga s predstavnicima inicijative za ponovno pokretanje pregovora s proizvođačima cjepiva želimo dodatno aktualizirati ovu temu i pozvati Europsku komisiju na jačanje napora u smjeru prilagodbe postojećih ugovora za nabavu cjepiva sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Time bi se postigla dovoljna razina fleksibilnosti, osigurali bi se povoljni rezultati za zdravstvene sustave te bi se, u konačnici, opravdalo povjerenje građana - zaključuje Beroš.

Zanimljiv je i podatak da od 27 zemalja članica, samo šest država nije mijenjalo ministra zdravstva tijekom pandemije (Malta, Portugal, Danska, Italija, Luksemburg, Švedska).

Nema interesa: Hrvatska dosad uništila više od 360.000 doza

Prema podacima Ministarstva zdravstva, broj doza cjepiva na centralnom lageru u Hrvatskoj 16. svibnja 2022. bio je oko 1,5 milijun: 262.100 doza Moderne, 39.200 doza cjepiva J&J, 1,077.840 doza Pfizera i 96.000 doza Novavaxa. Dosad je uništeno ukupno 362.599 doza cjepiva protiv covida u RH.

- Do propadanja dolazi jer je isporučeno cjepivo s vrlo kratkim rokovima trajanja, a ujedno je pao interes građana za cijepljenje kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama koje su primale donacije. Zbog globalnog viška primateljice donacija mogu birati koju donaciju, od koje zemlje ili međunarodnog mehanizma, a prednost daju cjepivima s duljim rokom trajanja. Zbog svega navedenog u Hrvatskoj se zapravo radi o vrlo malom gubitku u odnosu na više od 5,248.535 utrošenih doza - on je manji od sedam posto - navode iz Ministarstva zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:39