VREMENSKA PROGNOZA

NISKE TEMPERATURE POSVUDA, METEOROLOZI UPOZORAVAJU NA OPASNE HLADNE VALOVE U minusu se probudila i Dalmacija, ispod nule izmjereno i na otocima

 
 Jure Mišković / Hanza media

Većina zemlje se jutros probudila u niskim temperaturama i minusima.

Jutros je najhladnije bilo u Gospiću, gdje je u 8 sati zabilježeno -10 stupnjeva. Gotovo -9 stupnjeva izmjereno je jutros u Karlovcu, dok je u Ogulinu bilo -8, a u Krapini, Križevcima, Plitvičkim jezerima i Daruvaru izmjereno -7 stupnjeva. Minus 6 stupnjeva je izmjereno u Kninu, Bjelovaru, Gradištu, Osijeku i kod Nove Gradiške. Minus 4,4 stupnjeva izmjereno je u Pazinu. U Zagrebu na mjernoj postaji u Maksimiru jutros je izmjereno minus 6 stupnjeva, a u Varaždinu -5.

U Dalmaciji se u noći između ponedjeljka i utorka bura, koja je tijekom vikenda u Dalmaciji imala i olujne udare od preko 100 kilometara na sat, gotovo u potpunosti smirila. No slabljenje vjetra pogodovalo je noćnom hlađenju zraka.

Većina Zagore probudila se i minusu. - u Sinju i u Otoku kod Sinja u sedam je sati, prema podacima Pljuska, izmjereno -6 stupnjeva Celzijevih, u Drnišu -4,6, Muću i Potravlju po -5,6. U Biskom je čak -7,5, pet supnjeva ispod nule bilježi se i u Zemuniku, a oko -2 je i u Metkoviću, javlja Slobodna Dalmacija.

Zanimljivo je da je i minusu i otok Hvar - u Starom Gradu su u 7:30 sati izmjerena -2,4 stupnja, a i Milna na Braču je otišla ispod nule, ondje je nešto prije osam sati izmjeren -0.1 stupanj.

Drugdje uz obalu i na otocima je većinom tijekom noći bilo od 0 do 5°C. Za razliku od hladne noći, danju će biti ugodno, u mnogim predjelima iznad 10°C u najtoplijem dijelu dana, piše Slobodna Dalmacija.

Prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas kaže da će biti pretežno sunčano, od sredine dana prolazno uz umjerenu naoblaku, osobito na sjevernom Jadranu i u zapadnim predjelima unutrašnjosti. Vjetar će na kopnu biti slab. Na Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak, a navečer i u noći na srijedu bura će uz obalu jačati. Najviša dnevna temperatura od 2 do 7 u unutrašnjosti, a od 9 do 12 °C na Jadranu. Sutra se očekuje najniža jutarnja temperatura zraka od -6 do -1.

Za područje Velebitskog kanala su meteorolozi za danas i sutra izdali i narančasti meteoalarm zbog jake bure s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Državni hidrometeorološki zavod upozorava i na mogućnost hladnih valova. Za srijedu i četvrtak su proglasili umjerenu opasnost od hladnih valova, a u tom je slučaju povećanje smrtnosti za 5% iznad prosjeka, javlja DHMZ.

DHMZ

Umjerena opasnost od hladnih valova očekuje se sutra u Osijeku, Zagrebu i Karlovcu, te u četvrtak u Osijeku i Karlovcu. Javnost upozoravaju da po nepovoljnim vremenskim prilikama i niskim temperaturama izbjegava izlazak ako to nije prijeko potrebno. Preporuča se odjenuti više slojeva, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila), glavu zaštititi kapom a ruke rukavicama, dok je usta dobro pokriti šalom zbog sprečavanja udisanja hladnog zraka. Važna je i topla zimska obuća otporna na vlagu. Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:58