PILOT KOJEG SU SRBI OPTUŽILI

‘Nisam prešao granicu s BiH od 1992. A zašto nitko ne razmatra jedno drugo, važno pitanje?‘

Danijel Borović o tvrdnjama Srbije da je raketirao civile 1995. na Petrovoj cesti: Nisam ni bio tamo

Danijel Borović

 Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Poznate vojne pilote, danas umirovljene visoke časnike Hrvatske vojske Danijela Borovića, Željka Jelenića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca, prema pisanju srbijanskih medija, tamošnje Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je za ratne zločine počinjene, kako tvrde, protiv civila tijekom akcije Oluja.

Tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv četvorice pilota jer su u akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995., prema njihovim tvrdnjama, naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca (mjesto u BiH udaljeno desetak kilometara od granice) i u mjestu Svodna kod Novoga Grada (mjesto u BiH udaljeno pet kilometara od granice). Optužnica je podignuta zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U raketiranju je identificirano 13 ubijenih, od kojih je šestero djece, kao i 24 ranjene osobe. Optužnica je poslana nadležnom sudu na potvrdu, a tužiteljstvo je predložilo da se optuženima sudi u odsutnosti. U međuvremenu danas u podne beogradski dnevnik Danas, pozivajući se na Viši sud u Beogradu, objavio je da je tužiteljstvo optužnicu podiglo 31. ožujka, ali da je ona 6. svibnja sudskom odlukom vraćena tužiteljstvu na doradu radi boljeg razjašnjenja.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine danas nam nije moglo dati informacije o sadržaju same optužnice jer, kažu, nije postala pravomoćna, te da postupak u ovoj fazi nije javan.

Željko Jelenić, kako nam je poručila njegova supruga, nije želio komentirati optužnicu, a preko posrednika nam je poručeno da optužnicu ne žele komentirati ni Vladimir Mikac i Zdenko Radulj.

Za razgovor o optužnici danas je bio raspoložen samo umirovljeni pukovnik Danijel Borović, legendarni pilot koji je nakon preleta iz JNA na našu stranu sudjelovao u svim važnijim operacijama HV-a do kraja Domovinskog rata. Vijest da je optužen za ratni zločin saznao je u telefonskom razgovoru dok je kosio travu na obiteljskom imanju u blizini Varaždina. Optužnica ga nije previše uznemirila.

Kvazijurisdikcija

- To je sad komplicirana priča. Za početak, oni već više od deset godina spominju navodni događaj na način kako ga sami opisuju, samo su promijenili optuženike jer su im prva dvojica optuženih - Imra Agotić kao zapovjednik i Josip Ćuletić kao njegov tadašnji zamjenik - u međuvremenu preminula. Sad sam ja na redu kao treći optuženi zapovjednik.

Optužuju za raketiranje kolone kod Bosanskog Petrovca i Novoga Grada, a s čime osobno nemam nikakve veze. Na svojoj poziciji u liniji zapovijedanja nisam bio u poziciji izdavati takve zapovijedi. To je viša razina. Što se, pak, izvršenja tiče, granicu s BiH ni kopnom niti zrakom nisam prešao od preleta s MiG-om 21bis 1992. godine.

image
JOEL ROBINE/AFP

Događaj koji spominju meni je potpuno nepoznat, izuzev iz medija u kojima se znala spominjati ta priča. Navodno se vojska povlačila zajedno s civilima i to su bile miješane kolone. Ima i neka monografija koju su izdali sami Srbi, a u kojoj piše da se njihova komanda korpusa izvlačila lokalnim cestama, dok su vojnici izlazili izmiješani s civilima. E sad, ako je netko i gađao, to više nije bila civilna kolona. Žele li na taj način opravdati svoje žrtve, ne znam.

Drugo je pitanje, a koje nitko ne razmatra, na temelju čega Srbi polažu pravo na (jurisdikciju na teritoriju, op. a.) treće države? Nije to 1991. dok Hrvatska i BiH nisu bile priznate države. To je 1995., kad su obje zemlje već bile priznate, pa nije jasno na temelju čega Srbija postavlja svoju nadležnost da poteže ove postupke?

Naše pravosuđe i Vlada trebaju to pitati. I u nekim se drugim slučajevima Srbija postavlja kao pravna sljednica bivše Jugoslavije, nadležna za područje (cijele) bivše države. Pa to ne može pravno biti tako - rekao je Borović za Jutarnji list. On je svojim preletom 4. veljače 1992. iz JNA preletio na našu stranu i Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi MiG-21 bis.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da Ministarstvo nije službeno obaviješteno o optužnici protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota.

Nikakve reakcije

- Ministarstvo je informaciju o postupku koji se vodi u Srbiji dobilo iz medija, a službenu informaciju nismo dobili ni na temelju bilateralnih ugovora niti zakona koji uređuje međunarodnu suradnju - kaže.

U tom je postupku, napominje, problematična provedba srbijanskog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima ratnih zločina "gdje se stvara određena kvazijurisdikcija, odnosno univerzalna jurisdikcija na koju smo više puta upozoravali i koja za nas nije prihvatljiva". Malenica je podsjetio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave 2018. formiralo posebno povjerenstvo za suradnju sa Srbijom koje se sastalo nekoliko puta, ali da zadnjih godina nema nikakve suradnje.

- Na moju inicijativu bilo je pokušaja da se to povjerenstvo sastane i razgovara o otvorenim pitanjima, međutim s njihove strane nije bilo nikakve reakcije… Čekamo reakciju Ministarstva pravde Srbije. Nemam informacija o tome za što se piloti terete i što je sve obuhvaćeno optužnicom - kaže Malenica.

Premijer Andrej Plenković rekao je da nema nikakvih službenih informacija o optužnici. Načelno govoreći, upozorio je da je za Hrvatsku potpuno neprihvatljiva nadležnost Srbije za događaje koji su se događali na teritoriju druge države, u ovom slučaju u BiH.

- Nama je neprihvatljiv taj njihov zakon koji širi jurisdikciju Srbije. Prema tome, imamo načine kako da na to odgovorimo. Odgovorit ćemo hrabro, odlučno štiteći hrvatske interese, zapovjednike, vojnike… - zaključio je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 19:01