v.d. ravnateljice centra

‘Nije bilo informacija o fizičkom zlostavljanju djevojčice. Naši djelatnici primaju prijetnje...‘

V.d. ravnateljice Centra u Novoj Gradiški medijima je dala izjavu nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva
Marija Jugović
 Jutarnji List

V.d. ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, Marija Jugović, sastala se danas s predstavnicima tima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, nakon čega je medijima dala izjavu.

"Kolege su danas došle na radno mjesto, sa svima sam obavila razgovore. Osim s jednom zaposlenicom koja ima covid. I dalje čekamo nalaze temeljem kojih ćemo dalje postupati. U Centru nije ništa službeno zaprimljeno", rekla je.

"Možete misliti kako je bilo, to je naša stvarnost u kojoj živimo", rekla je ravnateljica o grafitu 'Ubojice' koji je osvanuo na zidu Centra.

Upitana što kažu djelatnici Centra, kaže: "Iznijeli su mi svoje osobne stavove i viđenja kako su provodili postupke, ali zasad ću ih zadržati za sebe".

Novinarima se zatim obratila Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva socijalne politike.

"U Centrima nedostaje gotovo 700 radnika. Stručni radnici u timovima za djecu i obitelj nisu jedini koji se bave zaštitom djece i koji su odgovorni. Da biste donijeli stručno mišljenje, tu su vam potrebni podaci pedijatara, odgajatelja, liječnika opće medicine i svih koji sudjeluju. Prema inputima koje smo dosad vidjeli, nije postojalo informacija da je bilo zlostavljanja", rekla je Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva.

Na pitanje kakva je situacija s preostalo troje djece, v.d. ravnateljice Jugović rekla je da su svi u redu i zbrinuti u udomiteljskim obiteljima.

Komentirala je i što će biti s djelatnicima koji su radili s djevojčicom koja je preminula. “Trenutno su u uredu, vjerujem da će nalazi doći što prije. Prije svakog terena će se konzultirati sa mnom pa ćemo ovisno o slučaju i okolnostima donositi pojedinačne odluke”, kazala je Jugović.

"Kad ste u sustavu mislite da radite najbolje. Svaki dan ste izloženi napadima i odgovornost je velika, ali svima nam je u cilju dobrobit i zaštita najranjivijih skupina", rekla je Jugović i dodala kako samo radom mogu vratiti povjerenje građana u instituciju.

Katkić Stanić zatim je objasnila što se događalo s obitelji i preminulom djevojčicom.

"Djevojčica je bila oduzeta temeljem suda na prijedlog Centra. Sud ima pravo tražiti dodatna mišljenja i vještačenje za koja misli da su mu potrebna da je donijela odluku, no nisu ga tražili", rekla Katkić Stanić iz Ministarstva.

Objasnila je kako su se, prema procjeni Centra, obiteljske okolnosti promijenile te da su roditelji stvorili uvjete za život djeteta; da su osigurali osnovne uvjete, da među roditeljima nema sukoba, što je bilo rezultat izdvajanja prvog djeteta. "To je bio razlog zbog kojeg je tim odlučio predložiti Sudu da se i ta djevojčica vratila u obitelj", rekla je dodala kako se rizik procjenjuje za svu djecu u obitelji.

"Ova obitelj je imala mjeru, što znači da su socijalni radnici jednom tjedno morali obići tu obitelj. Po informacijama, voditeljica mjere je dan prije nemilog događaja bila u Centru, dan nakon je djevojčica bila u Centru zbog promjena u ponašanju i zatim se dogodio nemili događaj", dodala je.

Ravnateljica je rekla i da su zaposlenici Centra dobili više prijetnji te da je sve prijavljeno policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:13