GORDAN JANDROKOVIĆ

‘Netko je namjerno pustio te informacije. Otvoreno ću reći, taj čovjek je priglup!‘

Boli me da se sada dijelimo. Mislim da svatko od nas treba dati sve od sebe da prevladamo ovu situaciju, rekao je Jandroković
Gordan Jandroković
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sazvao je 9. sjednicu Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima Klubova zastupnika na kojoj će biti riječi o dnevnome redu predstojeće sjednice Hrvatskoga sabora. Jandroković kaže da će to biti vrlo zanimljivo i dinamično zasjedanje.

Komentirao je cijepljenje saborskih zastupnika protiv covida.

- Dosta velik broj zastupnika već je došao u kontakt s bolešću. Bilo je upita je li u redu da se zastupnici cijepe prije drugih građana. Moj osobni stav je da mi kao političke osobe vlastitim primjerom šaljemo poruku da se cijepiti treba. Cijepit će se oni koji nisu preboljeli covid i koji spadaju u rizične skupine, rekao je Jandroković i dodao da se radi o 119 zastupnika koji nisu preboljeli covid, a da tek treba vidjeti tko će se htjeti cijepiti.

Poručuje da je nabava tableta za zastupnike najavljena mimo njegovog znanja početkom godine.

- Nakon potresa stvari su se promijenile te će se ta sredstva sad prenamijeniti i uplatiti za stradale u potresu, kaže Jandroković.

Za potres u Petrinji kaže da se radi o katastrofi koju dosad nismo imali i nismo imali iskustva kako se s tim zlom nositi. Nabrojao je potom što su sve vlasti učinile nakon potresa i poručio da mu se čini da je sve napravljeno po protokolu.

- Zagrebački potres bio je velik, ali ovo je io 6,2. Pogodio je područja koja su ionako slabija po razvoju, naseljenosti i radi se o jednom izuzetno traumatičnom i bolnom iskustvu. U prvi trenutak reagirala je s jedne strane i država, ali i ono što je bilo posebno zanimljivo za vidjeti, reagirali su ljudi, volonteri. Prvi moment bio je demonstracija zajedništva. I tako je trebalo ostati. Ali čini mi se da je u ovih prvih nekoliko dana došlo do određene napetosti i da se pokušalo tu situaciju napraviti kao da imamo s jedne strane državu, a s druge volontere. Po meni – sve je to jedna Hrvatska i svi su djelovali na način kako su najbolje znali i umjeli da pomognu onima koji su se našli u tako teškoj i katastrofalnoj situaciji, rekao je Jandroković.

- Država je u prvi tren osigurala da se iz ruševina izvuku oni koji su nastradali. Nitko nije ostao pod ruševinama. Vrlo brzo nakon potresa vraćena je i voda i struja i plin i u naselja okolo Gline, Petrinje i Siska. Vlada je donijela odluku da sa 120 milijuna kuna pomogne ugroženim krajevima. Čini mi se da radilo po protokolima i da je sve u tom prvom trenutku napravilo primjereno, dodao je.

- Boli me da se sada dijelimo. Mislim da nam to ne treba. Mislim da svatko od nas treba dati sve od sebe da prevladamo ovu situaciju, rekao je Jandroković.

Bilo je riječi i o jučerašnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a na kojoj su se kritizirali mediji.

- Kad sam vidio tu informaciju sa sastanka postalo mi je jasno da je netko od stranačkih kolega tu informaciju plasirao medijima na način na koji ju je plasirao. To je bio veliki sastanak preko video veze, preko 100 ljudi je nazočilo video tehnologijom tom sastanku. Moj prvi zaključak je bio da se radio o nekome tko je jako zlonamjeran, kada tako interpretira ono što se raspravljalo ili – bit ću vrlo grub – priglup, pa nije razumio to o čemu smo mi tamo razgovarali, komentirao je.

- Dakle, taj netko tko je tu informaciju plasirao prešutio je da je rasprava bila jako široka, da se za raspravu javilo između 15 i 20 ljudi, da smo čuli različite rasprave, a zaključak koji je iznesen da se radi o nekakvoj uroti je jednostavno besmislen. Dakle, govorili smo o strategiji oporbe koju će ona imati na sjednicama Sabora, o fenomenima koji se događaju. Jedna demokratska rasprava u kojoj se čuju različiti stavovi i mišljenja, pa mi smo velika, demokratska stranka”, dodao je Jandroković.

- Sastanke koji su zatvorenog tipa ne prepričavam. Bio bih nepristojan kada bih to prepričavao, odgovorio je na pitanje je li Dubravka Šuica pričala o temi govori se Banovina ili Banija.

- Ništa što se na tom sastanku događalo vas ne treba brinuti i neće ugroziti demokraciju. Polemika oko toga kaže li s Banovina ili Banija vodi se javno. Ja sam nekako na poziciji da se kaže Banovina, ali nisam na poziciji da ako netko kaže drugačije podriva državu, zaključuje Jandroković.

- Ne mogu generalizirati jer mediji su različiti. Ali, da postoje urednici i novinari da su bliski s nekim opcijama, postoje. I to je njihovo pravo, kao što je demokratsko pravo o tome pričati. Niste ni vi svete krave, kao što nismo ni mi političari, rekao je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:06