LISTA KANDIDATA

Neslužbeno doznajemo: HDZ odredio tko će u borbu za ličkog župana i gospićkog gradonačelnika

Lika je dugogodišnja utvrda bivšeg HDZ-ovca i ministra Darka Milinovića, koji i dalje uvjerljivo vodi
Andrej Plenković
 Bruno Konjević/Cropix

HDZ bi sljedeći tjedan, kako je ovih dana rekao šef stranke Andrej Plenković, trebao definirati listu svojih kandidata za lokalne izbore. Dosad je usuglašena većina kandidata, a preostalo im je još odrediti kandidata za župana Primorsko-goranske županije, te kandidate za gradonačelnike Siska i Pule. Dugo se vijećalo i o kandidatima za Ličko-senjsku županiju, a prema neslužbenim informacijama, HDZ-ov kandidat za župana najvjerojatnije će bit Ernest Petry, dok će u utrku za gradonačelnika Gospića ići šef gradskog ogranka Mario Stilinović.

Utrka u Lici mogla bi biti prilično zanimljiva, pogotovo što prema nedavno objavljenoj anketi Promocije plus u utrci za župana uvjerljivo vodi bivši HDZ-ovac, a danas prvi čovjek stranke LiPO Darko Milinović.

Prema tim brojkama, Milinović bi u prvom krugu dobio 43 posto, s tim da je u toj anketi kao kandidat HDZ-a bio naveden Dražen Jurković, koji je dobio 20 posto. HDZ-ovci su posljednjih dana razmatrali više opcija za tu poziciju, pa je tako u prvoj varijanti kandidat za župana trebao biti šef gospićkoga HDZ-a Mario Stilinović, dok je u utrku za Grad Gospić trebao ići Ivica Radošević.

No, navodno su interne HDZ-ove ankete pokazale da u utrci za župana bolje prolazi Jurković, pa je jedno vrijeme on slovio kao najizgledniji protukandidat Darku Milinoviću, s kojim je nekada bio u prilično dobrim odnosima. U kuloarima se, iako s manje šansi, spominjao i Ernest Petry, za kojeg su se u HDZ-u na kraju i odlučili.

Kandidatkinja Domovinskog pokreta za županicu trebala bi biti Mira Vrkljan-Radošević, sestra Milana Vrkljana koji je nedavno zbog neslaganja i načina kako se vodi DP napustio stranku Miroslava Škore, dok bi SDP-ov kandidat za župana trebao biti Tomislav Zrinski. Prema anketi, Vrkljan-Radošević dobila bi 11,4 posto, a Zrinski 7,2 posto potpore. Anketa pokazuje da u drugom krugu, u kojem bi bili Milinović i Jurković, pobjedu s 51 posto odnosi šef stranke LiPO, dok Jurković dobiva 27,6 posto. Anketu u kojoj su ispitivani rejtinzi čelnika nove stranke LiPO, ali i još nekih kandidata koji će vjerojatno na izbore, objavio je portal Lika Online.

Što se tiče grada Gospića, uz HDZ-ova Stilinovića, u utrku ponovno namjerava Karlo Starčević iz HSP-a, a moguće i njegova dogradonačelnica Kristina Prša s kojom je, prema informacijama iz kuloara, odnedavno u sukobu. Milinovićeva stranka LiPO na Gospić ide s mladim demografom Nikolom Šimunićem, dok će SDP-ov kandidat vjerojatno biti Ivan Starčević, šef gospićkog ogranka stranke.

Kad je u pitanju Primorsko-goranska županija, u HDZ-u se neko vrijeme, navodno, razmatrala opcija da kandidat za župana bude ministar Oleg Butković, ali je to propalo, pa se sada nagađa da bi se u toj ulozi mogao naći Tomislav Klarić. HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke bit će Josip Ostrogović, novi šef riječkog HDZ-a. Još nije poznato tko će u utrku za Pulu, iako neki spominju Petra Ćurića, kao ni tko će biti HDZ-ov kandidat za Sisak. Ta je županija, pak, riješena jer će se šef sisačkog HDZ-a Ivan Celjak, koji je prethodno trebao ići u utrku za gradonačelnika, sada boriti za mjesto župana jer je Ivo Žinić zbog afera bio prisiljen odustati od kandidature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:08