OGROMAN INTERES

Nekretninski boom u gradu na sjeveru Hrvatske: Prodaja stanova lani porasla za 50 posto, kvadrat ide do 3500 eura

Kvalitetniji stariji stan košta dvije tisuće eura po četvornome metru, a novogradnja se prodaje za tri i pol tisuće eura

Ilustracija, urbane vile u Varaždinu

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Iako je promet nekretninama u većini županija lani pao, kod njih devet zabilježen je veći broj kupoprodaja nego 2022. godine. Jedna je to od informacija koju donosi novi portal Ministarstva financija, a omogućuje usporedbu poreznih sustava zemalja Europske unije. Najveći interes za nekretnine zabilježen je u Varaždinu, piše HRT.

Prema podacima porezne uprave u 2023. u Varaždinu i Varaždinskoj županiji sklopljeno je više od 5300 kupoprodajnih ugovora, za polovinu više nego godinu dana ranije. Najčešći kupci su mlade obitelji koje rješavaju stambeno pitanje.

- Trendovi su uvijek isti, najviše su se prodavali stanovi, a posljednje vrijeme kako cijena stanova rastu, počele su se prodavati obiteljske kuće i zemljišta, rekao je za HRT Dražen Mesec, agent za nekretnine.

Dok je u ostatku zemlje cijena kvadrata u laganom padu, u Varaždinu i dalje održava cijenu. Kvalitetniji stariji stan košta dvije tisuće eura po četvornome metru, a novogradnja se prodaje za tri i pol tisuće eura. U jeku financijske krize 2010. godine dvosoban stan u popularnom varaždinskom Đureku mogli ste kupiti za 40 tisuća eura, danas ondje gotovo i nema stanova za kupnju, a ako se i nađe cijene nisu ispod 100 tisuća eura.

S prosječnom hrvatskom plaćom mlade obitelji teško da si mogu priuštiti kupnju novogradnje zbog čega podižu višegodišnje kredite. Ipak, cijene su u Varaždinu dosegle vrhunac i više, prema procjenama struke, ne bi trebale rasti.

- Već je prošle godine vidljivo da se tržište usporava, ne očekuje se drastičan pad cijena, one stoje, kupaca ima, ne toliko koliko prošle godine, ali kupaca ima, rekao je Mesec.

Za stanove, kuće i građevinske parcele kupaca ima. No, u Varaždinskoj županiji na prodaju su i dvorci, ali za njih - interes je slab, tvrdi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:42