‘OD IZVORA DO MORA‘

Nekoliko stotina volontera ovaj će vikend čistiti u Rijeci i Velikoj Gorici

U završnici projekta u subotu će se čistiti plaža Vila Nora u Rijeci, a u nedjelju jezera Čiče u Velikoj Gorici.

Akcija čišćenja plaže na Čiovu u sklopu projekta ”Od izvora do mora 2022.”

 Duje Klarić/Cropix

Prva će se održati u subotu u Rijeci na plaži Vila Nora na Kantridi, a druga u nedjelju na jezerima Čiče kod Velike Gorice.

Ovogodišnje izdanje projekta Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista, koji promiče čišćenje područja uz jezera, rijeke i more od ambalažnog otpada, započeo je na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, akcijama u Osijeku i još šest hrvatskih gradova. Naredna dva vikenda čistili smo u Trogiru i Dugoj Resi, a nedjeljna akcija na jezerima Čiče u Velikoj Gorici bit će zadnja službena akcija ove godine.

Za kraj će se, nakon 11 uspješnih akcija tijekom lipnja, u utorak u Zagrebu okupiti volonteri, zaposlenici tvrtki partnera u ovom projektu - Coca-Cole, Konzuma i Hanza Medije - koji će čisteći park Maksimir i sami dati svoj doprinos borbi za čišći i ljepši okoliš.

Ambalažni otpad

U subotnjoj akciji na plaži Vila Nora u Rijeci naši su domaćini i partneri ronioci iz ronilačkog kluba Marco Polo koji će, osim s plaže i obale, neprimjereno odbačeni ambalažni otpad uklanjati i s dna mora. Ronilački centar Marco Polo pruža kompletnu uslugu u ronilačkom turizmu - početne i profesionalne instruktorske tečajeve te zarone u bazenu, s obale ili broda na atraktivnim podmorskim pozicijama. Centar raspolaže svom potrebnom opremom za uživanje u prekrasnom podvodnom svijetu Kvarnera. Ronioci koji će se pridružiti čišćenju i inače su aktivni u ekološkim akcijama diljem Jadrana i spremno su se odazvali pozivu da jednu od najljepših riječkih plaža učine još ljepšom i čišćom.

U nedjelju se projekt seli u okolicu Zagreba, na prekrasna jezera Čiče pored Velike Gorice. Nakon okupljanja na malom jezeru Ježevo, marljivi i entuzijastični volonteri obići će sva jezera i iz prirode uklanjati sav nepoželjan ambalažni otpad koji je tamo, nažalost, završio.

Višegodišnje partnerstvo

Naši partneri na Čiču u projektu Od izvora do mora sudjeluju već nekoliko godina - Športsko ribolovna udruga "Odra" Velika Gorica, Kulturno umjetničko društvo "Čiče" Novo Čiče i Dobrovoljno vatrogasno društvo Novo Čiče. Njihovi su članovi već dugo aktivni u svojoj zajednici i rado sudjeluju u svim akcijama koje za cilj imaju revitalizaciju i uređenje jezera Čiče te okolnoga prostora.

Akcije čišćenja u Rijeci i Velikoj Gorici podržat će i predstavnici lokalne vlasti te njihove komunalne tvrtke koje će zbrinuti prikupljeni otpad na odgovarajući način.

Prošle je godine u 12 akcija projekta od Izvora do mora Coca-Cole i Jutarnjeg lista iz prirode uklonjeno više od 16 tona otpada. Ove se godine projektu kao partner pridružio i Konzum, vodeći trgovački lanac u Hrvatskoj, a u dosadašnjim je akcijama već prikupljeno više od sedam tona otpada. Posla na čišćenju, pokazalo se, ima još puno.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih deset godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je smanjila ukupnu upotrebu plastike za četvrtinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:03