BERNARD KAIĆ

‘Neki roditelji već traže da se svu djecu testira zbog streptokoka, ali mi ne vidimo razloge za to‘

Pojava streptokoka među djecom u Velkoj Britaniji smatra se posljedicom dugotrajnih lockdowna i izolacije djece
 Mauro Fermariello/Sciencephoto/Profimedia/Mauro Fermariello/sciencephoto/profimedia

Nakon što su iz Velike Britanije počele stizati vijesti o čak šest smrtnih slučajeva djece od streptokoka, nazvali smo epidemiologa Bernarda Kaića kako bismo ga pitali bilježi li i hrvatska statistika povećan broj slučajeva ove bolesti među djecom. Naime, kako Jutarnji doznaje, streptokok je doista zavladao vrtićima, no Kaić upozorava kako epidemiološka služba HZJZ-a ne bilježi povećanja niti odstupanja od uobičajenih brojki u ovo doba godine.

- Da, u nešto vrtića doista imamo slučajeve streptokokne bolesti, no riječ je o sezonskim streptokoknim anginama koje su uobičajene za ovo doba godine. Ne bilježimo niti težih slučajeva, riječ je o bolesti koja prolazi uz antibiotik, kaže Kaić.

image

Bernard Kaić

Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Dodaje kako pojedini vrtići primaju zahtjeve roditelja da se zbog pojave streptokoka testiraju sva djeca, no Kaić upozorava kako za takvim nečime nema potrebe. Inače, pojava streptokoka među djecom u Velkoj Britaniji smatra se posljedicom dugotrajnih lockdowna i izolacije djece prilikom čega se djeca međusobno nisu miješala pa im je, smatraju epidemiolozi, pao imunitet.

Većina slučajeva streptokoka zapravo je blaga, no svejedno je u Velikoj Britaniji dosad umrlo čak šestero djece, i to u različitim dijelovima zemlje što ukazuje da nije riječ o nekom žarištu ili povezanim slučajevima. Britanska zdravstvena agencija danas je potvrdila kako bilježe povećani broj slučajeva streptokoka među djecom - 2.3 slučaja na 100 tisuća djece za razliku od 0.5 slučajeva u periodu od 2017. do 2019. godine. Najveći porast bilježi se kod školske djece, točnije devetogodišnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:09