TALIJANI ODUSTALI OD RH?

‘Nekad je njihov jezik odjekivao na svakom koraku, a sad su na Jadranu postali rijetkost‘

"Još prije korone počelo ih je dolaziti sve manje i manje, u koroni nisu dolazili uopće, a sada ih se vratilo jako malo"
 Ivo Ravlić/Cropix

- Talijani su kod nas postali rijetkost. Nekad je na ulicama odzvanjao talijanski, sad ga tek tu i tamo čuješ. Još prije korone počelo ih je dolaziti sve manje i manje, u koroni nisu dolazili uopće, a sada ih se vratilo jako malo - uvjerava nas nekoliko iznajmljivača iz Istre koji svi redom apartmane iznajmljuju još od 80-ih. U Rovinju, jednoj od skupljih destinacija, kažu, sad prednjače Nijemci, Austrijanci i, tvrde, ima sve više Nizozemaca.

- Talijani ostaju doma, u koroni su im dijelili i vaučere na određene iznose da ljetuju na svojoj strani Jadrana i mnogi su poslušali i nastavili ljetovati u svojoj zemlji - jednoglasni su.

Stoga je iznenadilo jučerašnje priopćenje Hrvatske turističke zajednice u kojem Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji, navodi kako "uoči blagdana Ferragosto (koji se slavi 15. kolovoza, op.a.) za Hrvatskom u Italiji trenutačno vlada veliki interes, a kao najpoželjnije inozemne destinacije Talijani su izdvojili Hrvatsku, Grčku, Španjolsku i Francusku".

Pojačane linije

- Naše Predstavništvo u Milanu od lipnja bilježi pojačan interes za svim hrvatskim destinacijama. Pojačane su autobusne, trajektne i zračne linije prema našoj zemlji, i to posebice sada u kolovozu, kad većina Talijana odlazi na godišnji odmor. Bilježimo i značajan interes organiziranih putovanja za mlade u Hrvatsku, posebice u Novalju, a potražnja za putovanjima u ovom razdoblju bit će najizraženija u sklopu last-minute aranžmana - kaže Vukelić, nadodavši kako Talijani, s obzirom na ratna zbivanja u Ukrajini, inflaciju i brojna poskupljenja u Italiji, ali i činjenicu da i sami imaju more, ipak i dalje dolaze u Hrvatsku.

Potvrđuje to i brojkama, u priopćenju navodi kako je, prema podacima sustava eVisitor, u dosadašnjem dijelu kolovoza u Hrvatskoj ostvareno 136.000 dolazaka i 634.000 noćenja s talijanskog tržišta, što je u usporedbi s prošlom godinom rast od 73 posto u dolascima i 68 posto u noćenjima. Ovim rezultatom, ističu, talijansko tržište u kolovozu 2022. zauzima drugo mjesto top tržišta po dolascima te šesto mjesto top tržišta po ostvarenim noćenjima, a od najpopularnijih destinacija prednjače Novalja, Medulin i Rovinj, u kojima je zabilježen rast noćenja od 178 posto, 77 posto te 35 posto u odnosu na prošlu godinu.

Dakle, među top destinacijama su i gradovi čije smo iznajmljivače kontaktirali - je li moguće da ih osjećaj vara i da su toliko pogriješili?

Čini se da ipak nisu. Na naše dodatno traženje, HTZ nam je dostavio cjelovite podatke o dolascima i noćenjima turista s obzirom na zemlje iz kojih dolaze. U odnosu na 2019. godinu, turisti s naših najemitivnijih tržišta vratili su se u jednakom ili većem broju - svi osim Talijana i Britanaca.

Konkretno, od 1. do 11. kolovoza, prema dostavljenim podacima, u Hrvatsku je stiglo osam posto više Nijemaca nego u istom periodu 2019., 13 posto više Čeha, osam posto više Slovaka, tri posto više Austrijanaca i Poljaka, četiri posto više Nizozemaca... I 26 posto manje Talijana. Dakle, za čak četvrtinu manje nego 2019. godine.

Gužve za vikend

U HTZ-u nisu u krivu - doista ih je ove godine stiglo bitno više nego prošle godine, ali daleko manje nego što ih je bilo 2019.

Ako promatramo dosadašnji dio godine, ističu u HTZ-u, Talijani su ostvarili 538.000 dolazaka i 2,2 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast u dolascima od 140 posto te u noćenjima od 104 posto. Dodaju kako se u zemlji trenutačno nalazi preko 82.000 talijanskih turista, koji su tako treći najbrojniji inozemni gosti, odmah iza Nijemaca i Slovenaca, a najveći priljev talijanskih gostiju očekuje se ovog vikenda.

Britanaca čak 21 posto manje nego 2019.

Prema podacima koje nam je dostavila Hrvatska turistička zajednica, najviše dolazaka u prvih deset dana kolovoza ove godine ostvarili su Nijemci, kojih je stiglo nešto više od dva milijuna. Slijede Slovenci (1,124.952 dolazaka) i Austrijanci (990.878 dolazaka).

Najveći rast u broju dolazaka u odnosu na 2019. ostvarili su gosti iz Češke, kojih je stiglo gotovo 624 tisuće, što je, pak, 13 posto više nego u istom razdoblju 2019. Osim Talijana, značajno je manje došlo i gostiju iz Velike Britanije - 21 posto manje nego početkom kolovoza 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:26