IVAN ANUŠIĆ

‘Neću dozvoliti da Slavonija ostane bez zastupnika. Raspudić? Mi u HDZ-u svi mislimo da je on ljevičar, a i Google pamti‘

‘Trendovi se ne stvaraju preko noći pa ih nećemo ni vratiti preko noći. Četiri slavonske županije imaju najveći odljev‘

Ivan Anušić

 Vlado Kos/Cropix

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić gostovao je u programu N1 televizije te komentirao veliki odljev stanovništva iz Slavonije, situaciju u Ukrajini, a Mostovom Nini Raspudiću koji ne štedi HDZ u izjavama poručio je kako svi u toj stranci misle da je - ljevičar.

“Trendovi se ne stvaraju preko noći pa ih nećemo ni vratiti preko noći. Četiri slavonske županije imaju najveći odljev. Cijela Hrvatska ima problem s demografijom”, kaže Anušić o rezultatima popisa stanovništva.

“Hrvatska u budućnosti ne može biti samo Zagreb. Ne možemo imati samo velike centre u kojima će se okupljati stanovnici, a imati prazna pogranična područja. U tom smjeru se trebaju donijeti nove mjere. Ova Vlada je prva donijela konkretne demografske mjere, ali očito to nije dovoljno. To je u ovom trenutku ogroman problem, ne samo Hrvatske, nego i cijele Europe i cijele sjeverne hemisfere ako hoćete”, kaže.

“Postoji nekoliko stvari oko kojih moramo imati zajednički stav. Interes svake zemje, pa i Hrvatske, je demografija. Mi to moramo početi oporavljati... To je dugoročna politika koju ne smijete dovoditi u pitanje nakon dvije, tri godine i ne smije se rušiti jer je to politika HDZ-a, Mosta, SDP-a... Ogroman je potencijal u našoj dijaspori, onoj koja je otišla prije 40, 50 godina”, govori Anušić.

Na pitanje o mogućim promjenama izbornih jedinica, Anušić kaže kako se ne slaže s prijedlogom da se smanji broj zastupnika iz Slavonije. “To je prijedlog SDP-a čiji su prijedlozi i dosad bili uvijek na štetu Slavonije. Upozoravali smo da se ne smije donijeti statistička regija u kojoj su Zagreb i Slavonija u istoj regiji. I ovaj prijedlog ide u tom smjeru. Slavoniji se neće uzeti, ja to neću dozvoliti kao zastupnik interesa Slavonije u Saboru i kao župan... Radit će se na drugačijem slaganju tog problema. Ali, da će se 4. izbornoj jedinci uzeti zastupnici da bi se dali drugoj, ne slažem se, to nije pošteno.”

Na opasku novinarke Ive Puljić Šego da u Slavoniji sad ima i manje birača kaže: “Zbog čega Slavonija ima manje birača? Pa upravo zbog politika u kojima nije bilo ni volje ni želje da se Slavoniji pomogne. Nisu izborne jedinice samo ljudi, to je i prostor. Područje poput Slavonije je, neću reći najbitnije, ali, ono što će Slavonija u budućnosti predstavljati je proizvodnja hrane. Ako Slavoniju ostavimo i ne budemo vodili brigu u Slavoniji, koja je dobra kad treba braniti i hraniti, to je pogršena poruka. Slavonija je strateški bitna za nacionalnu sigurnost, što se pokazalo i 1991. godine”, govori.

“Mi u HDZ-u mislimo da je Raspudić ljevičar, da je sada samo pronašao nišu u kojoj će djelovati. Zanimljivo je da je potpuno usklađena komunikacija Raspudića, ljevice, onih koji se smatraju ljevicom... praktički su potpuno usklađeni i usuglašeni su s predsjednikom. Tu po meni nešto nije u redu”, govori osječko-baranjski župan na pitanje o Mostovcu Nini Raspudiću koji je u posljednjem medijskom istupu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića nazvao “briselskim poltronom koji prstom ne bi maknuo ni za koga“.

“Kad govorimo o napadima koji su od strane Raspudića sada toliko intenzivni, ne bi tako trebao govoriti netko tko ima ambicije u politici, nije na razini na kojoj bi komunikacija trebala biti. U ovom trenutku ni Raspudić ni bilo tko drugi tko tako komunicira ne pomaže interesima Hrvata u BiH”, kaže Anušić.

“Postoje stvari u politici, demografija, interesi Hrvata u BiH i Vojvodini, oko kojih ne bi trebalo biti neslaganja. S ovakivm izjavama kojima on pokušava deklasirati osobu koja je premijer RH i koja ima utjecaja u pregovorima, na taj način pokušavaš i radiš loše tim pregovorima i procesu pregovora koji su vrlo osjetljivi. Potpuno je suludo izjaviti, i razmišljati o tome, da aktualna hrvatska politika bilo što radi, a da nije u interesu Hrvata u BiH”, smatra Anušić.

“Očito je da se problematika Hrvata u BiH ne može riješiti za stolom i da će se morati umiješati velike sile koje su do te situacije i dovele. Vrlo je krhko to pregovaranje i moramo imati isti cilj i pomoći na bilo kakav način. Raspudić je iz Hercegovine i mogao bi pomoći svojim znanjem i iskustvom. Ako misli Raspudić da može bolje ispregovarati, neka ode i pregovara. Nije posao oporbe kritizirati sve što naprave vladajući. Kritiziraj ono što ne valja, ali ne sve... Mi u HDZ-u svi mislimo da je on ljevičar, a i Google pamti pa...”, kaže.

“Mi ne možemo uzimati iz EU ili NATO-a samo ono što nam se sviđa. Ni u jednom trenutku nije bilo pitanje hoće li hrvatski vojnici ići u Ukrajinu. Neće. Ukrajina nije članica EU... Tema da će hrvatski vojnici ići tamo i ratovati, ginuti, je neodgovorna izjava kojom podižemo razinu panike među ljudima”, kaže Anušić o izjavama predsjednika Zorana Milanovića, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:32