RUŽIČASTA VRPCA

‘Ne smijemo zaboraviti zdravlje žena‘: Poznati pozvali sve da se uključe u plemenitu akciju

U 2017. zabilježeno je 2767 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2019. godini 752 žene
Ana Maras Harmander i Nela Kocsis

Teška vremena ne izvlače iz ljudi ni najbolje ni najgore, nego pokazuju kakvi oni doista jesu: solidarni, empatični i velikodušni. Ova je godina pravi izazov jer smo suočeni s raznim neprilikama, od virusa COVID-19 do potresa, poplava i teške ekonomske situacije, ali ujedno smo suočeni s prilikama da pokažemo kako mislimo na one koji su najugroženiji.

Bez medija, držeći distancu, povezani ružičastom vrpcom i s pogledom na ranjenu zagrebačku katedralu, Ana Maras Harmander, Olja Vori, Ana Vilenica, Marijana Perinić, Josipa Pavičić, Nela Kocsis, Dubravko Šimenc i Mario Petreković uputili su svoje poruke javnosti, pozivajući ih da se uključe u akciju "Darujmo ružičasti život" i plemenitošću premoste distance te pomognu udruzi Europa Donna Hrvatska u kupnji aparata za intraoperativno zračenje.

image
Ana Vilenica i Dubravko Šimenc
image
Mario Petreković i Josipa Pavičić

"Pozivam vas sve da u mjesecu borbe protiv raka dojke podržite akciju 'Darujmo ružičasti život' i da skupimo što više sredstava za žene oboljele od raka dojke", poručile su glumice Ana Vilenica i Ana Maras Harmander, a naš olimpijac i bivši vaterpolist Dubravko Šimenc dodao je kako se svi zajedno borimo za naše cure, žene i majke.

Svoju poruku uputila je i Olja Vori, istaknuvši kako se cijelu ovu godinu borimo protiv pandemije i potresa, ali ne smijemo zaboraviti zdravlje žene i koliko je važno obavljati redovite samopreglede, odlaziti liječniku, ali i podržati žene oboljele od raka dojke.

Doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, ovom prilikom je skrenula pozornost na činjenicu da je potrebno neprestano osvješćivati žene, ali i muškarce, o važnosti prevencije i brige o vlastitom zdravlju: Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Republici Hrvatskoj, od kojeg obolijeva oko četvrtine žena novooboljelih od raka.

image
Mjesec borbe protiv raka dojke
image
Marijana Perinić i Olja Vori
image
Vesna Ramljak i Đana Atanasovska

Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj, u 2017. zabilježeno je 2767 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2019. godini 752 žene. Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća i kolorektalnog raka. Jedan od naših najvažnijih zadataka je neprestano upozoravati na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90% žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Četvrtu godinu zaredom bilježimo pad mortaliteta od raka dojke, ali, na žalost, posljedice ovogodišnje situacije ćemo znati tek za par godina. Sretna sam što i ove godine Europa Donna u Hrvatskoj ima partnera u Salvusu i Solgaru koji će nam prodajom svog proizvoda Skin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33