IZBORI U MUP-U

Natječaj za šefa policije: Čini se da je već poznato ime glavnog favorita

Prijave je pregledavala tročlana komisija čija je predsjednica bila Veronika Bandić

Nikola Milina

 Ronald Gorsic/Cropix

Za Nikolu Milinu, dosadašnjeg ravnatelja policije, sasvim je izvjesno da će taj će mandat obavljati još narednih pet godina u dosad najnetransparentnijem javnom natječaju izbora za prvog čovjeka policije. Naime, iako je dosad bila praksa da se imena kandidata znaju puno prije njegova izbora, ovoga puta je MUP odbio sve do dan prije izbora odgovoriti tko se sve javio na natječaj. Tako su naprosto odlučili bez ikakva objašnjenja, iako smo još ranije poslali upite po isteku natječaja te na te upite nismo dobili odgovor.

Danas smo tako saznali da su prijave kandidata, dosadašnjeg Nikole Miline, Željka Prše (koji trenutno rukovodi kadrovskim i ljudskom potencijalima u MUP-u i koji se dosad redovito javljao na natječaj), Daria Takača (pomoćnika u postaji granične policije u Dalju) i Željka Pilipovića (voditelja krim službe u PU Zadarskoj) pregledavala tročlana komisija čija je predsjednica bila Veronika Bandić, inače načelnica Sektora za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima.

Uz Bandić, u komisiji su još bili i Ivan Meštrović, pomoćnik tajnika Kabineta ministra te Anka Spajić, policijska službenica za nadzor rada i strateški razvoj policije u Uredu glavnog ravnatelja policije.

Njihova uloga bila je samo formalna kao što će to biti i izbor glavnog ravnatelja kojeg će na prijedlog Davora Božinovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova imenovati Vlada. I prije pet godina Milina je na to mjesto imenovan jer je nakon natječaja bio izbor Davora Božinovića, ali i premijera Plenkovića. Iako je imao dugogodišnje iskustvo u rukovođenju granicom, nakon dolaska SDP-a na vlast Milina je bio ‘maknut‘ za voditelja projekta na Policijskoj akademiji.

Milina je u šturom životopisu naveo svoje iskustvo u policiji od travnja 1991. kada je počeo raditi u Policijskoj postaji u Solinu, sve do posljednjih pet godina na dužnosti ravnatelja. Prša se pohvalio svojom karijerom koju je također u policiji započeo 1991. godine. Zaposlio se tada u Policijskoj postaji Centar u PU zagrebačkoj. Od tada je preko više pozicija u zagrebačkoj policiji, te funkcije načelnika PU brodsko-posavske i PU osječko-baranjske, došao do zamjenika ravnatelja policije i sada privremenog voditelja Uprave za ljudske potencijale. Pilipović je cijelu svoju karijeru proveo u PU zadarskoj, ali je napredovao od pozornika 1992. do šefa kriminalističke policije. Na toj je poziciji zamijenio Boru Mršića koji je smijenjen nakon što je pijan izazvao prometnu nesreću.

Četvorica kandidata, potvrdila je natječajna komisija, zadovoljili su propisane kriterije te su jučer s njima obavljeni razgovori. Doznajemo da su prijave predala petorica, no jedan nije došao na intervju pa je automatski eliminiran. Riječ je o policijskom službeniku iz PU šibensko-kninske. Iako se bilo spekuliralo s Josipom Ćelićem, koji je nedavno imenovan čelnim čovjekom Policijske akademije, kao kandidatom za ravnatelja, on se ipak nije javio na natječaj. Hoće li Milina sada biti imenovan na pet godina ili će ministar Božinović iskoristiti mogućnost da tu dužnost obavlja još šest mjeseci znat ćemo već danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:52