SPORNA UPUTA HZJZ-A

Nastavnici traže Capaka da hitno povuče mjeru o polaganju mature: ‘Uznemirila nas je vaša objava‘

Iz Sindikata traže da na ispite državne mature i ove godine ne dolaze učenici kojima je određena mjera samoizolacije
 Srđan Vrančić/Cropix

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske traži hitno povlačenje uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vezanih uz polaganje državne mature, a po kojima učenici u samoizolaciji mogu doći u škole i polagati ispite državne mature pod posebnim uvjetima. Predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec upozorava da su upute Zavoda u suprotnosti mjerama očuvanja zdravlja.

„Pozivanjem učenika, kojima je određena mjera samoizolacije, u opasnost za život i zdravlje dovodite sve građane koji bi s njima došli u kontakt prilikom dolaska i odlaska iz škole, sve zaposlenike srednjih škola, ostale učenike, kao i sve one koji nužno moraju doći u kontakt s ispitnim materijalima kojima se služio učenik“, stoji u pismu sindikata, upućenom ravnatelju HZJZ Krunoslavu Capaku, ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnateljici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivani Katavić.

U pismu navode sljedeće:

„Pozivanjem učenika kojima je određena mjera samoizolacije na dolazak u školu u pitanje dovodite izricanje mjere samoizolacije za sve građane, jer moglo bi se protumačiti da svatko tko nađe valjan razlog može uz vaše dopuštenje kršiti mjeru samoizolacije.

Tražimo da na ispite državne mature i ove godine ne dolaze učenici kojima je određena mjera samoizolacije sve dok ona traje. Ispite državne mature koje bi učenici propustili mogu, kao i prošle godine, polagati u jesenskom roku.

Istovremeno bi fakulteti i visoka učilišta, kao i prošle godine, trebali osigurati dovoljno upisnih mjesta za učenike koji bi zbog izolacije ili samoizolacije propustili polaganje mature u ljetnom roku.

Tražimo vašu žurnu reakciju, jer objavom posebnih uputa uznemirili ste sve zaposlenike srednjih škola, kao i učenike i njihove roditelje, jer dovodite u opasnost mnoge živote“, upozoravaju u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:20