PROJEKT HRVATSKIH VODA

Nastavljeni su radovi na čišćenju jezera Trakošćan: Intenzivno se krenulo s vađenjem sedimenta

‘Ukupna vrijednost radova dogovorena je prošle godine u kolovozu, temeljem osnovnog ugovora, na 2,5 milijuna eura‘

Radovi na jezeru Trakošćan

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nastavljeni su radovi na čišćenju jezera Trakošćan, vrijedni 2,5 milijuna eura, i intenzivno se krenulo s vađenjem sedimenta, a posluži li vrijeme, radovi bi trebali završiti do kraja lipnja.

Rekao je to u utorak direktor Hrvatskih voda - Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Milan Rezo dodavši da paralelno s vađenjem nataloženog sedimenta u jezeru Trakošćan, Hrvatske vode provode radove na sanaciji erozija, odnosno klizišta obale na jezeru koji bi također trebali završiti u predviđenom roku, do kraja lipnja.

„Ukupna vrijednost radova dogovorena je prošle godine u kolovozu, temeljem osnovnog ugovora, na 2,5 milijuna eura. Za ovu godinu je ostalo 2,134 milijuna eura, s obzirom da je 360 tisuća eura utrošeno u pripremne radove na jezeru Trakošćan koji su se odnosili na izgradnju servisnih, odnosno gradilišnih puteva od jezera do deponije te na uređenju deponije gdje mislimo deponirati tih 201 tisuću kubika sedimenta”, kazao je Rezo.

Sve u potpunosti financiraju Hrvatske vode, dodao je, a ono što je novost u 2024. godini je da su taj projekt Hrvatske vode prijavile za nastavak financiranja iz NPOO-a. Eventualnu prepreku za dovršetak radova na čišćenju jezera Trakošćan u roku mogle bi predstavljati vremenske neprilike, a Rezo je istaknuo da bi u slučaju obilnije kiše s radovima morali stati.

Na pitanje kada bi jezero Trakošćan ponovo moglo biti pravo, a ne prazno jezero, odgovorio je da to ovisi o količini padalina početkom jeseni.

„Budu li značajnije padaline, vrlo brzo možemo napuniti jezero jer uz padaline od 20 milimetara na kvadratni metar, odnosno 20 litara na kvadratni metar, u jezeru nakupimo između 15.000 i 17.000 kubika. Ukupan volumen akumulacije jezero Trakošćan je 500.000 kubika, znači 20 do 25 kišnih dana - i mi smo napunili jezero”, naglasio je Rezo.

Spomenuo je i ostale radove vezane uz Trakošćan istaknuvši da Dvor Trakošćan, odnosno Ministarstvo kulture i medija paralelno s Hrvatskim vodama izvode radove na sanaciji staza, a otprilike na sredini, na najužem dijelu jezera Trakošćan, predvidjeli su i gradnju visećeg mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:45