TIM IZ SNOVA

‘Našoj sreći nema kraja‘: Kako su splitski doktori spasili život dječaku (9) nakon moždanog udara

‘Kada djetetu radiš trombektomiju imaš osjećaj kao da parkiraš automobil dužine 5 metara na mjesto koje ima 5 metara i 10 centimetara‘
Dr. Sara Sablić, dr. Krešimir Kolić, inženjer radiologije Darko Golo te dr. Dragan Dragičević
 Paun Paunović/Cropix

U ovom COVID-vremenu, u kojemu živimo i pokušavamo preživjeti, mnogi se naši sugrađani žale medijima da hrvatske bolnice liječe i brinu se samo o onima koji su pozitivni na koronavirus, a da su svi ostali pacijenti koji također trebaju zdravstvenu skrb neopravdano zapostavljeni, piše Slobodna Dalmacija.

No, kada pročitate sljedeću priču iz KBC-a Split, koja malo koga može ostaviti ravnodušnim, bit će vam jasno da to nije tako i da su to samo paušalne optužbe. Ekipa liječnika predvođena dr. Draganom Dragičevićem, specijalistom radiologije i subspecijalistom neuroradiologije, obavila je mehaničku trombektomiju (vađenje krvnog ugruška iz akutno začepljene velike arterije u mozgu) kod 9-godišnjaka i na taj mu način spasila život.

Da, dobro ste pročitali, taj dječak postao je po svojoj dobi drugo dijete u Hrvatskoj koje je pretrpjelo i preživjelo moždani udar zahvaljujući trombektomiji. Najmlađem takvom pacijentu u Hrvatskoj bile su tri i pol godine i trombektomija mu je uspješno obavljena u KBC-u Zagreb (Rebro), dok je treće po starosti dijete bio također dječak od 12 godina, kojemu je život također spašen na "Rebru".

- Veliku ulogu u cijeloj priči imala je doc. dr. Branka Polić, neuropedijatrica s Klinike za dječje bolesti KBC-a Split koja je dijete pregledala i prepoznala da se kod njega radi o moždanom udaru. Odmah je zatražila magnetsku rezonanciju (MR) mozga. MR je u najkraćem mogućem roku obavljen i dr. Krešimir Kolić, specijalist radiologije i subspecijalist neuroradiologije, utvrdio je da se radi o akutnom moždanom udaru, ali je isto tako utvrđeno da postoji veliki dio moždanog tkiva koji se još uvijek može spasiti - ističe dr. Dragičević.

Odmah nakon tog pregleda odlučeno je da se dječak, koji je bio u stanju sužene svijesti, podvrgne mehaničkoj trombektomiji.

- To je bila jedina mogućnost uspješnog liječenja. Zbog djetetova zdravstvenog stanja ono je odmah intubirano i stavljeno na mehaničku ventilaciju. Postupak trombektomije je uspješno obavljen i sve je bilo gotovo za pedesetak minuta. Dijete je sljedeći dan, u subotu, probuđeno, ono je sada kontaktibilno. Ima određene smetnje govora, no uz pomoć logopeda očekujemo napredak, pa čak i rješenje problema za oko tri mjeseca - naglašava šef medicinskog tima.

Trombektomija, koja se u Splitu radi od početka 2018. godine, postupak je čija uspješnost izvođenja u najvećoj dalmatinskoj bolnici iznosi 75 posto, a ako se zna da ih godišnje ima stotinjak, jasno je koliko bolnički radiolozi spase ljudskih života.

- Našoj sreći nema kraja nakon što trombektomija prođe bez problema. Pogotovo kada je dijete u pitanju i kada operater mora biti još više pažljiv nego kod odraslih ljudi. Kod djece je znatno manja žila u koju ulazimo arterijskom uvodnicom, a također je manji i promjer ostalih arterija kroz koje prolazimo. Kada djetetu radiš trombektomiju imaš osjećaj kao da parkiraš automobil dužine pet metara na mjesto koje ima pet metara i 10 centimetara - zaključuje dr. Dragičević.

Uigrana ekipa

Osim dr. Dragičevića, u timu koji je dječaku spasio život i izvadio mu krvni ugrušak iz mozga bili su instrumentarka Anita Šitum, viša medicinska sestra, prva asistentica dr. Sara Sablić, Darko Golo, inženjer medicinske radiologije, Stipan Mandarić, magistar radiološke tehnologije, dr. Davor Dujmović, specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te anesteziološka tehničarka Filomena Kvaternik, viša medicinska sestra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 23:20