REPLIKA

Napeta debata o slučaju N1! Ladišić: Cilj je da nestanemo; Obuljen: Sada ste stvarno prešli granicu!

U Replici Jutarnjeg lista pored ministrice Nine Obuljen Koržinek govorili su i Tihomir Ladišić s N1 te IT stručnjak Marko Rakar
Tihomir Ladišić, Boris Vlašić, Nina Obuljen Koržinek i Marko Rakar
 Marko Todorov/Cropix

Posljednjih nekoliko dana korisnici A1 ne mogu gledati program N1 i Sport Klub, a mediji objavljuju kako će se isto dogoditi i korisnicima HT-a. Razlog je istek postojećih ugovora o emitiranju programa pri čemu United Media grupa, u čijem sastavu su N1 i Sport Klub, nije uspjela sklopiti nove ugovore s telekomima. Svi optužuju sve kao krivce za ovakav razvoj situacije, tvrdeći da druga strana nije ni imala namjeru sklopiti fer poslovni ugovor.

Istodobno, s N1 se često čulo kako je riječ o ugrožavanju medijskih sloboda jer će između ostalog, uoči lokalnih izbora, mnogi gledatelji ostati uskraćeni za kvalitetan izvor informacija ili biti prisiljeni program pratiti na internetu.

Pritom se javna diskusija protegla i na pitanje zakonske regulative, budući da postojeći Zakon o elektroničkim medijima, čije se izmjene nalaze u drugom čitanju u Saboru, ne predlaže mogućnost vertikalnog povezivanja, integracije. Vertikalna integracija je mogućnost da distributer nekog programa, telekom, može i proizvoditi program. United Media grupa je i vlasnik Telemacha, operatera, i prema sadašnjem zakonu ne može emitirati program N1 i Sport Kluba. Izmijeni li se Zakon u tom smjeru, za pojavljivanje N1 i Sport Kluba na malim ekranima im neće više trebati ni A1 ni HT. Takvo rješenje postoji u mnogim zemljama EU.

Stari zakon i duopol

U Replici, podcastu Jutarnjeg lista koji je vodio Boris Vlašić, o toj su temi razgovarali Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, Tihomir Ladišić, direktor programa N1 i Marko Rakar, komunikacijski i IT stručnjak. Telekomi su odbili pojaviti se u napetoj diskusiji koja je započela prvom rečenicom, a nije završila ni gašenjem kamera.

- Korisnici A1 nas ne mogu gledati zbog činjenice da već godinama u Hrvatskoj postoji duopol, a duopol postoji zbog činjenice da Hrvatska nije promijenila svoj zakon o elektroničkim medijima, imaju položaj da mogu odlučivati hoće li, kada i pod kojim uvjetima emitirati kanal u svojoj distribuciji - kazao je Ladišić objašnjavajući uvodno kako je došlo do toga da A1 više ne emitira program N1.

- Tako smo nestali iz više od 300 tisuća kućanstava u Hrvatskoj, i prema svemu sudeći, riječ je bila o dogovoru koji nije imao nikakve veze s komercijalnim pregovorima, bio je to dogovor koji je imao za cilj da N1 nestane, da ne bude dostupan velikom broju gledatelja - rekao je direktor programa N1.

Ladišić je kazao i kako nije riječ o prvoj takvoj situaciji, podsjetio je da su neki kanali i prije nestajali, čemu je sve uzrok u činjenici da ne postoji regulirano tržište, nego duopol dva operatera koji reguliraju više od 90 posto tržišta i međusobnim dogovaranjem mogu definirati hoće li i pod kojim uvjetima sklapati ugovore s televizijama koje bi bile dostupne građanima. Ladišić smatra da je dobar dio krivnje u postojećem zakonu koji ne dopušta vertikalnu integraciju.

Registrirani u Luksemburgu

- Zašto do sada to nije bilo dopušteno? Sve druge zemlje u našem okruženju to mogu - kazao je Ladišić na što je reagirala ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek.

image
Nina Obuljen Koržinek.
Marko Todorov/Cropix

- Bila sam do sada na nekoliko sučeljavanja i svaki puta mislim da će ovo iznošenje neistina prestati - rekla je Obuljen Koržinek komentirajući Ladišićeve riječi.

- Mislim da se sada zaista prelazi granica, da uporno ponavljate cijeli niz neistina - obratila se Ladišiću.

- To nije profesionalno i nije korektno, pa hajdemo sada reći što je na stvari. Vi stalno govorite o duopolu i Zakonu o elektroničkim medijima, a to jedno s drugim nema veze. Zakon o elektroničkim medijima ne uređuje tržište telekomunikacije u RH. Promjena Zakona neće donijeti nikakvu promjenu za status N1 budući da vi niste medij sukladno hrvatskom zakonodavstvu, nego ste medij registriran u Luksemburgu, a u Hrvatskoj imate samo producentsku kuću - rekla je ministrica kulture i medija.

- Poslovni je odnos vašeg vlasnika, United grupe i A1, operatora, na koji način će različite kanale u vlasništvu vašeg vlasnika staviti u svoj program. Da budemo sasvim jasni, vaš vlasnik ima televiziju s nacionalnom koncesijom, Novu TV, i na nju se zaista odnose hrvatski zakoni. Kao što vidimo, s njom nema nikakvih problema. Ima i svoj športski paket i vlasnik je N1 televizije. O tome kakvu ćete vi cijenu postići s operatorom, isključivo je vaša procjena. Mislim da je vrijeme da se prestane imputirati da je bilo tko, osim vašeg vlasnika sa svojom poslovnom politikom, doveo do ove situacije. Razmotrimo ovo pitanje duopola, odnosno vertikalne integracije - rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

- U trenutku kada je vaš vlasnik ulazio na hrvatsko tržište, taj zakon je bio na snazi. Ja ono što vi radite već tjednima ne mogu shvatiti nikako drugačije nego kao pritisak uoči donošenja Zakona, koji je u drugom čitanju, da se pogoduje vašem vlasniku. Što je najstrašnije, uoči prvog čitanja, gostovala sam na vašoj televiziji i ni riječ niste rekli o ovom članku. Novinarka me pitala o komentarima i drugim dijelovima zakona, i uopće nije postavila ovo pitanje, a vi sada, nakon što su propali poslovni dogovori na koje Vlada nema nikakav utjecaj, pokušavate imputirati da je to zato što netko nije promijenio Zakon - kazala je ministrica.

image
Tihomir Ladišić
Marko Todorov/Cropix

Ladišić je na to replicirao optuživši ministricu da ne postupa kao ministrica kulture i medija, nego kao da promatra situaciju na ekonomskoj burzi i govori o ekonomskoj cijeni na tržištu. Referirajući se na mjesto registracije N1, Ladišić je pitao spada li kanal registriran na području EU i hrvatski kanal.

- Ni novi Zakon neće natjerati neke telekom operatere da preuzimaju neki kanal. Mi ne govorimo o tome, upravo suprotno. Tržište koje je stvoreno nemijenjanjem zakona dovodi do toga da ne postoje komercijalni tržišni slobodni odnosi nego da postoji mogućnost da dva telekom operatera mogu odlučivati kada će, koga i pod kojim uvjetima emitirati svojoj distribuciji. A to, onda, nikako nije komercijalni odnos. To je pitanje slobode medija, slobode tržišta i je li sadašnji hrvatski zakon o elektroničkim medijima usklađen s europskim zakonodavstvom - replicirao je Ladišić na što mu je ministrica Obuljen Koržinek odgovorila kako iznosi pogrešnu tezu.

- Vaša je poslovna odluka bila da budete naplatni kanal u drugoj državi. Sve vrijeme dok vam je to odgovaralo, dok ste postizali dobru cijenu i dogovarali se s operatorima, niste imali nikakav problem s time. Imate televiziju i elektroničku publikaciju. Kada vam je Vijeće za elektroničke medije poslalo pismo da se upišete u Hrvatskoj u Upisnik elektroničkih publikacija, a svi znamo da se vaš portal stvara u Hrvatskoj i da je okrenut hrvatskoj publici, vi ste odgovorili da ste u Luksemburgu i da nemate veze s Hrvatskom. To je javno dostupan podatak. I sve vrijeme nastojite imputirati da je netko drugi odgovoran za ovo što se dogodilo - rekla je ministrica.

Dominacija na tržištu

Marko Rakar, komunikacijski stručnjak istaknuo je kako cijela priča ima nekoliko razina, kazavši između ostalog da su dva telekoma A1 i HT uspjeli, usprkos liberalizaciji tržišta za telekome, apsorbirati cijelo tržište i da njime dominiraju te tako mogu odlučiti hoće li neki sadržaj biti dostupan gledateljima ili neće.

image
Marko Rakar
Marko Todorov/Cropix

- N1 je velikim dijelom postao trendseter u medijskom svijetu, političari gledaju što će oni objaviti jer im to određuje dan. To je veliki utjecaj na društvo i velik je dio građana ostao bez pristupa tom vrijednom resursu za informiranje - kazao je Rakar.

- Razumijem da Vlada koja je izuzetno nesretna s kritičkim propitivanjem koji N1 radi malo samozadovoljno gleda na cijelu situaciju. Gospodin Plenković je u više navrata rekao što misli o novinarima N1 i toj televiziji. To su incidenti, situacije, koje se ponavljaju gotovo redovito. N1 je sasvim sigurno primijećen u Vladi i jako je lijepo i ugodno s današnje pozicije reći da je to komercijalni dogovor dva dobavljača. U jednoj mjeri to i jest, ali opet i telekomi kao kompanije koje se pokušavaju predstavljati kao društvene odgovorne osobe bi morali razmisliti da li je u njihovom interesu i u interesu društva takvo ponašanje - rekao je Rakar u jednom trenutku napete rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:32