NEZAKONITI HARAČ

Nakon teksta u Jutarnjem reagiralo Ministarstvo: Općina Bol mora ukinuti ilegalni namet za koncesionare

Općina je naplaćivala naknadu za komunalnu infrastrukturu nositeljima koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru. I tako šest godina

Općina Bol odmah mora zaustaviti naplatu naknade za komunalnu infrastrukturu koju su šest godina ilegalno naplaćivali nositeljima koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru. Odlučilo je tako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nakon otkrića Jutarnjeg lista. Ministarstvo je Općini naložilo i da ilegalni namet uklone iz Plana upravljanja pomorskim dobrom te im o svemu podastru dokaze. Ako to ne učine, naknadu će obustaviti prisilno, a Općinu će prijaviti Visokom upravnom sudu.

Naknada koju su u Bolu naplaćivali, kako smo pisali, podrazumijevala je podmirenje troškova za čišćenje plaža, odvoz smeća, regulaciju prometa, plaćanje čuvara na pomorskom dobru, naknadu za korištenje općinske imovine i ispitivanje kakvoće mora. Najapsurdnije je što su - tada nam je otkrilo Ministarstvo - sve usluge koje se naplaćuju tim nametom već naplaćene naknadom za koncesijsko odobrenje čiju visinu određuje Vlada i koju propisuju Zakon o pomorskom dobru i lukama te Uredba o postupku davanja koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru. Dakle, u Bolu su koncesionarima dva puta naplaćivali istu uslugu - drugi put bez zakonske osnove.

Vjerojatno bi je i nastavili naplaćivati da ove godine Općina nije odlučila povisiti namete dijelu koncesionara, nekima i za čak 300 posto, a drugima ostaviti iste. Problematični su bili i kriteriji pri određivanju visine naknade jer su za kućice identičnih dimenzija, lokacije i djelatnosti plaćale različiti iznosi. Izazvalo je do bijes među koncesionarima koji je doveo do otpora i odbijanja plaćanja uz argument da je naknada ilegalna. Kako je Ministarstvo presudilo, bili su u pravu.

- Budući da nema zakonski utemeljene osnove za naplatu naknade za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru od strane nositelja koncesijskih odobrenja, ovim putem tražimo od Vas da uskladite odredbe Plana upravljanja pomorskim dobrom za 2022. godinu na području Općine Bol tako da obustavite od primjene one odredbe koje propisuju obvezu podmirenja naknade za komunalnu infrastrukturu na pomorskom dobru i način plaćanja iste, kao i da obustavite od primjene odluku o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru na području Općine Bol bez odgode te o svemu dostavite dokaze; u protivnom, isti će biti obustavljeni od primjene po pravu nadzora i dostavljeni Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske u svrhu ocjene zakonitosti – stoji u predstavci Ministarstva koja se našla u općinskom pretincu.

Jedan od koncesionara rekao nam je da će sigurno potraživati i povrat novca koji je na ime sporne naknade uplatio u proteklih šest godina. Odlučile li se na to i ostali, u Bolu bi se mogli naći u ozbiljnom problemu jer su samo ove godine zbog nje trebali inkasirati nešto više od 4 milijuna kuna, a u proteklih šest godina ilegalno su zaradili barem 15 milijuna. Za usporedbu, proračun Općine za 2022. godinu iznosi 21,5 milijuna kuna što znači da bi u Bolu trebali vratiti novac koji je skoro jednak njihovom godišnjem proračunu.

Za komentar smo pitali i načelnicu Općine Bol, Katarinu Marčić, koja nam je rekla da predstavku Ministarstva još nije vidjela pa ju ne može ni komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:41