HUAWEIJU IPAK I 5G?

Nakon što smo odbili američki blok, kineski div otkrio na čemu radi u Hrvatskoj

Direktor Huaweija je otkrio detalje koji rasvjetljavaju dio razloga zbog kojih je Hrvatska odbila Sporazum o 5G-u sa SAD-om
 Daniel Leal-olivas/AFP

Direktor Huaweija za Hrvatsku jučer je, i to tri tjedna od sastanka premijera Andreja Plenkovića s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Dubrovniku, otkrio detalje koji rasvjetljavaju dio razloga zbog kojih je Hrvatska odbila potpisati Sporazum o 5G-u sa SAD-om. Podsjetimo, Amerikanci su od europskih saveznika, u Sloveniji su primjerice uspjeli, tražili da izbace Huawei iz tržišne utakmice za izgradnju 5G mreža na svom teritoriju, objašnjavajući to nacionalnom sigurnošću.

Doprinos gospodarstvu

Rijetko hrvatsko ne SAD-u dogodilo se usred rasprave o kupnji vojnih aviona, gdje je na stolu i američka ponuda te aktualizirane procedure ukidanja viza za ulazak u SAD za hrvatske državljane. U EU vize za SAD trebaju još samo građani Cipra, Bugarske i Rumunjske.

Zhang Heng, glavni direktor tvrtke Huawei Technologies Hrvatska, nije komentirao te razgovore kao ni odnos Hrvatske sa SAD-om. No, zato je naglasio da je hrvatska Vlada otvorena prema svim kineskim tvrtkama pa tako i Huaweiju.

"Huawei želi pomoći Europskoj uniji i Hrvatskoj u postizanju istinske digitalne suverenosti. Predani smo digitalnoj transformaciji i kao lider u razvoju tehnologije dajemo svoj doprinos hrvatskom gospodarstvu", kaže Heng.

Dodao je da Huawei kontinuirano raste u Hrvatskoj, povećava prihode i investicije kao i doprinos državnom proračunu. Navodi da je kineska kompanija u Hrvatskoj lani platila 141 milijun kuna poreza te da je imala 38 zaposlenika u svom uredu lokalno. Godinu prije platila je 105 milijuna kuna poreza i zapošljavala 35 lokalnih radnika. Taj trend, navodi Heng, nije se promijenio ni u ovoj godini.

"U prvoj polovici 2020. godine Huawei je platio porez u iznosu od 72 milijuna kuna te je ostvaren rezultat kao i 2019. godine, a lokalno je zaposleno 40 djelatnika", kaže Heng.

Pojašnjava da se sve to događa u uvjetima kad je od početka krize covid-19 u 2020. godini, na dan 1. kolovoz Huaweijevo godišnje poslovanje palo za 36,5 posto, a ostvarenje zacrtanog cilja bilo je na oko 39 posto. Međutim, pojašnjava da su u isto vrijeme povećali broj zaposlenih i nisu otpuštali niti smanjivali plaće.

Osim financijskog učinka, Heng je otkrio još nekoliko stvari koje rasvjetljavaju zašto je Hrvatska rekla ne Sporazumu o 5G-u sa SAD-om. Direktor Huaweija za Hrvatsku naglašava da u telekom dijelu poslovanja, upravo onom u sklopu koji su i potencijalni ugovori za 5G, posluju u ovoj godini stabilno.

Pad je zabilježen u potrošačkoj elektronici, odnosno segmentu koji uključuje i mobitele. To je posebno zanimljiv podatak, jer u Hrvatskoj, prema Huaweiju, čak 30 posto građana koristi njihove mobitele. Statistike o tome koji su brendovi mobitela najzastupljeniji u Hrvatskoj nisu javno dostupne. Međutim, ovakav postotak Huawei svrstava među tri najraširenija brenda.

"Danas, nakon trinaest godina na hrvatskom tržištu, s ponosom možemo istaknuti kako trideset posto Hrvata u svakodnevnoj komunikaciji koristi Huaweijevu pouzdanu telekom opremu i vrlo popularne uređaje poput pametnih telefona", tvrdi Heng.

Strateški cilj

Glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska potom je kazao da u idućem razdoblju njegova tvrtka vidi veliki prostor za rast u području digitalne transformacije. Naglasio je da ga posebno veseli što je to ujedno i strateški cilj hrvatske Vlade. Na izravno pitanje Jutarnjeg lista da to pojasni, otkrio je da rade na nekoliko projekata ne ulazeći dublje u detalje.

"Veći imamo neke projekte i suradnje s lokalnim kompanijama. Imamo projekt na kojem radimo s tvrtkom OiV. Radimo na smart city projektu s Pulom. Ove godine bi išao prvi dio projekta e-edukacije za cijelu Hrvatsku za srednje škole, radimo e-health sustav koji bi Vladi omogućio da brže dobiva informacije iz bolnica", kaže Heng.

Heng spomenuo i mogući 5G pilot-projekt u Osijeku

Među projektima na kojima Huawei u Hrvatskoj radi, a koje je, među inim, spomenuo Heng, je i pilot-projekt 5G-a u Osijeku. Heng je naveo da su prisutni u Osijeku. Kaže da su otvoreni za suradnju sa svim operaterima. Više puta je pri tome spomenuo Tele2, ali ne precizirajući zašto.

Tele2 je dosad jedini operater u Hrvatskoj za kojeg se zna da aktivno koristi u svojoj mreži, i to ne u core djelu već u baznim stanicama, opremu Huaweija. Huawei je prije četiri godine modernizirao 3G mrežu Tele2, koja je odmah bila spremna za softversku nadogradnju na 4G. Tele2 danas ima 4G. (B.I.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:42